21.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με τον Ομπράντοβιτς… πας Αμερική! (vids)

Ο Νικολό Μέλι γίνεται ακόμη ένας παίκτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κάνει το μακρύ ταξίδι από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και το Basketa.gr θυμάται τις περιπτώσεις παικτών, που πέρασαν από τα χέρια του Σέρβου τεχνικού και, είτε πήγαν είτε επέστρεψαν, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Είναι ο «άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ο άνθρωπος, που έχει τους πιο πολλούς τίτλους στα Κύπελλα Πρωταθλητριών ή Euroleagues, 9 στο σύνολο. Πέντε με τον Παναθηναϊκό και από μία με Ρεάλ, Μπανταλόνα, και Φενέρμπαχτσε. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως, είναι ένας κόουτς που ξέρει να κάνει παραπάνω πράγματα από το να νικά. Κι αυτό φαίνεται από το πόσοι παίκτες έχουν αναδειχθεί στα χέρια του, με αναρίθμητα παραδείγματα.

Μέσα σε αυτούς τους παίκτες, που «εκτόξευσαν» την καριέρα τους στη συνεργασία μαζί του, 18 είναι εκείνοι που έχουν διαβεί την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είτε έχουν απλώς πάει είτε έχουν γυρίσει στις ΗΠΑ, η «υπογραφή» του Ομπράντοβιτς έχει μπει φαρδιά πλατιά. Το Basketa.gr σας θυμίζει όλους τους παίκτες, που χάρη σε αυτόν κέρδισαν το «εισιτήριο», που όλοι θέλουν σε αυτό τον κόσμο.

Σάσα Ντανίλοβιτς

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους παίκτες που ανέδειξε τη δεκαετία του 1990 η πάλαι ποτέ κραταιά Γιουγκοσλαβία. Είχε κατακτήσει εκείνο τον τίτλο το 1992 στην Πόλη, στην πρώτη χρονιά του Ομπράντοβιτς σε πάγκο, με εκείνο το τρομερό buzzer beater του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Ντανίλοβιτς αναδείχθηκε αμέσως μετά στο νούμερο 42 του draft από τους Ουόριορς, για να παίξει 4 χρόνια αργότερα στους Μπλέιζερς.

Άρβιντας Σαμπόνις

Οι δυο τους συνεργάστηκαν στη Ρεάλ το 1995, στον τελευταίο τίτλο της ομάδας στην Ευρωλίγκα πριν από το 2015, 20 χρόνια αργότερα δηλαδή και με προπονητή τον Πάμπλο Λάσο. Ο Ολυμπιακός ήταν «θύμα» της παρέας του Λιθουανού «γίγαντα» και του Τζο Αρλάουκας, με τον πρώτο να πηγαίνει αμέσως μετά στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Ζέλικο Ρέμπρατσα

Άλλο ένα «θηρίο» του «ζωγραφιστού» έκανε τη διαφορά στην Ευρώπη, για να διαβεί μετά τον Ατλαντικό. Ο Σέρβος σέντερ ήταν πρωταγωνιστής της κατάκτησης της Ευρωλίγκα του 2000 για τον Παναθηναϊκό και, έναν χρόνο αργότερα, θα έκλεινε μόνιμη θέση στο ΝΒΑ, συνεχίζοντας στους Ατλάντα Χοκς.

Αντώνης Φώτσης

Ο Έλληνας φόργουορντ είχε γράψει ιστορία τότε, αποτελώντας έναν εκ των πρώτων που είδαν τις ομάδες από το ΝΒΑ να ενδιαφέρονται. Ο «Μπάτμαν» είχε ξεχωρίσει από μικρός, αποτελεί σήμερα ένα εκ των κορυφαίων όλων των εποχών στη θέση «4» και το 2001 είχε δοκιμάσει την τύχη του στους Μέμφις Γκρίζλις.

Γιάννης Γιαννούλης

Άλλος ένας Έλληνας που πέρασε τον Ατλαντικό χάρη στον Ομπράντοβιτς, αλλά όχι για το ΝΒΑ. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 με τον Παναθηναϊκό, πήρε την ευκαιρία για να βρεθεί έναν χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγωνιζόμενος τότε στους Χάντσβιλ Φλάιτ, που σήμερα ονομάζονται Κάντον Τσαρτζ και είναι θυγατρική των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Πέπε Σάντσες

Κατέκτησε επίσης με τους «πράσινους» την Ευρωλίγκα του 2002. Έγραψε τη δική του ιστορία και πήρε επίσης το διαβατήριο για να πάει στις ΗΠΑ και να δοκιμάσει την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Συγκεκριμένα, την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε με τα χρώματα των Ντιτρόιτ Πίστονς.

Ρόντνεϊ Μπιούφορντ

Στα δύο δύσκολα χρόνια στο Κλειστό του Σπόρτιγκ, ο Αμερικανός παλαίμαχος γκαρντ είχε περάσει τη σεζόν 2002-2003, ερχόμενος από τους Μέμφις Γκρίζλις. Μπορεί να μην έπιασε ιδιαίτερα στο «τριφύλλι», αλλά ο αμέσως επόμενος σταθμός του ήταν οι Σακραμέντο Κινγκς, πριν πάει μετά στη Ρόμα.

Λόνι Μπάξτερ

Πολύς λόγος είχε γίνει για εκείνον το 2005, που είχε έρθει με περγαμηνές στο τέλος της χρονιάς, αλλά εν τέλει δεν έκανε την παραμικρή αίσθηση στο διάστημα που έμεινε στην χώρα μας. Εντούτοις, την επόμενη σεζόν γύρισε στο ΝΒΑ και έπαιξε για τους Χιούστον Ρόκετς.

Βασίλης Σπανούλης

Ο σημερινός αρχηγός του Ολυμπιακού χρειάστηκε μόλις μια χρονιά, για να ξεχωρίσει και να κάνει το μεγάλο «βήμα» για το ΝΒΑ. Εντυπωσιακές, βέβαια, ήταν και οι εμφανίσεις του στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006, ειδικά απέναντι στους Αμερικανούς, με την επόμενη χρονιά να τον βρίσκει επίσης στις «Ρουκέτες». Αν η σεζόν δεν ήταν τόσο «τραυματική», τότε μπορεί και να δεχόταν την πρόταση των Σπερς, για να γίνει το μπακ απ του Πάρκερ. Η ιστορία, όμως, άλλα έγραψε.

Νίκολα Πέκοβιτς

Άλλος ένας μεγάλος Ευρωπαίος σέντερ που ανέδειξε ο Ομπράντοβιτς στα χρόνια του στον Παναθηναϊκό και ο τελευταίος από αυτή την ομάδα, που μετά έκανε καριέρα στην Αμερική. Το 2010 οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να τον κρατήσουν άλλο, καθώς ήρθε το κάλεσμα από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς

Είναι ο παίκτης, που μόλις πριν από λίγες ώρες συμφώνησε για 73 εκατομμύρια δολάρια με τους Τζαζ. Ο Κροάτης είχε ξεχωρίσει, φυσικά, από την παρουσία του στην Ευρώπη και με τον «Ζοτς» βρήκε την ευκαιρία για το... άλμα το 2014 στους Μπρούκλιν Νετς.

Νεμάνια Μπιέλιτσα

Ο Σέρβος φόργουορντ φαινόταν, ότι δε θα έμενε για πολύ στην Ευρώπη, από τότε που ανέβηκε επίπεδο με τη μεταγραφή του στην Φενέρ. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2015, όταν τον «τσίμπησαν» οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς κι έκτοτε φυσικά δεν έχει γυρίσει ξανά.

Ομέρ Γιουρτσεβέν

Ο Τούρκος «άσος» είναι από τους πιο φερέλπιδες του μπάσκετ της χώρας του, κάτι που φάνηκε όταν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στο NCAA το 2016. Εκείνος, όμως, διάλεξε αρχικά Φενέρ και έναν χρόνο μετά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά ο Ομπράντοβιτς του έδωσε την ευκαιρία να πάει στις ΗΠΑ, παίζοντας τώρα στο Τζορτζτάουν.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2017, που αποχαιρέτησαν και πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σέρβος γκαρντ, βασικό στέλεχος της Εθνικής των επιτυχιών των τελευταίων ετών, παίζει από τότε στους Σακραμέντο Κινγκς και φαίνεται πως θα μείνει για πάντα στο ΝΒΑ.

Έκπε Ούντο

Το «χταπόδι» του Ομπράντοβιτς ήρθε από τους Κλίπερς, για να γίνει ένας εκ των κορυφαίων σέντερ εκείνη την εποχή, συνθέτοντας ένα τρομερό δίδυμο με τον Γιαν Βέσελι. Ο ίδιος είδε την τρομερή του παρουσία να επιβραβεύεται, με επιστροφή στο ΝΒΑ για τους Γιούτα Τζαζ.

Μπραντ Ουοναμέικερ

Ο Αμερικανός γκαρντ είδε την καριέρα του πολύ σύντομα να «εκτοξεύεται», πηγαίνοντας από την Μπάμπεργκ στην Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ, μετά στην Φενέρ του Ομπράντοβιτς και, τέλος, στους Μπόστον Σέλτικς. Δεν ανήκει πια στους «Κέλτες», αλλά το 2018 ήταν το μεγάλο του «βήμα».

Τζέιμς Νάναλι

Ο ίδιος αγωνίστηκε για μία διετία υπό τις οδηγίες του Σέρβου τεχνικού και ήταν από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα του 2017, απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός φόργουορντ κατάφερε να πετύχει το όνειρο και να υπογράψει με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, αλλά στα μέσα στη σεζόν γύρισε στην Ευρώπη για την Αρμάνι Μιλάνο.

Νικολό Μέλι

Είναι το τελευταίο παράδειγμα, που έχει να επιδείξει ο Ομπράντοβιτς. Από το 2015 άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Μπάμπεργκ, για να τον πάρει ο Ομπράντοβιτς στην Φενέρ και, δύο χρόνια αργότερα, να γίνει παίκτης των Νιου Όρλινς Πέλικανς, ζώντας από κοντά την πρώτη σεζόν του Ζάιον Ουίλιαμσον στο ΝΒΑ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ