20.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

“Ναυαγεί” η κεντρική συμφωνία ΕΣΑΚΕ-ΠΣΑΚ

Τη νομοθετική ρύθμιση του Λευτέρη Αυγενάκη περιμένει όλο το μπάσκετ προκειμένου να δρομολογήσει τις οριστικές εξελίξεις σχετικά με την τύχη της φετινής σεζόν, αλλά και τον τρόπο που θα διεξαχθεί η επόμενη σε όλες τις κατηγορίες. Οι πιθανότητες οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων και αναδιάρθρωσης των κατηγοριών είναι αυξημένες, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί οριστικά και να προχωρήσει αν δεν ψηφιστεί η ρύθμιση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Την ίδια ώρα ανοικτό παραμένει το θέμα των συμβολαίων στην Basket League, καθώς παίκτες και ομάδες συμφωνούν μεν στο ότι πρέπει να γίνουν κάποιες περικοπές λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η επιδημία του κορωνοϊού, αλλά δεν μπορούν να βρουν άκρη ως προς το ύψος αυτών των περικοπών. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες μεταξύ ΕΣΑΚΕ και ΠΣΑΚ παρατηρήθηκε μια διαφορά ύψους 10% ανάμεσα στο ποσό που θέλουν οι ομάδες να πληρώσουν (70% επί της φετινής αξίας των συμβολαίων) και σε αυτό που θέλουν οι παίκτες να πληρωθούν (80% επί της φετινής αξίας των συμβολαίων).

Και μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτή η διαφορά να μη μοιάζει μεγάλη, αποδεικνύεται ωστόσο πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί. Διότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Οι ομάδες δέχονται να πληρώσουν το 70% των συμβολαίων, που αντιστοιχούν σε 7 μηνιάτικα, δηλαδή με τις αποδοχές από τον Σεμπτέμβρη ως τον Μάρτιο, άρα στην πράξη με τα δεδουλευμένα μέχρι τη στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα (στην πραγματικότητα από όλα αυτά τα χρήματα, μόνο τον μισό Μάρτιο δεν έχουν δουλέψει οι παίκτες). Επειδή, όμως, οι περισσότερες ομάδες όφειλαν ως τον Μάρτιο δύο και τρία μηνιάτικα, στην ουσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα ολοκληρωθεί με την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και τίποτα άλλο.

Οι παίκτες από τη δική τους πλευρά ζητούν ένα μηνιάτικο πλέον των ως τώρα δεδουλευμένων (το 80% αντιστοιχεί σε 8 μηνιάτικα) ώστε να επιβεβαιωθεί έστω και σε ένα βαθμό η εξσφάλιση που υποτίθεται ότι τους προσφέρει η υπογραφή συμβολαίου. Όμως αυτό το μηνιάτικο αποδεικνύεται ότι συνιστά χάσμα που πολύ δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι ομάδες δεν δείχνουν πρόθυμες να πληρώσουν ολόκληρα (100%) τα συμβόλαια αξίας μικρότερης των 20.000 Ευρώ, που ζητά ο ΠΣΑΚ.

Κατόπιν τούτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί κεντρική συμφωνία για τις περικοπές μεταξύ ΕΣΑΚΕ και ΠΣΑΚ, η οποία ούτως ή άλλως παραμένει αμφίβολο αν νομικά θα μπορούσε να δεσμεύσει τόσο τις ομάδες όσο και τους παίκτες. Και όλα δείχνουν ότι τελικά κάθε παίκτης θα διαπραγματευθεί με την ομάδα του ξεχωριστά το αν και τι είδους περικοπές θα γίνουν στο συμβόλαιό του. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ