22.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ευρωλίγκα-BCL μια… ρήτρα δρόμος

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αποχώρησή του από την Ευρωλίγκα, της οποίας είναι εκ των ιδρυτικών μελών. Μετά τη δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ότι κατά την άποψή του "το Basketball Champions League είναι μονόδρομος", η πόρτα της εξόδου άνοιξε και μένει να δούμε αν οι "πράσινοι" θα τη διαβούν. Και αν θα κάνουν το βήμα προς το BCL ενισχύοντάς το ακόμα περισσότερο και δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τάχθηκε καταφανώς υπέρ της προοπτικής που δίνει η διοργάνωση της FIBA, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραμονής στην Ευρωλίγκα. Και τούτο διότι πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά ζητήματα πρώτα πριν γίνει το βήμα. Ένα από αυτά είναι η περίφημη ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα και η οποία ενεργοποείται αν η ομάδα θέλει να αποχωρήσει πριν συμπληρωθούν τα δέκα χρόνια της διάρκειάς του.

Πράγματι υπάρχει τέτοια ρήτρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στα 10 εκ. Ευρώ. Ποσό μεγάλο και εκ πρώτης όψεως απαγορευτικό για κινήσεις απόσχισης. Όμως αυτή η ρήτρα δεν ενεργοποιείται αυτόματα. Πρέπει να το ζητήσει η Γενική Συνέλευση της ECA, δηλαδή οι 11 ομάδες που έχουν υπογράψει δεκαετή συμβόλαια (δέκα χωρίς τον Παναθηναϊκό). Δεν αρκεί, δηλαδή, να το ζητήσει μόνον ο Τζόρντι Μπερτομέου, η Γενική Συνέλευση είναι αυτή που θα το αποφασίσει.

Ακόμα όμως κι αν επιβληθεί η καταβολή της ρήτρας, ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα να την προσβάλει στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, όπου βρίσκεται η έδρα της ECA. Οι "πράσινοι" εκτιμούν ότι έχουν πολύ καλά νομικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την άποψη ότι η ρήτρα δεν είναι εύλογη, το ποσό δηλαδή είναι υπερβολικά μεγάλο, ενώ ταυτόχρονα είναι και καταχρηστική. Κι αυτό που είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ότι οι ομάδες υπέγραψαν τη δεκαετή δέσμευσή τους με την Ευρωλίγκα μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς καν να έχουν διαβάσει τα συμβόλαια που υπέγραφαν, είναι ένα από τα επιχειρήματα, τα οποία οι "πράσινοι" θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την καταχρηστικότητα της ρήτρας.

Από την εκτίμηση που θα γίνει για τις πιθανότητες σχετικά με την αποφυγή καταβολής της ρήτρας, φαίνεται πως θα εξαρτηθούν πολλά όσον αφορά την απόφαση για τη διοργάνωση, στην οποία θα παίξει ο Παναθηναϊκός του χρόνου. Δεν θα είναι το μόνο κριτήριο, αλλά θα παίξει κρίσιμο ρόλο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ