21.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Οι “μαχητές” με τα χρυσά κορδόνια

Το Copa Del Rey έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα της μπασκετικής κοινότητας στην Ισπανία και όχι μόνο και η διοργάνωση φροντίζει να εκμεταλλευτεί την δημοφιλία της για καλό σκοπό.

Συγκεκριμένα, στους αγώνες του ισπανικού κυπέλλου, εμφανίζονται παίκτες απ'όλες τις ομάδες που, φοράνε παπούτσια με χρυσά κορδόνια ως ένδειξη υποστήριξης στην έρευνα που γίνεται κατά του παιδικού καρκίνου. Ο Νίκο Λαπροβίτολα, ο Ματ Τζάνινγκ, ο Ντάριο Μπριθουέλα και ο Κάιλ Κούριτς είναι μερικοί μόνο από αυτούς που επέλεξαν να συμμετάσχουν στην όμορφη πρωτοβουλία της ACB.

Ηταν ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Εντου και η Ελενα προετοιμάζονταν για να μπουν στον πιο μαγικό κόσμο, που μπορεί να εισέλθει ένα ον! Η εγκυμοσύνη διήρκησε όσο μία τυπική υποδοχή ενός νεογέννητου σε τούτο τον κόσμο και μετά από λίγες ώρες, η Ελενα κρατούσε τον Ματέο στην αγκαλιά της και ο Εντου αδυνατούσε να πιστέψει ότι πλέον ένα πλάσμα θα δοκίμαζε τις δυνάμεις του μέχρι να καταφέρει να πει τη λέξη “μπαμπά”. 

Ενα μήνα μετά, όμως, στο σπίτι των Σνελ έπεσε ένα βαθύ σκοτάδι, και μαύρα, όπως και ο ουρανός δάκρυα κυλούσαν στα πρόσωπα των δύο γονέων. Σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο κλάμα του εξαιτίας της γνωριμίας με το άγνωστο κι ενώ κάποια συμπτώματα είχαν ανησυχήσει τον Εντου και την Ελενα έπεσε ο κεραυνός από τα χείλη του γιατρού. 

“Ο μικρός διαγνώστηκε με λευχαιμία παιδιά. Τώρα χρειάζεται κουράγιο και δύναμη. Και τύχη. Η ζωή σας θα αλλάξει, να το ξέρετε. Προσευχηθείτε και μη χάνετε την πίστη σας” τους είπε… 

Ο αγώνας ήταν δύσκολος και μακρύς, επίπονος και άδικος για ένα μωρό 30 ημερών. Η οικογένεια Σνελ αφιερώθηκε ολοκληρωτικά. Πέρασε ο καιρός και ο μικρός κλήθηκε να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη. Την μάχη των μαχών. Δεν ήταν θέμα ιατρικό, μόνο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο. Ισως τον πιο σημαντικό. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μπορεί και όχι. Ουδείς, μα ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό. 

“Μπήκε χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι πιθανότητες” λέει ο Εντου. Επί της ουσίας, η μεταμόσχευση σε παρόμοια περιστατικά είναι κάτι σαν ζήτημα ρουτίνας. Ο πραγματικός αγώνας, η καθημερινή πάλη, το άγχος, αρχίζει από τη στιγμή που ο άνθρωπος θα εξέλθει του χειρουργείου. 

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο μικρός Ματέο είναι ένα υγιές παιδί, που με τη βοήθεια του Θεού και της τύχης, είναι σε θέση να ζήσει μία κανονικότατη ζωή. Για σκεφτείτε όμως, πόσα παιδιά, πόσοι άνθρωποι δεν βρέθηκαν σε αυτό το σημείο. 

Ο Εντου, δημοσιογράφος στο επάγγελμα και από τους κορυφαίους μπασκετικούς ρεπόρτερ στην Ισπανία, τα παράτησε όλα και ασχολήθηκε με τον οργανισμό που κάνει έρευνα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και τους παιδικού καρκίνου. Ο δικός του αγώνας δε σταματάει ποτέ και το Cope del Rey που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Μαδρίτη, μετά από αίτημα του Εντου, είναι αφιερωμένος στην ημέρα κατά του καρκίνου. 

Οσοι έτυχε να παρακολουθήσετε κάποιους από τους αγώνες του Ισπανικού Κυπέλλου, ίσως έπεσε στην αντίληψή σας ότι ένας παίκτης από κάθε ομάδα που συμμετέχει, έχει δέσει τα παπούτσια του με χρυσά κορδόνια. 

Ο Εντου σε προσωπικό επίπεδο και εκ μέρους του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που εκπροσωπεί, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ένα τόσο μεγάλο μπασκετικό event για να στρέψει την προσοχή στην κατάρα του αιώνα. Τα ρύθμισε όλα μέσα σε 15 μέρες, ενέταξε την καμπάνια στο πρόγραμμα του Copa Del Rey (με τη σύμφωνη γνώμη της ACB) και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και κυρίως τους χορηγούς που στήριξαν το εγχείρημα, θα προσφερθούν από 100 ευρώ για κάθε ένα πόντο που σημείωσαν την Παρασκευή οι παίκτες που φορούσαν τα χρυσά κορδόνια. Ηταν τόσο μεγάλη η προσοχή που απέσπασε η δράση, με αποτέλεσμα, οι χορηγοί να διπλασιάσουν το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους πόντους των παικτών που συμμετείχαν. 

Σήμερα, θα δοθεί στον Εντου η επιταγή με τα χρήματα που θα χρησιμεύσουν για την έρευνα κατά του καρκίνου. Και ο κόσμος της δημοσιογραφίας, ο κόσμος γενικότερα ειναι περήφανος για τον Εντου, την οικογένειά του, το βλαστάρι του, αλλά και όλες τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η κοινωνίας να μη μείνει αδρανής απέναντι στην κατάρα. 

Ολοι οι παίκτες που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην καμπάνια είναι:

  • Νίκο Λαπροβίτολα
  • Χαιμέ Φερνάντεθ
  • Φακούντο Καμπάτσο
  • Ματ Τζάνινγκ
  • Ντάριο Μπριθουέλα
  • Χαβιέ Μπεϊράν
  • Κάιλ Κούριτς
  • Φερνάντο Σαν Εμετέριο



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ