11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μια… ποδοσφαιρική Ζαλγκίρις έδειξε το οικονομικό χάος (vids)

Η οικονομική διαφορά του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ στην Ευρώπη παραμένει χαώδης και το Basketa.gr παρουσιάζει το παράδειγμα μιας... Ζαλγκίρις που αποκλείστηκε από όλες τις διοργανώσεις, αλλά απολαμβάνει καλύτερα έσοδα από την ομάδα του Κάουνας.

Η Ζαλγκίρις, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει ένα όνομα γνωστό ακόμη και στο ποδόσφαιρο της Λιθουανίας. Δεν είναι μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας του Κάουνας, αλλά υφίσταται και μια ομώνυμη στο Βίλνιους, η οποία μάλιστα είναι και η πρωταθλήτρια για το 2020.

Αυτή τη στιγμή, η Ζαλγκίρις του Βίλνιους είναι στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 45 βαθμούς έναντι των 52 της πρωτοπόρου Σούντουβα, μετρώντας όμως τρία ματς λιγότερα και μην έχοντας πει την τελευταία της κουβέντα για τον τίτλο. Την ίδια στιγμή, επιχείρησε μέσα από τη συμμετοχή στους προκριματικούς αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, να καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους μίας εξ αυτών.

Η πρωταθλήτρια Λιθουανίας, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Πρωτίστως αποκλείστηκε από την Φερεντσβάρος στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, εν συνεχεία της συνέβη το ίδιο κόντρα στη Μούρα για τον τρίτο προκριματικό του Europa League και, στο τέλος, έχασε και το «τρένο» του νεοσύστατου Europa Conference League από την Μπόντο Γκλιμτ. Με λίγα λόγια, όπως συνηθίζουμε να λέμε σε «πειράγματα» μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων, θα κάτσει στον καναπέ...

https://www.youtube.com/watch?v=vS6w-apgrW8&ab_channel=Sportverzum

https://www.youtube.com/watch?v=Qh7uEGfHfdM&ab_channel=MB2

https://www.youtube.com/watch?v=eDc4Pb92sbM&ab_channel=DIVERSE

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, έχει λόγους να χαμογελά έναντι της μπασκετικής Ζαλγκίρις του Κάουνας. Και αυτοί, φυσικά, αφορούν τα οικονομικά, με τη διαφορά μεταξύ της UEFA και της Euroleague για άλλη μια φορά χαώδης...

Ένας αποκλεισμός από την Ευρώπη καλύτερος από... ανταγωνιστικότητα στους κορυφαίους

Θα ξεκινήσουμε, πραγματοποιώντας μια διευκρίνιση, ώστε να μην αδικείται πλήρως η Euroleague. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική μπασκετική διοργάνωση έκανε μια σημαντική προσπάθεια πέρυσι, ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των ομάδων λόγω της πανδημίας, καθώς το 2020 η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε και πρωταθλητής δεν υπήρξε.

Στην προσπάθεια αυτή, η πρώτη της απόφαση ήταν να αυξήσει το ποσοστό του market pool των τηλεοπτικών εσόδων από το 54% στο 79% για τα αντίστοιχα έσοδα κάθε χώρας, μιας και φυσικά τα δικαιώματα δεν καταλήγουν όλα στις ομάδες, παρότι εκείνες επί της ουσίας είναι... το εμπόρευμα. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή σήμαινε μια σημαντική ανάσα για όλους, και δη για ομάδες με μεγάλα συμβόλαια, όπως οι δικοί μας «αιώνιοι», η Μακάμπι και οι ισπανικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 20%, με ένα σύνολο εγγυημένων εσόδων γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αποφάσισε τα υπόλοιπα έσοδα να έρθουν μέσω του sports pool, έναν άλλο «κουμπαρά» που θα έφερνε έσοδα σε σχεδόν κάθε ομάδα, ανάλογα με την κατάταξη από την 1η έως τη 14η θέση. Με βάση αυτό το κριτήριο, μάλιστα, ο Ολυμπιακός ως 12ος πήρε επιπλέον 250.000 ευρώ, ενώ ο Παναθηναϊκός δε δικαιούτο κάτι.

Η πρώτη κίνηση, όμως, έχει δύο αστερίσκους. Ο πρώτος είναι πως «επιστρατεύτηκε» εκτάκτως η εν λόγω αλλαγή εσόδων λόγω της πανδημίας και ο δεύτερος αφορά το ότι οι ομάδες που αναφέραμε, απέφεραν περίπου το 80% του συνολικού «κουμπαρά» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα τα αντίστοιχα έσοδα για το υπόλοιπο 20% δε θα έκανε, μάλλον, τεράστια διαφορά στις υπόλοιπες ομάδες.

Το θέμα μας, ωστόσο, δεν είναι τόσο αυτό όσο η αγωνιστική επιβράβευση. Με το ισχνό μπόνους νικών των 37.000 ευρώ να έχει καταργηθεί, οι ομάδες χωρίς ισχυρό τηλεοπτικό συμβόλαιο πάλι δε θα είχαν σπουδαία έσοδα. Στο παράδειγμα της Ζαλγκίρις ας υποθέσουμε, ότι είχε ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο (δεν είναι στη διάθεσή μας). Πέραν αυτού, όμως, τα έσοδα ήταν πενιχρά.

Η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ βρέθηκε 11η και πήρε ως μπόνους τα 300.000 ευρώ από το sports pool. Αν προκρινόταν, βέβαια, τα έσοδα θα ήταν διαφορετικά, καθώς πέραν του sports pool υπάρχει κι επιπλέον επιβράβευση για τις νίκες, ή την πρόκριση στο Final Four, αλλά με βάση την τελική κατάταξη τα χρήματα είναι ελάχιστα για μια ομάδα με μπάτζετ περίπου στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Και είναι ελάχιστα αν σκεφτεί κανείς, ότι 9 εκατομμύρια είναι τα εγγυημένα έσοδα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού για τη συμμετοχή και μόνο στους ομίλους του Europa League (3.630.000 η συμμετοχή, 3.564.000 ως επιβράβευση παρουσίας στο 10ετές ranking και περίπου 1.5 εκατ. από το market pool). Όσο για την ποδοσφαιρική Ζαλγκίρις του Βίλνιους; Η ομάδα αυτή πήρε 750.000 ευρώ ως μπόνους συμμετοχής στον τελευταίο προκριματικό γύρο του Conference League.

Με λίγα λόγια, η ποδοσφαιρική Ζαλγκίρις, έστω κι αν έχει απλή συνωνυμία, πήρε υπερδιπλάσια χρήματα από την μπασκετική Ζαλγκίρις, χωρίς καν να τη βρει ο χειμώνας στην Ευρώπη, ως προς το θέμα της αγωνιστικής επιβράβευσης και αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε άλλη εμπορική συμφωνία. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τους Ιωνικό και Ηρακλή σε αντίστοιχες περιπτώσεις να παίζουν σε μια χαμηλότερης δυναμικότητας διοργάνωσης στο FIBA Europe Cup, καθώς η λίγκα για την οποία έπαιζε η ποδοσφαιρική Ζαλγκίρις, που αναφέρουμε, είναι κάτι αντίστοιχο.

https://twitter.com/fkzalgiris/status/1415183367474143235

Τα νούμερα παραμένουν ιλιγγιώδη, ως προς τις διαφορές τους, με την UEFA για ακόμη μια φορά να κάνει σαφή επίδειξη απέναντι σε ένα μοντέλο κλειστής λίγκας της Euroleague, που πανηγυρίζει για τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ομάδων της, αλλά παραμένει... έτη φωτός μακριά από μια οικονομική καθιέρωση του μπάσκετ ως ένα εμπορικό άθλημα έναντι του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αφού οι προτεραιότητές της μόνο συμφέροντα εξυπηρετούσαν και όχι το καλό του αθλήματος όπως πολλάκις έχει επιβεβαιωθεί.

Κυρίως, δε, δεν αλλάζει ο βασικός κανόνας, που θέλει κάθε ομάδα μπάσκετ, σε όποια διοργάνωση κι αν παίζει, να στηρίζεται... στην τρέλα του επενδυτή της, που κάθε χρόνο θα έχει δεδομένες απώλειες, προσφέροντας την οικονομική του ασφάλεια για όσο αντέξει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ