23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μπερτομέου: «Δεν κινδυνεύει η συμμετοχή του Ολυμπιακού»

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένη θέση στην Ευρωλίγκα ακόμα κι αν η νέα αγωνιστική περίοδος δεν τον βρει στην Basket League, όπως εξήγησε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς ηπείρου μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου, από Μέσα που συνεργάζονται με τη λίγκα, και σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τους «ερυθρολεύκους» ξεκαθάρισε όπως μετέφεραν οι απεσταλμένοι της Nova: «Ο κανονισμός αυτός (σ.σ. αν μια ομάδα δεν αγωνίζεται στην εθνική λίγκα δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα) δεν αποτελεί κριτήριο, αλλά ένα μέτρο για να συγκρίνουμε την ανταγωνιστικότητα των ομάδων μας. Η άδεια του Ολυμπιακού για τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα δεν είναι σε κίνδυνο όσο είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με τη δική μας διοργάνωση. Δεν θα επέμβουμε, επίσης, στην πρόθεσή του να παίξει στην Αδριατική Λίγκα. Είναι ξεκάθαρα εσωτερική υπόθεση της ΑΒΑ».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ρωτήθηκε και για τα προβλήματα που υπάρχουν τελευταία στο ελληνικό μπάσκετ κι αν είναι ενήμερος και απάντησε: «Δεν επεμβαίνουμε ούτε θέλουμε να έχουμε κάποια επίδραση στις εγχώριες λίγκες. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εσωτερικές υποθέσεις τους. Όπως ακριβώς δεν ασχοληθήκαμε με τα όσα έγιναν στον τελικό της Αδριατικής λίγκας μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και της Μπούντουσνοστ. Δεν έχουμε, αλλά ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε κάποιας μορφής έλεγχο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες με πολύ καλή φήμη στην Ευρώπη και όσα συμβαίνουν στη μεταξύ τους διαμάχη είναι δύσκολο και να τα καταλάβουμε».

Όσον αφορά στα εξασφαλισμένα συμβόλαια, αλλά και τις κάρτες ελευθέρας, συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε κλειστή λίγκα. Όποιος θέλει παίζει στην Ευρωλίγκα, αλλά μέσω της άλλης μας διοργάνωσης, του Eurocup. Τις wild cards τις δίνουμε με μια συγκεκριμένη λογική, με βάση τι είναι πιο συμβατό με την πολιτική μας και με το ποιες χώρες και ομάδες προσαρμόζονται στα όσα ζητάμε για να πάρουν μέρος στην Ευρωλίγκα. Μας κατηγορούν ότι έχουμε αρνητική επίδραση τις εγχώριες λίγκες. Τις τελευταίες εβδομάδες συναντήθηκα με τους περισσότερους προέδρους των λιγκών, σε διάφορες χώρες. Όλοι μου είπαν ότι τα πρωταθλήματά τους πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Άρα, πώς έχουμε αρνητική επίδραση στις εγχώριες λίγκες όταν κατά δήλωσή τους όλα είναι εντάξει; Από του χρόνου εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παίρνουν "εισιτήριο" για την Ευρωλίγκα οι πρώτοι δύο του Eurocup κι αυτό μάλλον θα εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν».

Μίλησε και για την αύξηση των ομάδων, που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, επισημαίνοντας: «Η ποιότητα και ο ανταγωνισμός είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ποσότητα και την ανάγκη για περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια σε βάρος της ποιότητας. Επίσης, εάν αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων, τότε θα είναι πρακτικά αδύνατον να παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματα, κάτι στο οποίο είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Θέλουμε να εστιαστούμε σε χώρες που μπορούν να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμή μας. Η Βιλερμπάν που θα μπει τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα και η Μπάγερν Μονάχου θα έχουν το δικαίωμα ενός μικρού συμβολαίου, όπως ακριβώς έγινε παλαιότερα με την Αρμάνι Μιλάνο. Εάν πάνε καλά σε μια δοκιμαστική διετή περίοδο, τότε θα τους δώσουμε κλειστό δεκαετές συμβόλαιο».

Αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στην Ευρωλίγκα και τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, δήλωσε: «Δεν έχω μιλήσει με το νέο γενικό γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή. Στην ουσία, δεν έχουμε κάνει κάποια πρόοδο. Όταν η FIBA θέλει να μιλήσουμε, θα είμαστε εκεί. Εκείνη, όμως, πρέπει να βρει μια λύση. Δεν είναι δικό μας θέμα το καλεντάρι, αλλά δικό της. Δεν ξέρουμε με ποια βοήθεια θα τα καταφέρουν στο καλεντάρι, αλλά για εμάς το θέμα είναι ένα: το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εάν όλοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι για όλες, ανεξαιρέτως, τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους».

Για τα οικονομικά των ομάδων και το financial fair play πρόσθεσε: «Δουλεύουμε συνεχώς σε συνεργασία με την UEFA. Στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα πρόσφατα με τις ποινές σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον έλεγχο στον Παναθηναϊκό, ότι οι ομάδες δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Ξέρουμε τα οικονομικά τους, αφού ελέγχουμε σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς και τα συμβόλαια των παικτών. Το πρώτο που θέλουμε είναι οι ομάδες μας να είναι ικανές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς προσπαθούμε να τις βοηθάμε να αποκτήσουν έσοδα, γιατί δεν μας αρέσει το μοντέλο που ένας πρόεδρος-ιδιοκτήτης βάζει από την τσέπη του χρήματα για να συντηρεί την ομάδα του. Έχουμε φτιάξει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να δουλεύει σε αυτά τα θέματα και να βοηθάει τις ομάδες».

Για τη διαφορά στη φορολόγηση των ομάδων της Ευρωλίγκα, ανάλογα με τη χώρα, δήλωσε: «Ξέρουμε πολύ καλά τους κανονισμούς και τους νόμους των χωρών. Είναι μειονέκτημα ότι λειτουργούμε με πολλούς νόμους σε πολλές χώρες κι όχι με έναν ενιαίο. Ζούμε με αυτό που υπάρχει. Το έχουμε συζητήσει και με τις ομάδες το θέμα της φορολόγησης και οι ιδιοκτήτες τους το ξέρουν πολύ καλά. Με εξαίρεση την Τουρκία και τη Ρωσία, σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν ομάδες της Ευρωλίγκα η φορολόγηση είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι, λοιπόν, το πρόβλημα η φορολόγηση. Αλλού είναι τα θέματα. Για παράδειγμα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Μπάγερν Μονάχου έχουν άλλες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Επίσης, το θέμα των χορηγιών και της διαφήμισης λειτουργεί πολύ διαφορετικά στην Τουρκία και τη Ρωσία. Κάπως έτσι το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο. Αυτό που χάνουν κάποιες ομάδες από την υψηλή φορολόγηση στις χώρες τους μπορούν να το κερδίσουν με άλλους τρόπους (εισιτήρια, χορηγίες κ.λπ.). Δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα έσοδα. Η τεράστια διαφορά είναι πόσο πληρώνουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Ζάλγκιρις Κάουνας, η Μπάγερν Μονάχου και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που είναι ομάδες που επιβιώνουν και κερδίζουν χρήματα χωρίς να έχουν την ανάγκη ενός πλούσιου ιδιοκτήτη. Αλλά η Μπάγερν Μονάχου έχει εμπορικό τμήμα με είκοσι άτομα, η Ζάλγκιρις Κάουνας με άλλα τόσα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ με τριάντα στελέχη».

Η καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους έγινε στο περιθώριο του Φάιναλ Φορ της Βιτόρια και η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει και στη διαδοχική παρουσία των Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε τελικές φάσεις. «Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός. Οι καλύτερες ομάδες είναι εδώ, όπως ήταν και στα προηγούμενα Φάιναλ Φορ. Δεν είναι θέμα τύχης ή κλήρωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος όρος του μπάτζετ που παίζουν στα Φάιναλ Φορ αυξήθηκε από 12 σε 24 εκατομμύρια. Για τις ομάδες υπάρχουν κύκλοι. Παλαιότερα τα περισσότερα χρήματα τα επένδυαν η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Παναθηναϊκός. Αυτό είχα απαντήσει και το 2008 στη Μαδρίτη, όταν με ρώτησαν γιατί αυτές οι δύο ομάδες πάνε συνεχώς σε Φάιναλ Φορ», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, για τη συνεργασία με το βασικό χορηγό «Turkish Airlines», η οποία λήγει φέτος το καλοκαίρι, αποκάλυψε: «Έχουμε κοινή επιθυμία να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις και καλή χημεία. Θα συζητήσουμε, αλλά υπάρχει η καλή διάθεση πέρα, από την επιθυμία, τα συμβόλαια και τους όρους συνεργασίας μας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ