16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μόνη της έχει απωλέσει τα άλλοθι η ελληνική διαιτησία

Ο Ηλίας Κορομηλάς είναι ένας πολύ καλός διαιτητής, λογικά ο καλύτερος εν ενεργεία Ελληνας. Οχι μόνο για τα ταπεινότατα ελληνικά στάνταρ, αλλά συνολικά. Και ο Γιώργος Πουρσανίδης που ήταν μαζί του χθες στο ΟΑΚΑ επίσης ένας πολύ καλός και δεν έχει δώσει συχνά και δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας είναι στην Ευρωλίγκα και ο άλλος ο μοναδικός Ελληνας που εμπιστεύεται η FIBA σε σοβαρές διοργανώσεις της, αφού ξεσκαρτάρισε απότομα κάτι άλλους που της είχαν φορτώσει για χρόνια.


Η Βάσω Τσαρούχα είναι επίσης μια πολύ καλή διαιτητής, δεν πήρε τυχαία θέση στο ελιτίστικο κλαμπ της Ευρωλίγκας. Τρεις λοιπόν από τους βία πέντε - έξι καλούς Ελληνες διαιτητές που μπορούν να σταθούν κάπου, ενεπλάκησαν στα γεγονότα  που ταλαιπώρησαν το μπάσκετ τα προηγούμενα 24ωρα.


Οι δύο πρώτοι ενεπλάκησαν στη μεγάλη γκάφα του ΟΑΚΑ, όσο κι αν ο Κορομηλάς κοίταζε τη φάση δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν από τους τρεις που ήταν στο γήπεδο. Η Τσαρούχα ενεπλάκη στην άλλη μεγάλη ιστορία, την απόφαση της ΚΕΔ για την ένσταση στο γυναικείο που έγινε δεκτή για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους διαιτητές, χωρίς να ακουμπήσει την ουσία.


Αυτές οι δύο υποθέσεις σε ένα μπασκετικά πολιτισμένο κράτος θα είχαν τελειώσει άμεσα. Στην Ελλάδα όχι. Για ένα δυσάρεστο μεν, αλλά πολύ απλό λόγο. Οτι η έξωθεν καλή μαρτυρία και η αξιοπιστία έχουν γίνει άγνωστες λέξεις. Και κανείς δε μπορεί να δεχτεί άλλοθι και ανθρώπινα λάθη, για ο,τιδήποτε εμπλέκεται η διαιτησία.


Στο γυναικείο έχει συμβεί το εξής: Ο Παναθηναϊκός με άμεσα αντανακλαστικά, έξυπνα εκμεταλλεύεται τη δύναμη της εικόνας με τους διαιτητές να πηγαίνουν στο... youtube, βρήκε σχετικό νόμο για το μη εγκεκριμένο βίντεο και έκανε την ένσταση. Η ΚΕΔ τι έκανε; Δέχτηκε τη βάσιμη αιτίαση του Παναθηναϊκού για τη διαδικασία αλλά... έσβησε τις μαρτυρίες όλων των άλλων, των πρωταγωνιστών που είπαν ότι είχαν αποφασίσει από πριν ότι το καλάθι μέτραγε, για την ουσία. Ολοι τους έστειλαν συμπληρωματικές εκθέσεις στις οποίες γράφουν ότι αποφάσισαν από κοινού και πριν πάνε στο βίντεο ότι το καλάθι ήταν εκτός χρόνου. Δε λέμε αν μέτραγε, δε λέμε αν όντως έτσι είχαν αποφασίσει (γιατί είναι φανερό ότι ο Καλδίρης δείχνει αρχικά ότι μετράει), λέμε τι γράφτηκε στις εκθέσεις που παραβλέφθηκαν. Και τελικά ο Κορομηλάς βλέποντας το... απαγορευμένο για τους διαιτητές βίντεο βγάζει πέντε σελίδες έκθεση που εξηγεί γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει από αυτό το βίντεο. Πώς είπατε;


Το πιο... δροσερό είναι ότι σε πρώτο βαθμό αποφάνθηκε ένα μέλος της ΚΕΔ, ο Κώστας Κορομηλάς του οποίου οι αποφάσεις όταν προσβληθούν, που αυτή ήδη προσβλήθηκε, δικάζονται... από τους άλλους τέσσερις. Προσπερνώντας στο ότι στους άλλους τέσσερις οι δύο ποτέ δεν υπήρξαν σημαντικοί διαιτητές κύρους, κρατάμε την... συντεχνία. Αφήστε που ο Κορομηλάς έχει διοριστεί εθνικός καθηγητής διαιτησίας, άρα τι να του πουν οι άλλοι...


Αυτές οι δύο υποθέσεις απλά πήραν μεγάλη δημοσιότητα και ασχολήθηκε πολύς κόσμος. Υπάρχουν κι άλλα, συνεχόμενα στην Α2 που μένουν σε λίγο πιο στενό κύκλο. Στη Β' και στη Γ' Εθνική πάντως ήταν ήσυχα φέτος τα πράγματα. Επειδή δεν είχε δράση...


Ο Αρης Λυκογιάννης είπε με τους σφυγμούς του αγώνα ότι το μπασκετάκι έχει πιάσει πάτο και ακόμα το κοπανάνε κάποιοι. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που το κοπανάνε είναι που το έχουν στείλει και στον πάτο. Δεν είναι μόνο ότι έχει χρόνια να βγει μια φουρνιά καλών διαιτητών. Είναι πολλά μαζί. Οτι κρατάνε με το ζόρι κάτι... ληγμένους που ταλαιπωρούν το μπάσκετ για να τους κάνουν ένα τελευταίο χατίρι. Οτι υπάρχει για χρόνια η συγκάλυψη, χωρίς να ανακοινώνονται ποινές κακών διαιτησιών, χωρίς να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα διαφάνειας και καθαρών εξηγήσεων. Και σε κάθε λόγο, υπάρχει εύκολος ο αντίλογος. Αμέσως αμέσως, βγήκαν πολλοί χθες και... θύμισαν ότι ο ΠΑΟΚ που στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου είχε κερδίσει ένσταση και οδηγήσει το ματς σε επανάληψη, λίγο μετά πήγε στη Ρόδο κέρδισε ματς με εξώφθαλμη γκάφα των διαιτητών και η ένσταση δεν έγινε δεκτή. 


Σήμερα που μιλάμε, η λογική λέει ότι στη συνέχεια των πλέι οφ της Basket League και των τελικών της Α1 γυναικών, δεν θα υπάρχουν ο Κορομηλάς, ο Πουρσανίδης, η Τσαρούχα, άντε και ο Ανδρικόπουλος αν υπάρχει κανείς που να τον θεωρεί σημαντική απώλεια. Γιατί πάλι η λογική λέει ότι στη μία περίπτωση αφού η ΚΕΔ έκρινε ότι οι διαιτητές δε γνωρίζουν τις διαδικασίες και στην άλλη έγινε λάθος που δε δικαιολογείται, τους τελειώνεις τουλάχιστον για φέτος.


Ωραία και μετά τι; Ο Χριστός και η Παναγία, με δυο - τρεις εξαιρέσεις, τον Σχινά που έτσι κι αλλιώς τελειώνει, θέλεις τον Παπαπέτρου άντε να υπάρχουν κάποιοι ακόμα και... τέλος. Ούτε στον εχθρό σου να μην τύχει. Οπότε οι διαιτητές που προαναφέραμε λογικά θα τιμωρηθούν... λίγο και νάτος πάλι ο φαύλος κύκλος της αναξιοπιστίας.


Λένε πολλοί «δηλαδή έξω δε βλέπετε τι γίνεται με τη διαιτησία»; Οταν πας με... ερώτηση και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα να καλύψεις τις αδυναμίες σου σημαίνει ότι δεν έχεις απάντηση. Ούτε και εύκαιρη λύση στο μυαλό σου. Το θέμα δεν είναι ότι αν έχουμε μέτριους ή κακούς διαιτητές στην πλειοψηφία τους. Το θέμα είναι ότι ουδείς πια τους αναγνωρίζει, σε αυτούς και τους ανωτέρους τους, καλή πίστη και ανθρώπινες αδυναμίες. Και αυτό το έχουν... καταφέρει μόνοι τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ