15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι «στιγμές» του μπάσκετ το 2020 (pics+vids)

Η χρονιά που σημάδεψε ανεξίτηλα όλη την ανθρωπότητα, σε όλους τους τομείς της ζωής, δε θα μπορούσε παρά να έχει κάνει το ίδιο και στον αθλητισμό και όλα του τα... παρακλάδια. Το μπάσκετ βίωσε κι αυτό πρωτόγνωρες καταστάσεις, με διακοπές διοργανώσεων, νέους τρόπους ολοκλήρωσης μερικών από αυτές, είχε και έναν Ελληνα να συγκεντρώνει πολλά από τα φώτα της δημοσιότητας, κερδίζοντας πια τη μία μετά την άλλη τις μπασκετικές κορυφές.

Ας δούμε με χρονική σειρά τα σημαντικότερα μπασκετικά γεγονότα του 2020.

 

Θάνατος Ντέιβιντ Στερν

Από την πρώτη κιόλας μέρα του έτους ο χώρος του μπάσκετ δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Ο εμβληματικός κομισάριος του NBA, Ντέιβιντ Στερν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο Στερν αποτέλεσε τον μακροβιότερο κομισάριο της λίγκας την οποία υπηρέτησε για 20 συναπτά έτη από το 1984 έως το 2014. Μέσα σε αυτήν την εικοσαετία αμέτρητοι αστέρες του NBA, άκουσαν αυτόν τον άνθρωπο να αναγγέλλει το ξεκίνημα της καριέρας τους κατά τη διαδικασία του NBADraft, χαράσσοντας ανεξίτηλα στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή. Με την απόσυρσή του το 2014, ο Στερν, μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας του μπάσκετ με την είσοδο του στο “HallofFame” του ιδρύματος “NaismithMemorialBasketball”, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 2016 εντάχθηκε και στο “HallofFame” της FIBA.

 

Ο “Kill-Bill” στο πάνθεον της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Τη δεύτερη μέρα του του 2020, ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην καριέρα του. Με τον αγαπημένο του τρόπο, με ένα ιστορικό “side-step” τρίποντο 2’39’’ πριν τη λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού με την Φενερμπαχτσέ στο «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», ο “KillBill”  σημείωσε τον 4153ο πόντο του και  έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, αφήνοντας πίσω τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 4152 πόντους.

 

 

Θάνατος ΚόμπιΜπράιαντ

Το ημερολόγιο έλεγε 26 Ιανουαρίου του 2020 όταν «πάγωσε» ο πλανήτης στο άκουσμα της τραγικής είδησης, του θανάτου του ΚόμπιΜπράιαντ.  Ο θρύλος του NBA βρέθηκε νεκρός έπειτα από πτώση του ελικοπτέρου του μαζί με την κόρη του Τζιάνα και άλλα επτά άτομα. Θλίψη, στενοχώρια και οδύνη είναι κάποιες από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν αυτό που μόλις είχε συμβεί. Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την απόσυρση του από τα γήπεδα, ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έπιασαν στα χέρια τους τη μπάλα του μπάσκετ είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41ετών. Τι να πει κανείς για αυτόν τον υπερπαίκτη; Πέντε φορές πρωταθλητής του NBA, δύο φορές Ολυμπιονίκης με την Εθνική Αμερικής και πολλές άλλες ατομικές διακρίσεις με τη φανέλα των αγαπημένων του Λέικερς. Φανέλα την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ στη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του στο NBA(1996-2016).

 

Πανδημία και διακοπές πρωταθλημάτων

Με την πανδημία του Covid-19 να κάνει την εμφάνισή της στην Κίνα και σταδιακά να εξαπλώνεται και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, ο κόσμος του μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Όσο ανέβαιναν τα κρούσματα και ο κορωνοϊός έκανε όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, σταδιακά άρχισε να μπαίνει «λουκέτο» στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων (βλ. LigaACB, BCL), τα περισσότερα πρωταθλήματα δεν ολοκληρώθηκαν. Είτε μπήκε «παύλα» στην σεζόν (βλ. ιταλικό, γαλλικό πρωτάθλημα), είτε υπήρξε πρόωρη στέψη (βλ. BasketLeague). Στην Ελλάδα πρόλαβε πάντως να ολοκληρωθεί το κύπελλο, με την ΑΕΚ να επικρατεί στον τελικό του Ηρακλείου του Προμηθέα και να κατακτά το τρόπαιο.

Στην έναρξη της τρέχουσας σεζόν, πάντως, οι Πατρινοί ήταν αυτοί που... πήραν το αίμα τους πίσω κατακτώντας τον νεοσύστατο θεσμό του Super Cup και έτσι έγιναν η πρώτη ομάδα από την ελληνική περιφέρεια που κατέκτησε κάποιο τρόπαιο.

 

Το BCLνίκησε τον κορωνοϊό!

 

ToBasketballChampionsLeagueπροσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και νίκησε την πανδημία! Την ώρα που το «λουκέτο» σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις διαδεχόταν το ένα το άλλο, το BCLπροχώρησε σε μία πρωτοποριακή κίνηση για να «σώσει» τη σεζόν. Οι ομάδες που κέρδισαν το εισιτήριο τους για τα προημιτελικά, έδωσαν «ραντεβού» τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχουν στο Final 8 της Αθήνας με σκοπό να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Μπορεί οι ομάδες να ήταν ίδιες, όμως τα ρόστερ διαφορετικά, λόγω της μεγάλης παράτασης της σεζόν. Οι αγώνες ήταν μονοί και μία ομάδα μπορούσε με τρία ματς να σηκώσει την κούπα! Τροπαιούχος στέφθηκε η ισπανική Μπούργκος, η οποία κέρδισε στον τελικό την οικοδέσποινα ΑΕΚ (85-74). Στην FIBAάρεσε η ιδέα του Final 8 και είπε να το καθιερώσει, αλλάζοντας το «φορμάτ» της διοργάνωσης.

 

NBAσε «φούσκα»!

 

Η πρωτοφανής ιδέα του NBAγια συνέχιση της σεζόν σε «φούσκα» απέδωσε καρπούς. Έπειτα από την αρχική διακοπή στις 12 Μαρτίου, 22 από τις 30 ομάδες επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν ό,τι δεν κατάφεραν λόγω της πανδημίας στην «φούσκα» του Ορλάντο! Οι ομάδες, απομονωμένες στο Ορλάντο και αγωνιζόμενες σε τρία μόλις γήπεδα κεκλεισμένων των θυρών, επέστρεψαν στις 30 Ιουλίου για την συνέχεια της σεζόν. Πρωταθλητές στέφθηκαν οι  ΛοςΆντζελεςΛέικερς που επικράτησαν των Μαϊάμι Χιτ με 4-2 στη σειρά των τελικών που ολοκληρώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου.     

 

Ευρωλίγκα… τέλος!

Η Ευρωλίγκα… «τα βρήκε σκούρα» με τον Covid-19! Σε αντίθεση με το BCLκαι το NBA, που βρήκαν τρόπο για την ολοκλήρωση της χρονιάς, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπήκε «παύλα» μετά την ολοκλήρωση της 28ης αγωνιστικής και δεν υπήρξε τροπαιούχος.

Η βαθμολογία μέχρι την διακοπή ήταν η εξής:

  1. ΑνατολούΕφές (24-4)
  2. Ρεάλ Μαδρίτης (22-6)
  3. Μπαρτσελόνα (22-6)
  4. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19-9)
  5. Μακάμπι Τελ Αβίβ (19-9)
  6. Παναθηναϊκός (14-14)
  7. Χίμκι (13-15)
  8. Φενέρμπαχτσέ (13-15)
  9. ΖαλγκίριςΚάουνας (12-16)
  10. Βαλένθια (12-16)
  11. Ολυμπιακός (12-16)
  12. Αρμάνι Μιλάνο (12-16)
  13. Μπασκόνια (12-16)
  14. Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (11-17)
  15. ΑΣΒΕΛ Λυών-Βιλερμπάν (10-18)
  16. Άλμπα Βερολίνου (9-19)
  17. Μπάγερν Μονάχου (8-20)
  18. Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (8-20)

 

Κίνηση που άφησε εποχή στο NBAμε πρωτοβουλία Μπακς!

 

 

Τον Αύγουστο του 2020, την περίοδο που η σεζόν στο NBAεξελισσόταν στη «φούσκα» του Ορλάντο, πάρθηκε μία ιστορική απόφαση με πρωτοβουλία των ΜιλγουόκιΜπακς! Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αποφάσισε να μην κατέβει στο παιχνίδι κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Αφορμή στάθηκαν οι πυροβολισμοί που δέχθηκε πισώπλατα από αστυνομικούς ο ΤζέικομπΜπλέικ στην Κενόσοα του Γουισκόνσιν. Μετά την ομάδα από το Μιλγουόκι, σειρά πήραν οι υπόλοιπες ομάδες του NBA, αλλά και οι διαιτητές. Μία σπουδαία κίνηση που στηρίχθηκε σύσσωμα από τον οργανισμό του NBAκαι έγραψε ιστορία. 

 

«Βόμβες» Καλάθη και Σλούκα στην Ευρωλίγκα!

Το βασικό περιφερειακό «δίδυμο» της Εθνικής μας ομάδας, ο ΝικΚαλάθης και ο Κώστας Σλούκας πρωταγωνίστησαν σε δύο από τα πιο ηχηρά μεταγραφικά «σήριαλ» του καλοκαιριού! Από τη μία ο Νικ, ο οποίος «άφησε» τον Παναθηναϊκό, έπειτα από μία πενταετία προκειμένου να μετακομίσει στην Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και από την άλλη ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε και αγαπήθηκε, τον Ολυμπιακό. Ο Καλάθης πήγε να βρει στην Ισπανία τον άλλοτε συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό κατά την πρώτη του θητεία στους «πράσινους», ΣαρούναςΓιασικεβίτσιους, αυτή τη φορά όμως ως προπονητή. Ο Σλούκας στην επιστροφή του, έπειτα από πέντε χρόνια στην «Φενέρ», βρήκε πολλούς από τους συμπαίκτες του που έγραψαν μαζί ιστορία με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Τόσο η μεταγραφή του Καλάθη, όσο και του Σλούκα απασχόλησαν για καιρό τα ΜΜΕ μια και χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις προκειμένου ο πρώτος να μετακομίσει στους «μπλαουγκράνα» και ο δεύτερος ντυθεί ξανά στα «ερυθρόλευκα».

 

BacktobackMVPκαι κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς ο Γιάννης!

 

 

Ο “GreekFreak” σάρωσε τα βραβεία και την αγωνιστική σεζόν που μας πέρασε. Εκτός από το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ, που καταλήγει για δεύτερη σερί σεζόν στα χέρια του, κατέγραψε μία ακόμη σημαντική διάκριση. Αυτή του κορυφαίου αμυντικού της χρονιάς! Ειδικότερα τα εντυπωσιακά στατιστικά που κατέγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την περυσινή σεζόν ήταν 29,5 πόντους, 13,6 ριμπάουντ αλλά και 5,6 ασίστ κατά μέσο όρο. Μπορεί το πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή να μην το έχει κατακτήσει ακόμα και να παραμένει ένας από τους μεγάλους του στόχους, όμως οι ατομικές διακρίσεις δεν παύουν να διαδέχονται η μία την άλλη.

Ανανέωση και… «μίδας» ο “GreekFreak”!

Λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως πολυτιμότερου παίκτη και αμυντικού της χρονιάς ήρθε η ώρα… της επιβράβευσης! Πενταετές συμβόλαιο με νούμερα που… «ζαλίζουν» στην ομάδα που τον ανέδειξε. Η ανανέωση του Γιάννη στους Μπακς εξελίχθηκε σε σίριαλ. Πολλοί ήταν οι μνηστήρες που βρήκαν ως ευκαιρία τη λήξη του συμβολαίου του με το Μιλγουόκι, για να τον  διεκδικήσουν. Ο “GreekFreak”, όμως τους άφησε στα… κρύα του λουτρού και αποφάσισε να παραμείνει κάτοικος Μιλγουόκι,  έναντι μυθικού συμβολαίου. Οι απολαβές του νέου του συμβολαίου τον καθιστούν… «μίδα», αφού ο MVPτου NBAθα λάβει ποσά που θα κυμαίνονται μεταξύ 228 με 244 εκατομμύρια δολαρίων!

 

 

 

 

 

Πιστή στα μεγάλα ραντεβού

Η Εθνική μας ομάδα για μια ακόμα φορά έκανε το καθήκον της και από το τέλος του 2020 έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της για τα τελικά του Ευρωμπάσκετ του 2022. Ο τρόπος (με μεγάλη ανατροπή) που οι διεθνείς του Θανάση Σκουρτόπουλου οδήγησαν το παιχνίδι με τη Βουλγαρία στην παράταση (όπου και το πήραν με 84-78) ήταν επικός στη "φούσκα" της Βοσνίας.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ