23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ματ Λοτζέσκι: Ο λύκος κι αν εγέρασε… (pics+vids)

Ο Ματ Λοτζέσκι βοήθησε την ΑΕΚ να περάσει νικηφόρα από την έδρα του Άρη για την 19η αγωνιστική της Basket League και το Basketa.gr υπενθυμίζει ότι δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους κορυφαίους σουτέρ της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη, κάτι που είχε ήδη αποδείξει φορώντας τις φανέλες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Το περασμένο καλοκαίρι η Ένωση αποφάσισε να κινηθεί στα σίγουρα, αναζητώντας έναν παίκτη ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει με την ίδια άνεση τη θέση «2» αλλά και τη θέση «3», γνωρίζοντας πολύ καλά να βάζει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι από μέση και μακρινή απόσταση. 

Αυτός ήταν ο «Lojo kid» ο οποίος συμφώνησε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από μία χρονιά στην Τουρκία και την Τόφας.

Μπαρτζώκας ο πρώτος που τον εμπιστεύτηκε

Μετά το φινάλε της σεζόν 2012/2013 ο Ολυμπιακός «έχτιζε» την ομάδα που θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της στην Ευρωλίγκα μετά από δύο διαδοχικές κατακτήσεις του τίτλου. Ορισμένοι σημαντικοί παίκτες -όπως ο Κώστας Παπανικολάου και ο Κάιλ Χάινς- είχαν αποφασίσει να μετακομίσουν σε άλλες πολιτείες και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έψαχνε τις απαραίτητες λύσεις για να καλυφθούν τα κενά, δίχως να υπάρχει το μεγάλο μπάτζετ του παρελθόντος.

Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2013 οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν επίσημα την απόκτηση του 28χρονου τότε Λοτζέσκι ο οποίος μέχρι εκείνη την περίοδο είχε συνδυάσει ολόκληρη την εξαετή επαγγελματική καριέρα του με το πρωτάθλημα Βελγίου. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο της Χαβάης υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στην Άαλστ και στη συνέχεια δύο χρόνια αργότερα μεταπήδησε στην Οστάνδη.

Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις και στο EuroCup, ενώ με την ομάδα του πανηγύρισε τον τίτλο του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2013. Ωστόσο στα 28 του χρόνια καμία ομάδα δεν τον είχε εμπιστευτεί στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτό έκανε ο τότε -και νυν- προπονητής του Ολυμπιακού και δικαιώθηκε.

Σπουδαία τετραετία και μετακίνηση στον «αιώνιο»

Από την πρώτη του σεζόν στους Πειραιώτες ο Λοτζέσκι φάνηκε να προσαρμόζεται σχετικά άνετα. Άλλωστε το εξαιρετικό περιφερειακό του σουτ, τον συντρόφευε από τα πρώτα του βήματα. 

Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι το 2017 και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2015, 2016), δίνοντας το «παρών» και σε δύο Final 4 Ευρωλίγκας. Μάλιστα το 2015 στη Μαδρίτη βοήθησε την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να προκριθεί στον τελικό, εκεί όπου ηττήθηκε από τη γηπεδούχο Ρεάλ. Αποτέλεσε τον πιο αξιόπιστο σκόρερ της διοργάνωσης κι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά από τα πλέι οφ κι έπειτα.

Αντίθετα στο Final 4 του 2017 στην Κωνσταντινούπολη δεν συμμετείχε λόγω ενός από τους πολλούς τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν κι επί της ουσίας, αυτή η ευαισθησία του σε διάφορα προβλήματα, αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα του σε ολόκληρη την πορεία του.

Μόλις έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, ο Τσάβι Πασκουάλ «κύκλωσε» το όνομά του και τον Αύγουστο του 2017 έκανε τη διαδρομή ΣΕΦ-ΟΑΚΑ για να παίξει στο «τριφύλλι».

Τίτλοι και με τους «πράσινους»

Η ομάδα που είχε ο Παναθηναϊκός την περίοδο 2017/18 είχε δύο στόχους. Να διατηρήσει τα κεκτημένα στην Ελλάδα και να δώσει «μάχη» προκειμένου να επιστρέψει στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Ο ρόλος του στους «πράσινους» ήταν κυρίως συμπληρωματικός, όμως κομβικός, διότι αποτελούσε τον άνθρωπο ο οποίος έπρεπε να δώσει λύσεις στα κρίσιμα με το «φαρμακερό» σουτ του.

Μετά από μία εξαιρετική κανονική περίοδο, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Βασίλισσα» και μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης εκείνης της σεζόν «έκλεψε» έναν αγώνα στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια τελείωσε τη σειρά στο «σπίτι» της, αφήνοντας την παρέα του Λοτζέσκι εκτός Final 4.

Παρ' όλα αυτά η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα νικώντας σε σειρά πέντε αγώνων τον Ολυμπιακό.

Την αμέσως επόμενη σεζόν με τον Ρικ Πιτίνο να παίρνει το «τιμόνι» στα μέσα της, οι «πράσινοι» έφτασαν στο νταμπλ όμως έμειναν ξανά εκτός από το Final 4 με τη Ρεάλ να τους «σκουπίζει».

Εμπειρία στην Τουρκία κι επιστροφή

Από τη στιγμή που έμεινε ελεύθερος ο Λοτζέσκι περίμενε να δει αν στα 34 του χρόνια τον εμπιστευόταν κάποια ομάδα της Ευρωλίγκας. Αυτό δεν συνέβη και μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό της Τόφας. 

Ο τεχνικός της ομάδας της Προύσας Ορχούν Ενέ τον αποθέωσε δημόσια σε πολλές περιπτώσεις θεωρώντας ότι αποτελούσε παίκτη πρότυπο για τους νεότερους.

Τελικά μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019/20 έμεινε ελεύθερος. Η ΑΕΚ δεν έχασε την ευκαιρία και τον απέκτησε στοχεύοντας σε τίτλους στην Ελλάδα αλλά και πορεία μέχρι το τέλος στο Basketball Champions League.

Αυτά προσφέρει στην ΑΕΚ

Η στόχευση της Ένωσης ήταν ξεκάθαρη. Δίπλα σε γκαρντ οι οποίοι χρειάζονται την μπάλα στα χέρια τους για να δημιουργήσουν και να σκοράρουν, υπάρχει πάντα χώρος για εκείνους οι οποίοι θεωρούνται «σιωπηλοί» εκτελεστές και δεν κάνουν κατάχρηση ντρίμπλας.

Ο Ματ Λοτζέσκι αποτελεί τον ορισμό ενός τέτοιου μπασκετμπολίστα. Προτιμά να δουλεύει για την ομάδα και να εκτελεί δίχως να εκβιάζει. Αν πάρει σωστό σκριν «εχθροί» και φίλοι ξέρουν ότι η μπάλα θα καταλήξει στο διχτάκι. Δεν είναι τυχαίο για τον γενικότερο χαρακτήρα του ότι ο Νικ Καλάθης είχε πει κάποτε ότι είναι «τόσο αθόρυβος που δεν ξέρουμε ποτέ που βρίσκεται».

Μέχρι τώρα έχει παίξει 13 αγώνες στην Basket League με την ΑΕΚ κι έχει αποδείξει ξανά πόσο «φονιάς» είναι πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. Σουτάρει με 53,4% στα δίποντα (23/43) και με το εκπληκτικό 48,9% στα τρίποντα (24/49). Σκοράρει 9,8 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα και είναι άκρως... οικονομικός, με δεδομένο ότι δεν θα πάρει πολλά σουτ.

Δεν έχουν λείψει κάποια προβλήματα τραυματισμού και φέτος, όμως συνολικά η παρουσία του κρίνεται θετική και στους «κιτρινόμαυρους» ελπίζουν ότι θα συνεχίσει έτσι μέχρι και το τέλος...

Τίμησε την Εθνική Βελγίου

Το 2013 κι έχοντας συμπληρώσει έξι χρόνια στη χώρα, η Ομοσπονδία Μπάσκετ του Βελγίου του πρότεινε να αποκτήσει διαβατήριο και να την ενισχύσει στο Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς.

Αυτό συνέβη, ωστόσο ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στην τελική φάση της διοργάνωσης η οποία έλαβε χώρα στη Σλοβενία.

Δύο χρόνια αργότερα όμως έδωσε το «παρών» και υπέγραψε την ιστορική νίκη των Βέλγων κόντρα στη Λιθουανία με 76-74, σκοράροντας το buzzer beater που έκρινε την αναμέτρηση.

https://www.youtube.com/watch?v=xCeXP-YeluM



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ