20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μια φορά κι έναν καιρό

Τα παιχνίδια ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Πανιώνιο δεν είναι απλά ντέρμπι. Κουβαλάνε μια ιστορία, πίσω από την οποία, άλλοτε “κρύβεται” ο Τζον Χάτσον, ενίοτε ο Γιούρι Ζντοβτς και πότε-πότε ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τον Δημήτρη Διαμαντίδη

Το “Ιβανώφειο” θα είναι κατάμεστο, οι ιντερνετιακές κάμερες θα είναι στημένες (σχετικά) νωρίς και ο κόσμος θα περιμένει να δει ποιος εκ των Ηρακλή ή Πανιωνίου θα πάρει το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Α2. Ποιος θα είναι αυτός που θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή του στην Basket League. Οι προπονητές των δύο ομάδων, Βαγγέλης Αλεξανδρής από την μία και Νίκος Οικονόμου από την άλλη, το έχουν τονίσει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν πως “καλό για το άθλημα είναι να βρεθούν και οι δύο” με τα λόγια τους φυσικά να στηρίζονται στην ιστορία των δύο συλλόγων. Αν αυτό και μόνο αποτελούσε κριτήριο ανόδου, τότε ναι, θα έπρεπε. 

Ο Χάτσον που έφερε το… ΝΒΑ

Από την σεζόν 1981-82 που ο ένας πρωτοσυνάντησε τον άλλον, έχουν παίξει 66 ματς σε επίπεδο Α1 (ή Basket League όπως την γνωρίζουμε πλέον) και εφτά σε playoffs. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν περάσει στην ιστορία και στην συνείδηση του Έλληνα φίλαθλου (και μη) καθότι, είχαν κάτι να μας πουν. Όπως τότε, το την σεζόν 1991-92 και στο ματς της Νέας Σμύρνης, εκεί όπου ο Πανιώνιος είχε επικρατήσει με 83-78. Δεν θα το έκανε σε καμία περίπτωση αν ο Τζον Χάτσον δεν έβαζε 24 πόντους. Έκανε και double-double καθώς είχε και 17 ριμπάουντ. Για όσους το λησμονούν, ο Χάτσον ήταν ο άνθρωπος που ανάγκασε πολλούς να ξεστομίσουν την ατάκα “ΝΒΑ γίναμε” πολλώ δε όταν τον είδαν να “κατεδαφίζει” την μπασκέτα στο All Star Game του ΣΕΦ. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=8VclFY4xnHc

Τι σφυρίζεις ρε….

Playoffs του 1995 και στο παρκέ βρίσκονται… παιχταράδες. Γουόλτερ Μπέρι, Μπάιρον Ντίνκινς και θα μπορούσε να είναι και ο Γιούρι Ζντοβτς αν δεν ήταν τραυματίας για τον “Γηραιό” και Φάνης Χριστοδούλου, Τόμπι Μπέιλι και Τράβις Μέι για τον Πανιώνιο που είχε κερδίσει με 64-59. Η είδηση όμως ήταν άλλη, τα συνολικά… 51 φάουλ. Είχε πέσει πολύ ξύλο! 

Ο Σιμς ήταν χοντρός. Τελεία και παύλα!

Χριστούγεννα του 1998, για την ακρίβεια ο Θεός είχε ξημερώσει την δεύτερη μέρα του 1999 και ο Ηρακλής διαλύει τον Πανιώνιο με 72-48. Οι Θεσσαλονικείς χαίρονται και οι Νεοσμυρνιώτες ψάχνουν να βρουν την αιτία του κακού. Την… μπάκα του Άλβιν Σιμς δεν την έβλεπαν; Ο Αμερικανός, εμ έφτασε με τέσσερις μέρες καθυστέρηση από την άδεια του, εμ… ξεχείλωσε! Πολλά κιλά εντός του σώματος! 

Στο παρκέ η… Εθνική Ελλάδος

Ο Ηρακλής μπορεί να μην είχε ουδέποτε την αίγλη του Άρη και του ΠΑΟΚ αλλά θα έχει να… καυχιέται πως χάρισε στην Ελλάδα ουκ ω λίγους παιχταράδες. Το ίδιο όμως και ο Πανιώνιος. Σεζόν 1999-2000 και οι δυο τους παίζουν μπαράζ για το κύπελλο Κόρατς με τους “κυανόλευκους” να “κατεβαίνουν” δίχως τους Μπάιρον Ντίνκινς και Μπακ Τζόνσον. Είχαν όμως τον Θοδωρή Παπαλουκά. Αμούστακο ταλέντο, έβαλε και στα δύο ματς 34 πόντους. Την επόμενη χρονιά, “έσκασε” και το ταλέντο του Ηρακλή. Δημήτρης Διαμαντίδης το όνομα του! Στην νίκη του “Γηραιού” με 95-83, ο μετέπειτα… 3D είχε τέσσερις πόντους, τρία ριμπάουντ και πέντε ασίστ. Στο πλευρό του, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Μάλιστα, σε εκείνο το ματς, ο “Σόφο” είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 15 χρονών και έξι μηνών. 

Περάσαν τα χρόνια δίχως ματς

Την πρώτη φορά που Ηρακλής και Πανιώνιος δεν συναντήθηκαν, ήταν την σεζόν 2006-2007 καθώς ο “Γηραιός” είχε υποβιβαστεί. Πέρασαν τρία χρόνια έως ότου επιστρέψει στην Α1 αλλά η ομάδα της Νέας Σμύρνης, ούσα τρίτη δύναμη στην χώρα εκείνη την εποχή, δεν είχε δυσκολίες να επιβληθεί. Η συνέχεια, τους βρήκε να πέφτουν μέχρι την Β’ Εθνική και τώρα, για πρώτη φορά να… συμβαδίζουν στην Α2. Στο πρώτο ματς, ο Πανιώνιος ήταν ο νικητής με 72-65. Αν το πράξει και σήμερα, τότε θα αποχαιρετήσει γρήγορα την κατηγορία για την από πάνω. Ίσως όμως να πάρει μαζί του και τον… συνοδοιπόρο του! 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ