21.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι Ελλήνων στα Κανάρια (pics, vids)

Το ισπανικό πρωτάθλημα ξέρει να κλέβει την παράσταση. Απόψε στο πρόγραμμα υπάρχει ένα ξεχωριστό ντέρμπι για την Liga Endesa, αλλά και για τα Κανάρια Νησιά. Η Ιμπεροστάρ Τενερίφη υποδέχεται την Γκραν Κανάρια (21.30, COSMOTE SPORT7HD) για την 13η αγωνιστική της ACB. Το τοπικό ντέρμπι βρίσκεται υπό το φως τον προβολέων στην Ισπανία, με την Ελλάδα να έχει το δικό της ενδιαφέρον, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι ο οικοδεσπότης Γιώργος Μπόγρης με τον φιλοξενούμενο Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη.

Κανείς από τους τρεις Έλληνες που θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην αναμέτρηση δεν είναι «φρέσκος» σε τέτοιους αγώνες ή στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Μπόγρης μόλις πριν από μια εβδομάδα έφτασε στα Κανάρια, αλλά για τη δεύτερη θητεία του στην Ιμπεροστάρ Τενερίφη μετά την απόλυτα επιτυχημένη σεζόν 2016-17. Η ομάδα του είχε κάνει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, είχε κατακτήσει το BCL και ο ίδιος είχε αναδειχθεί καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης.

Μια φορά κι ένα καιρό στη χώρα των Βάσκων

Μια χρονιά νωρίτερα και οι δύο  Έλληνες σέντερ ήταν… Βάσκοι. Ο Μπόγρης έπαιζε στην Μπιλμπάο και ο Μπουρούσης στην Μπασκόνια. Τo Βιτόρια-Μπιλμπάο και … τούμπαλιν είχε γίνει Σύνταγμα-Ομόνοια για τους δύο παίκτες, που είχαν έρθει πολύ κοντά. Αυτό δεν εμπόδισε να γίνουν δυνατές μονομαχίες όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι στο παρκέ: Ένα ντέρμπι που κρίθηκε στην παράταση με καθοριστικό τον Γιώργο Μπόγρη στο Μπιλμπάο, μια εύκολη νίκη με τον Μπουρούση σε πρώτο πλάνο όταν αναμετρήθηκαν στη Βιτόρια. Μάλιστα δύο από τα καλύτερά του παιχνίδια στην Ισπανία τα έχει κάνει απέναντι σε ομάδες στις οποίες αγωνιζόταν ο Μπουρούσης: Ένα απέναντι στη Ρεάλ κι ένα απέναντι στην Μπασκόνια.  

Το παιχνίδι στο Μπιλμπάο ήταν συγκλονιστικό στην εξέλιξή του και κρίθηκε στην παράταση με τον Μπόγρη να οδηγεί στο έξτρα πεντάλεπτο και στη νίκη (89-83), ενώ ο Μπουρούσης είχε χρεωθεί με πέμπτο φάουλ και παρακολουθούσε από τον πάγκο. Ο Μπόγρης είχε 17 πόντους (7/8, 3/4 ), 9 ριμπάουντ σε 29’20’’ και ήταν πρωταγωνιστής στην ανατροπή και τη νίκη της ομάδας του. Ο Μπουρούσης είχε 7 πόντους και 8 ριμπάουντ σε 27’58’’.

Ο αγώνας στη Βιτόρια ήταν τελείως διαφορετικός και εξελίχθηκε σε περίπατο για την Μπασκόνια με τον Μπουρούση από τους κορυφαίους με 14 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 19’21’’, σε μια βραδιά που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες για τον έτερο Έλληνα «Βάσκο» (2π, 1 ρ. σε 16’). Και οι δύο ομάδες είχαν φτάσει στο Copa del Rey, αλλά δεν έπαιξαν μεταξύ τους.

Η βασίλισσα και η Ανδόρρα

Ένα χρόνο νωρίτερα οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί με άλλες φανέλες. Ο Γιάννης Μπουρούσης βρισκόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Γιώργος Μπόγρης στη ΜόραΜπανκ Ανδόρρα. Και στις δύο αναμετρήσεις η Ανδόρρα είχε βάλει δύσκολα στη βασίλισσα, η οποία όμως νίκησε εντός (84-83) και εκτός (70-79).

Στον πρώτο αγώνα, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2015 ο Μπουρούσης σε 21’39’’ είχε 8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και ο Μπόγρης σε 18’10’’ είχε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ. Στον αγώνα που έγινε στη Μαδρίτη ο Μπουρούσης ήταν εκτός δωδεκάδας, ενώ ο Μπόγρης ήταν πρωταγωνιστής στο παρκέ με 16 πόντους (8/11), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο με το παιχνίδι να κρίνεται στην τελευταία επίθεση.

Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει πλέον στον πέμπτο μεταξύ τους αγώνα στη Liga Endesa σε ένα ντέρμπι στο οποίο η νίκη έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερο παιχνίδι θα είναι πάντως και για τον Φώτη Κατσικάρη, αφού αν και προπονητής της Γκραν Κανάρια, έχει το «δεσμό» του με την Ιμπεροστάρ Τενερίφη.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε κάτσει στην άκρη του πάγκου της από τις 3 Δεκεμβρίου 2017 και ως το τέλος της σεζόν, μετά από ένα σύντομο –όπως αποδείχθηκε- πέρασμα από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Η στατιστική των τεσσάρων αγώνων στους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες σέντερ:

4/1/2015 ΜόραΜπανκ Ανδόρρα-Ρεάλ Μαδρίτης 70-79 http://acb.com/partido/estadisticas/id/15986

10/5/2015 Ρεάλ Μαδρίτης-ΜόραΜπανκ Ανδόρρα 84-83 http://acb.com/partido/estadisticas/id/16139

13/12/2015 Μπιλμπάο – Μπασκόνια 89-83 http://acb.com/partido/estadisticas/id/16299

6/3/2016 Μπασκόνια – Μπιλμπάο 108-62 http://acb.com/partido/estadisticas/id/16405

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ