17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μία ακόμα, ρε Κώστα…

Ο Κώστας Σλούκας έβαλε δύο βολές 2'' πριν από το τέλος, αλλά χρειαζόταν μία ακόμα. Η τρίτη βρήκε σίδερο κι έτσι η Βραζιλία νίκησε με 79-78 την Εθνική μας σε έναν αγώνα-θρίλερ. Η Εθνική προηγήθηκε με +17 στο πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε να χάνει με -7 στην τελευταία, ισοφάρισε με τρίποντο του Πρίντεζη 35'' πριν από το τέλος και μετά από μια άστοχη βολή του Μπαρμπόσα, είχε στο φινάλε την ευκαιρία να πάει το παιχνίδι στην παράταση. Ο Σλούκας κέρδισε πανέξυπνα φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο, αλλά έβαλε μόνο τις δύο από τις τρεις βολές. Τώρα η Εθνική μας πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει τη Νέα Ζηλανδία την Πέμπτη για να περάσει στην επόμενη φάση, ενώ οι Βραζιλιάνοι πέρασαν. Το κακό είναι ότι, εφόσον περάσει η ελληνική ομάδα, θα κουβαλήσει αυτή την ήττα στην επόμενη φάση και ίσως χρειαστεί να κερδίσει και τα δύο παιχνίδια που θα δώσει για να συνεχίσει στους "8".

Η Εθνική άρχισε τον αγώνα με το ίδιο σχήμα και λογική με αυτά που χρησιμοποίησε στην πρεμιέρα, αλλά η Βραζιλία δεν ήταν Μαυροβούνιο. Έχει πιο γεμάτη και έμπειρη ομάδα και επιπλέον ο Άτσο Πέτροβιτς σκαρφίστηκε ένα τρικ για να σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Έβαλε κοντό παίκτη πάνω του, τον Άλεξ Γκαρσία, τον μπέρδεψε και με κάποιες συνδυασμένες άμυνες και από κάποια στιγμή και μετά τον έβγαλε ουσιαστικά εκτός αγώνα.

Η Εθνική, παρ' όλα αυτά έμενε όρθια εκμεταλλευόμενη την καλή, σε γενικές γραμμές άμυνά της (παίκτης-κλειδί σε αυτό το κομμάτι ο Κώστας Παπανικολάου και μοναδικό αδύναμο σημείο την άμυνα πάνω στον Βαρεζάο) διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης περιόδου. Κι όταν μπήκε ο Πρίντεζης στη θέση του Αντετοκούνμπο, το σκηνικό άλλαξε.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού μπήκε "καυτός" από τον πάγκο και με τα τρίποντά του αποσυντόνισε εντελώς την άμυνα των Βραζιλιάνων. Η πρώτη περίοδος έληξε με 19-15 υπέρ της Εθνικής μας και όταν στη δεύτερη περίοδο έπαιξαν μαζί Καλάθης και Σλούκας, άρχισε το... πάρτι. Ο Σλούκας ανέλαβε τη δημιουργία, ο Καλάθης το σκοράρισμα και με οκτώ συνεχόμενους δικούς του πόντους, η ελληνική ομάδα έκανε ένα σερί 12-0, με το οποιο προηγήθηκε στο 18' με 40-23.

Αυτό ήταν το καλύτερο διάστημα της Εθνικής στον αγώνα, ένα διάστημα στο οποίο έπαιξε τρομερό μπάσκετ σε άμυνα κι επίθεση. Στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου άρχισε να κάνει κάποια νερά, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να μειώσει 40-30 και στην τρίτη περίοδο επήλθε η κατάρρευση.

H Εθνική είχε πολλά προβλήματα στην άμυνα μέσα στο καλάθι, εκεί όπου ο Βαρεζάο έμοιαζε από κάποια στιγμή και μετά να μην έχει αντίπαλο. Οι Βραζιλιάνοι έπαιζαν έξυπνα εκμεταλλευόμενοι τα αργά πόδια των σέντερ της ελληνικής ομάδας (Μπουρούση και Παπαγιάννη), χτυπώντας τα με συνεχόμενα πικ εν ρολ, ενώ ο Άλεξ Γκαρσία αναδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί, καθώς εκτός του ότι εκνεύρισε τον Αντετοκούνμπο με την άμυνά του στο πρώτο μέρος, έδωσε και αρκετές επιθετικές λύσεις στο δεύτερο.

Η Εθνική προσπάθησε να βρει λύσεις στην επίθεση, αλλά στο δεύτερο μέρος ήταν πολύ άστοχη από την περιφέρεια, δεν μπορούσε να βρει εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό και ο Αντετοκούνμπο ήταν μπλοκαρισμένος. Και δεν μπόρεσε να ξεμπλοκάρει, παρά το ότι έπαιξε σε τρεις διαφορετικές θέσεις ("3", "4" και "5"). Η ελληνική ομάδα έχασε το προβάδισμα που είχε στο πρώτο μέρος και στο 25' η Βραζιλία πέρασε μπροστά με 45-44, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεφύγει πολύ, καθώς η Εθνική κατάφερνε να βρίσκει τρόπους να μένει κοντά.

Στο 36' η Βραζιλία προηγήθηκε με 71-64, ωστόσο η Εθνική, παρά το ότι δεν έπαιζε καλά, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και με κάποιες καλές άμυνες να φέρει ξανά το παιχνίδι στα ίσια. Με ένα μεγάλο τρίποντο του Πρίντεζη ισοφάρισε 35'' πριν από το τέλος 76-76 και ξαναπήρε την τύχη της στα χερια της. Παρ' όλα αυτά, πάλι ο Βαρεζάο έκανε το 78-76 στα 14'' εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή  πάσα του Μπαρμπόσα, που βοήθησε κι αυτός πολύ τη Βραζιλία στο δεύτερο ημίχρονο.

Η τελευταία επίθεση της Εθνικής ήταν κακή, καθώς ο Σλούκας καθυστέρησε με αποτέλεσμα οι Βραζιλιάνοι να δώσουν το τελευταίο ομαδικό φάουλ που είχαν με 6'' πριν από το τέλος, ενώ η επαναφορά έγινε με άλει ουπ πάσα στον Αντετοκούνμπο, ο οποίος έπιασε την μπάλα, δεν μπόρεσε να την καρφώσει και να ισοφαρίσει και μετά έκανε φάουλ για να σταματήσει το χρόνο. Ο Μπαρμπόσα έδωσε μία ακόμα ευκαιρία στην Εθνική, καθώς έβαλε μόνο τη μία βολή κάνοντας το 79-76 και ο Σλούκας στη συνέχεια έπιασε κορόιδο τον Λουζάντα, καθώς σηκώθηκε πίσω από τη σέντρα για να σουτάρει παρασύροντας τον Βραζιλιάνο να πέσει πάνω του και να του κάνει φάουλ!

Τρεις βολές και η ευκαιρία στον Σλούκα να πάει το παιχνίδι στην παράταση. Όμως ο Κώστας έβαλε τις δύο πρώτες κι έχασε τη δεύτερη, με αποτέλεσμα οι Βραζιλιάνοι να πανηγυρίσουν έξαλλα τη μεγάλη νίκη τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ