18.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Οι δύο τάσεις στον Παναθηναϊκό και το CAS

Από την Τρίτη που έγινε η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μέχρι σήμερα έχουμε μάθει ότι: α) Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει ο Παναθηναϊκός να αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα και να ενταχθεί στο Basketball Champions League (χαρακτήρισε, μάλιστα, μονόδρομο αυτή την επιλογή), ΑΛΛΑ αφήνει το βάρος της απόφασης σε αυτούς που τον διαδέχονται στην προεδρία της ΚΑΕ (Παπαδόπουλος, Τριαντόπουλος), καθώς ο ίδιος αποχωρεί. β) Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσε επισήμως μέσω επιστολής, την οποία διέρρευσε στον Τύπο, ότι έχει την ΠΡΟΘΕΣΗ να μεταβιβάσει την άδεια συμμετοχής του στην Ευρωλίγκα και τις μετοχές της ECA, που κατέχει, βγαίνοντας από το δεκαετές συμβόλαιο που τον δεσμεύει μαζί της.

Όλα αυτά είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα, αλλά απέχουν πολύ από το να καταστήσουν δεδομένη την αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα και την ένταξή του στο BCL. Στην πραγματικότητα το τοπίο παραμένει ακόμα θολό και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις οριστικές εξελίξεις είναι τούτη την ώρα παρακινδυνευμένες.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει πράγματι να φύγει ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα. Αυτό που είπε την Τρίτη το εννοούσε, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταρτίσει νομικό επιτελείο, που επεξεργάζεται και διαμορφώνει την επιχειρηματολογία της ΚΑΕ για προσφυγή στο CAS κατά της ECA. Είναι δηλαδή αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους αυτή την ιστορία.

Όμως δεν παίρνει το βάρος της τελικής απόφασης, αλλά το μεταθέτει στη διοίκηση των Παπαδόπουλου-Τριαντόπουλου, που αφήνει στο πόδι του, κι αυτό θολώνει κάπως τα νερά. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν είναι δυνατό να ληφθεί διαφορετική απόφαση από αυτή που θέλει ο Γιαννακόπουλος, όταν μάλιστα αυτός παραμένει ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχει και η αντίρροπη τάση στην ΚΑΕ. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα και να συνεχίσει εκ των έσω τον "πόλεμο" προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτήν. Και τώρα που, κατά δήλωσή του, ο Γιαννακόπουλος δεν ασχολείται με την ΚΑΕ, όλα πέφτουν στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο στην παρούσα φάση, με δεδομένο ότι δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να καταβάλει τη ρήτρα των 10 εκ. Ευρώ (όπως έχουμε εξηγήσει) και να βγει μόνος του από το δεκαετές συμβόλαιο. Της υπόθεσης θα πρέπει να επιληφθεί η Γενική Συνέλευση της Ευρωλίγκας, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει, σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 17 του καταστατικού της, αν θα κάνει αποδεκτή τη μεταβίβαση της άδειας συμμετοχής και των μετοχών της ECA από τους "πράσινους" ή όχι.

Κι αυτό, πάντως, είναι ένα θέμα αρκετά περίπλοκο, διότι αν φύγει ο Παναθηναϊκός, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η NOVA θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του τηλεοπτικού συμβολαίου της με την Ευρωλίγκα, καθώς θα μείνει μόνο με μία ομάδα, τον Ολυμπιακό, και η λογική λέει ότι δεν θα θέλει να συνεχίσει να πληρώνει κοντά στα 10 εκ. Ευρώ το χρόνο για μόνο μία ελληνική ομάδα. Αν όμως το συμβόλαιο αυτό, το μακράν ακριβότερο στην διοργάνωση, περικοπεί δραστικά, τότε η Ευρωλίγκα χάνει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρώσει, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι δυνητικός αντικαταστάτης του Παναθηναϊκού (Βίρτους Μπολόνια και Παρτιζάν θεωρούν πως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες). Αυτό είναι κάτι που δε μπορεί να αγνοηθεί, όπως και γενικά το ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πιο εμπορικές ομάδες της διοργάνωσης και μέσα στις πρώτες σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Το σίγουρο είναι πως έτσι όπως έχει τοποθετηθεί δημοσίως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και με τον τρόπο που έχει γραφτεί η επιστολή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, οι δέκα συνεταίροι των "πρασίνων" στην ECA είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα μείνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα ή όχι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ