16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οικονόμου: “Πάνω απ’ όλα ο σεβασμός στον αντίπαλο”

Αποτελεί συχνό φαινόμενο στους αγώνες των τμημάτων υποδομής διαφόρων ομάδων να υπάρχουν διαφορές 40, 50, 60 και βάλε πόντων και αυτά τα αποτελέσματα να πανηγυρίζονται από παιδιά και γονείς. Προφανώς η διδασκαλία του μπάσκετ δεν στοχεύει σε τέτοιες λογικές, που θα πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψουν.

Την... πάσα για το ξέσπασμα του Νίκου Οικονόμου, που είναι προπονητής της ανδρικής ομάδας του Ερμή Σχηματαρίου αλλά και υπεύθυνος των ακαδημιών του συλλόγου, όπως επίσης και υπεύθυνος ακαδημιών στο Κορωπί με σύνολο πάνω από 250 παιδάκια, έδωσε η νίκη με σκορ 126-13 των παίδων αντίπαλης ομάδας, επί των μικρών του Ερμή Σχηματαρίου. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι και στον αγώνα του πρώτου γύρου ο ίδιος αντίπαλος ως φιλοξενούμενος επικράτησε με ένα ανάλογο σκορ (19-126)!

Ο κόουτς του Ερμή, με την λαμπρή καριέρα και τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους, επμένει ότι προτεραιότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι τα παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι, να διασκεδάζουν και να αγαπούν το άθλημα του μπάσκετ.

«Είμαστε μια καινούργια ακαδημία μπάσκετ στο Σχηματάρι. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Δεν είναι όλα παίδες, αλλά υπάρχουν και παμπαίδες. Αν δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή, δεν θα κατεβαίναμε σε αγωνιστικό τμήμα ακόμα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που είναι καλύτερες στα τμήματα των ακαδημιών, αλλά είναι απίστευτο να βλέπω παιδιά να πιέζουν 40 λεπτά σ' ένα παιχνίδι που παίζουν ακόμη και με μικρότερες ηλικίες και να κερδίζουν με σκορ όπως πρόσφατα αντίπαλος που επικράτησε των παίδων του Ερμή Σχηματαρίου με 126-13! Είναι ντροπή! Και μάλιστα να πανηγυρίζεται αυτό από τους προπονητές και τους γονείς της νικήτριας ομάδας», δήλωσε ο Νίκος Οικονόμου μη μπορώντας να κρύψει τη δυσφορία του για ό,τι συνέβη. Και συνέχισε:

«Ένα έχω να πω. Είμαι περήφανος για τα δικά μας παιδιά και την προσπάθεια που έκαναν. Θα μπορούσαμε να μην κατέβουμε, επειδή έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο και να χάσουμε με 20-0, αλλά εγώ ζήτησα ως υπεύθυνος των ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου να παίξουμε το παιχνίδι. Όπως έχω μάθει εγώ το μπάσκετ, υπάρχει η νίκη, υπάρχει η ήττα, αλλά πάνω απ' όλα υπάρχει ο σεβασμός στον αντίπαλο και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά.

Έχω παρακολουθήσει προγράμματα ακαδημιών σε Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και τον τρόπο λειτουργίας τεράστιων συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα και ξέρετε κάτι; Δεν επιτρέπεται εκεί να κερδίζεις πάνω από 20 πόντους.. Κάποιοι μαθαίνουν το μπάσκετ στα παιδιά με τον πιο αντιπαιδαγωγικό τρόπο και για μένα είναι ντροπή. Κανονικά σε τέτοιους ανθρώπους θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα του μπάσκετ».

Και κατέληξε: «Τι επιτυγχάνεις, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και κερδίζοντας με 126-13 ένα παιχνίδι παίδων. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ισοπεδώνεις παιδιά 13-14 ετών που έρχονται στο μπάσκετ για να το αγαπήσουν και να περάσουν καλά. Γι' αυτό πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπαίνουν στο γήπεδο, πρέπει να τους απαγορευτεί η είσοδος».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ