17.8 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

«Μάχη» αποδείξεων στα περίχωρα της Μόσχας (vids)

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην έδρα της Χίμκι (29/10, 19.00) στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το διπλό στο γήπεδο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν αποτέλεσε απλά την εξαίρεση σ' έναν κανόνα που τον θέλει να μην αποδίδει καλά μακριά από το ΟΑΚΑ.

Δεύτερο σερί ταξίδι επί ρωσικού εδάφους για τους «πράσινους» σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Κι όλα αυτά, για την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της Ευρωλίγκας. Ό,τι και να συμβεί απόψε στη «Μιτίσι Αρένα», το «τριφύλλι» δεν θα έχει χρόνο να μείνει σε αυτήν την αναμέτρηση. Στο αισιόδοξο σενάριο της νίκης, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη θα πρέπει να την αφήσουν πίσω τους και να στραφούν στην εντός έδρας αναμέτρηση της Πέμπτης (31/10) με την Αναντολού Εφές στην Αθήνα. Το ίδιο όμως θα πρέπει να κάνουν ακόμα κι αν χάσουν.

Οι γηπεδούχοι είναι δικαιολογημένα το φαβορί του παιχνιδιού. Έχοντας ξεκινήσει με ρεκόρ 3-1 (η μόνη ήττα εκτός έδρας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) κατόρθωσαν να τραβήξουν επάνω τους τα βλέμματα. Η πορεία τους είναι εξαιρετική αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχουν στη σύνθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες τον βασικό τους οργανωτή Στέφαν Γιόβιτς, ενώ δεν έχει ντεμπουτάρει ακόμα μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, ο σπουδαίος Ρώσος σέντερ Τιμοφέι Μοζγκόφ. 

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσπαθήσει όσο περισσότερο μπορεί για μία νίκη που αν έρθει θα «σβήσει» το ένα από τα δύο κάκιστα αποτελέσματα. Δηλαδή την εκτός έδρας ήττα από τη Βιλερμπάν και το εντός έδρας κάζο από την Αρμάνι Μιλάνο. Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν θα έχουν στη σύνθεσή τους τον τραυματία Νίκο Παππά ο οποίος πάντως δεν έχει παίξει ούτε δευτερόλεπτο έως τώρα στην Ευρωλίγκα.

Τα «κλειδιά»

Όπως του αρέσει και συνηθίζει να το πράττει, ο Ρίμας Κουρτινάιτις δημιούργησε ένα σύνολο με ιδιαίτερη ικανότητα στα τρίποντα (38,1%). Σχεδόν όλοι οι παίκτες οι οποίοι βρίσκονται στο έμψυχο δυναμικό του κλαμπ διαθέτουν την απαραίτητη ευχέρεια στο μακρινό σουτ, βασικό στοιχείο του σύγχρονου μπάσκετ. Παράλληλα, η Χίμκι εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε... ταξίδι της στη γραμμή των βολών, σουτάροντας έως τώρα με το πολύ καλό 82,5%. Αυτοί είναι και οι δύο τομείς στους οποίους έχει προβάδισμα η γηπεδούχος ομάδα.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος στα ριμπάουντ, με βάση πάντοτε τους αριθμούς. Οι Ρώσοι δεν πάνε τόσο πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ, όμως αν οι «πράσινοι» παρουσιάσουν την ίδια προβληματική εικόνα στον τομέα των «σκουπιδιών», θα το πληρώσουν και μάλιστα ακριβά, καθώς σύνολα που διαθέτουν τέτοιο firepower όπως αυτό της Χίμκι, δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ενδεχόμενη ολιγωρία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παράλληλα η ελληνική ομάδα οφείλει να μην επιτρέψει στους αντιπάλους της να κάνουν το αγαπημένο τους γρήγορο παιχνίδι τρέχοντας κι εκτελώντας σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς.

Η «μάχη» των ηγετών

Ο Νικ Καλάθης και ο Αλεξέι Σβεντ θα δώσουν τη δική τους «μονομαχία». Αμφότεροι αποτελούν αναμφίβολα τους ηγέτες των δύο αντιπάλων, έχοντας εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό στιλ. Ο μεν αρχηγός του Παναθηναϊκού αισθάνεται πολύ πιο άνετα όταν μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του αντί να εκτελεί ο ίδιος, ενώ ο Ρώσος σούπερ σταρ ζει και αναπνέει για να «πυροβολεί» από κοντινή, μέση αλλά κυρίως μακρινή απόσταση. Ορισμένες φορές το κάνει χωρίς να διστάζει ακόμα και από τα εννιά μέτρα. Ο Καλάθης παίζει πιο εγκεφαλικό μπάσκετ την ώρα που ο Σβεντ λειτουργεί κυρίως με το ένστικτο αλλά αποτελεί με διαφορά τον κορυφαίο σκόρερ της Ευρωλίγκας από τότε που επέστρεψε από το ΝΒΑ.

Ο μοναδικός «διπλός πράκτορας»

Μόλις ένας παίκτης από το ρόστερ των δύο ομάδων έχει αγωνιστεί και στις δύο. Ο Ταϊρίς Ράις είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα συναντήσει τρεις παλιούς γνωστούς. Από το 2014 έως το 2016 όπου φόρεσε τα χρώματα της Χίμκι, ο Αμερικανός γκαρντ -ο οποίος έχει προβληματίσει έντονα με την απόδοσή του μέχρι στιγμής- είχε στο πλευρό του τους Αλεξέι Σβεντ, Εγκόρ Βιάλτσεφ και Σεργκέι Μόνια. Στον Παναθηναϊκό ελπίζουν ότι θα νιώσει άνετα στο συγκεκριμένο γήπεδο και θα προσφέρει περισσότερα σε σχέση με τις απογοητευτικές εμφανίσεις του στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Το παρελθόν

Οκτώ φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι συνολικά μέχρι σήμερα οι δύο αντίπαλοι. Οι νίκες είναι μοιρασμένες, καθώς αμφότεροι έχουν φύγει χαμογελαστοί από το παρκέ σε τέσσερις περιπτώσεις. Στην παρθενική τους συνάντηση επί ρωσικού εδάφους οι «πράσινοι» είχαν αποδράσει στην παράταση τη σεζόν 2009-10, νικώντας με 87-82. Από τότε έχουν ηττηθεί στις υπόλοιπες τρεις επισκέψεις τους στην αφιλόξενη έδρα της Χίμκι. Στη μία μάλιστα προπονητής ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης τη σεζόν 2012/13, έχοντας έντονα παράπονα από τους διαιτητές της αναμέτρησης.

Θυμηθείτε τα παιχνίδια:

https://www.youtube.com/watch?v=trjui1JDTMQ&t=2s

https://www.youtube.com/watch?v=02PxQ0V12bQ

https://www.youtube.com/watch?v=UdHfiXEGnLk&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=iUGuUBxNG7U



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ