15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός: Στη Ρώμη τον περίμενε ο πρώτος ευρωπαϊκός του θρόνος! (pics+vids)

Η πρώτη φορά πάντα έχει τη δική της γλύκα και ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις. Πέρασαν 27 χρόνια από αυτήν που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης και ενώ σήμερα είναι εν μέσω προσπάθειας για την πρόκριση σε ένα ακόμα F4 και μία ακόμα διεκδίκηση του βαρύτιμου τροπαίου. 

Το basketa.gr θυμάται το Final 4 του 1997 στη Ρώμη, με τον αείμνηστο Ντούσαν Ιβκοβιτς να οδηγεί ο ίδιος τον Ολυμπιακό στο πρώτο από τα δύο ευρωπαϊκά που κατέκτησαν μαζί, ενώ συνολικά έχει τρία.

Οι πίκρες που τον πείσμωσαν

Πηγαίνοντας στη σεζόν 1996-97, ο Ολυμπιακός προερχόταν από δύο μεγάλες "πίκρες" στις δύο πρώτες συμμετοχές σε Final 4 στην ιστορία της ομάδας.

Το 1994, στο Τελ Αβίβ, στην ομολογουμένως πρώτη και πολύ μεγάλη ευκαιρία της ομάδας, με τον Γιάννη Ιωαννίδη στο τιμόνι, ο Ολυμπιακός είδε το μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, Μπανταλόνα, να τον κερδίζει για δύο μόλις πόντους, 57-59 και να του στερεί έναν τίτλο, που ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό, θα ήταν πολύ γλυκός.

Την επόμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός έφερνε τον Έντι Τζόνσον και ετοιμαζόταν για άλλη μια προσπάθεια στον τίτλο. Όμως και εκεί, το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο! Νίκη επί του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και ήττα από Ισπανική ομάδα (Ρεάλ Μαδρίτης) στον τελικό!

Οι δύο συνεχόμενες ήττες στον τελικό έγιναν ακόμα πιο... βαρύ φορτίο, όταν την επόμενη χρονιά, εν τη απουσία του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας.

Το 1997 θα έπρεπε να είναι μία σεζόν... απαντήσεων για τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα άλλαζε προπονητή, φέρνοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, ώστε να καταφέρει αυτό που ο "Ξανθός" άγγιξε δις, αλλά δεν ολοκλήρωσε.

Ένα «αιώνιο» εμπόδιο για την «αιώνια πόλη»

Η διαδρομή για την «Αιώνια Πόλη», την Ρώμη δηλαδή, μόνο εύκολη δεν ήταν. Φυσικά, το πιο δύσκολο εμπόδιο για τον δρόμο ήταν και αυτό… αιώνιο, και δεν ήταν άλλο από τον «αιώνιο αντίπαλο» και Πρωταθλητή Ευρώπης, τον Παναθηναϊκό!

H ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο στο δρόμο για την πρόκριση στο Final 4 και ο λόγος δεν ήταν απλώς ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο εγχώριο αντίπαλο, Παναθηναϊκό, αλλά και το γεγονός ότι αυτό έπρεπε να γίνει με τους «Πράσινους» να έχουν το πλεονέκτημα έδρας!

Tελικά, όχι απλώς ο Ολυμπιακός πέρασε το εμπόδιο αυτό, αλλά το έκανε και εμφατικά, όντας η μόνη ομάδα εκείνη τη σεζόν που περνάει στο Final 4 στα δύο παιχνίδια! Στον πρώτο αγώνα, ο οποίος έγινε στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει με 49-69 και θα ανακτήσει με άνεση το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο θα κληθεί να υπερασπιστεί στο ΣΕΦ.

Εκεί μπορεί τα πράγματα να ήταν αισθητά πιο δύσκολα, καθώς ο Παναθηναϊκός έπαιζε και για την… επιβίωσή του, όμως στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός είχε ένα κατάμεστο γήπεδο, τη δίψα για να "τελειώσει τη δουλειά" και ήταν αυτός που πήρε τη νίκη και την πρόκριση, με το τελικό 65-57 να κλειδώνει το εισιτήριο για την ιταλική πρωτεύουσα.

https://www.youtube.com/watch?v=RwKaRKGWnqk

Η Μεγάλη Εβδομάδα του Ολυμπιακού

Το τριήμερο 22-24 Απριλίου, δηλαδή Μεγάλη Τρίτη με Μεγάλη Πέμπτη, είχε σημειωθεί σε όλα τα «ερυθρόλευκα» ημερολόγια ως η Μεγάλη Εβδομάδα του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου από τον Πειραιά, και όχι άδικα. Έχοντας τις δύο προηγούμενες «πίκρες» ως οδηγό και με την ψυχολογία στα ύψη λόγω του αποκλεισμού του Παναθηναϊκού στη φάση των 8, ο Ολυμπιακός είχε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ολίμπια Λουμπλιάνας και να βρει τον νικητή του Μπαρτσελόνα - Βιλερμπάν.

Αν μπορούσε να αποδειχθεί μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθούσε στον τελικό, ο ημιτελικός έδειξε ότι το Final 4 αυτό θα έχει την σφραγίδα του Ντέιβιντ Ρίβερς! Στο παιχνίδι με την Ολίμπια, ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με 74-65 πίσω από τους 28 πόντους του Αμερικανού γκαρντ και τον Γιώργο Σιγάλα να ξεχωρίζει για την δουλειά του στον Μάρκο Μίλιτς, που έμεινε μόλις στους 5 πόντους, και ο τρίτος τελικός της ιστορίας του ήταν κάπως έτσι γεγονός.

Σε αντίθεση με ό,τι είθισται να γίνεται πριν από έναν μεγάλο τελικό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποφάσισε ότι στην παραμονή του αγώνα, προπόνηση δεν θα γινόταν! Ο Σέρβος πήρε την ομάδα και την πήγε για μία βόλτα, με σκοπό να αποφορτίσει τους παίκτες του, ούτως ώστε η τρίτη εμφάνιση σε τελικό να ήταν και "φαρμακερή" και να μην γυρίσουν από το "Παλαέουρ" με σκυφτά τα κεφάλια. Και τελικά, το κατάφερε.

Στον τελικό, ο Ολυμπιακός συνάντησε τη φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς, Μπαρτσελόνα. Το κίνητρο και των δύο μεγάλο. Ο μεν Ολυμπιακός να μην χάσει για τρίτο σερί τελικό, και η Μπαρτσελόνα να μην χάσει πάλι από ελληνική ομάδα. Όπως αποδείχθηκε, η Μεγάλη Πέμπτη ήταν και η πρόωρη... Ανάσταση του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι μπορεί να ξεκίνησε κλειστά, και στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός να κατάφερε να δημιουργήσει το ελάχιστο προβάδισμα των 2 πόντων, όμως ήταν το δεύτερο μέρος που άνηκε στην ομάδα του Πειραιά ολοκληρωτικά.

Με τον Ρίβερς ως απόλυτο πρωταγωνιστή, να γράφει για άλλον ένα αγώνα υψηλούς ρυθμούς, σκοράροντας 26 πόντους, οι "ερυθρόλευκοί" κατάφεραν να "ανοίξουν" την διαφορά τους και όχι απλώς να πάρουν τη νίκη, αλλά και να το κάνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κερδίζοντας με μία διαφορά 15 πόντων(73-58)!

Εκτός του Αμερικανού, που πήρε το βραβείο του MVP του τριημέρου αλλά και κέρδισε status... θεϊκό για την ιστορία των Πειραιωτών, ξεχώρισαν με 11 πόντους έκαστος οι Τάρλατς και Παπανικολάου, για την ιστορική αυτή πρώτη ευρωπαϊκή κούπα του Ολυμπιακού.

Φυσικά, όπως θα μαθαίναμε λίγες εβδομάδες αργότερα, αυτή η κούπα δεν θα ήταν απλώς ιστορική γιατί θα ήταν η πρώτη της ιστορίας του συλλόγου, αλλά και γιατί θα ήταν το ένα από τα τρία τρόπαια του ιστορικού Triple Crown, του πρώτου τέτοιου κατορθώματος ελληνικής ομάδας!

Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα απέναντι στην ΑΕΚ με 3-1 στη σειρά των Τελικών της Α1 και το κύπελλο με 80-78 απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας, ολοκληρώνοντας την (μέχρι και σήμερα) καλύτερη σεζόν της ιστορίας του. 

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Χιμένεθ 16, Γιοφρέσα 9, Εστεγέρ 3, Ρίβας 6, Αντρέου 2, Φερνάντεθ, Τζόρτζεβιτς 6, Μπος, Ντουένας 2, Καρνισόβας 14.

Θυμηθείτε τις καλύτερες φάσεις της αναμέτρησης:

https://www.youtube.com/watch?v=pcl2vEctkmE



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ