27.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης στο Basketa: «Ένας καφές με τον Τσάπα αρκούσε για να έρθω»

Ο Ιωνικός φαίνεται πως επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια της Basket League, «συντρίβοντας» τον Ηρακλή στο ντέρμπι ανόδου της Α2, και ο κορυφαίος Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μίλησε στο Basketa.gr για τον κυρίαρχο... Βασιλιά, την επιλογή του να γίνει κάτοικος Νίκαιας, το ρόλο του Βαγγέλη Τσάπα και την επιθυμία του να κλείσει στα «κυανόλευκα» την καριέρα του.

Ας ξεκινήσουμε έτσι. Όταν έχεις κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα, έχεις συμμετάσχει στην Εθνική ομάδα και έχεις σπουδαίες παραστάσεις, τόσο από τέσσερις εκ των πέντε κορυφαίων ελληνικών ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) όσο και από σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία) ή και πέραν της Ευρώπης (Κίνα), ψάχνεις σίγουρα μια πρόκληση με ενδιαφέρον στα 34 σου. Και όταν εμφανίζεται ο Βαγγέλης Τσάπας, για να στη δώσει, δεν μπορείς να πεις όχι. Ειδικά, αν πρόκειται για τον Ιωνικό, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στο ελληνικό μπάσκετ, που ψάχνει την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία 32 χρόνια μετά, έχοντας ήδη ρόστερ ανόδου.

Αυτά σκέφτηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και είπε «ναι», ερχόμενος στο Κλειστό του Πλάτωνα, για να μεταδώσει όλο αυτό το «μέταλλο» του πρωταθλητή, μαζί με την απαράμιλλη ποιότητά του, για να θεωρηθεί από πολλούς μία από τις κορυφαίες μεταγραφές στην ιστορία της Α2, με προοπτική λογικά να συνεχίσει στην Basket League. Η επιλογή δικαιώθηκε, με τις δύο πλευρές να ενώνουν τις φιλοδοξίες, που είχαν, κάνοντας την Νίκαια, μαζί με τόσες άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, που έχει στα χέρια του ο Νίκος Βετούλας, να βάλει τα γιορτινά της. Τα έβαλε... για τα καλά με το θρίαμβο επί του Ηρακλή στην 23η αγωνιστική της Α2, που εκτός απίστευτου απροόπτου σημαίνει αυτό, που αναφέρει το σύνθημα «Όπως παλιά, Βασιλιάς ξανά».

Ο Έλληνας ψηλός μίλησε στο Basketa.gr για την επιλογή του αυτή και δεν κρύβει μια επιθυμία που έχει εκφράσει, κλείνοντας την καριέρα του στον Ιωνικό. Ο «Sweet Lou» αναφέρεται στην ξεχωριστή συμβολή του ισχυρού άνδρα της ομάδας στην έλευσή του, το ταβάνι της εφόσον επιστρέψει στην Basket League και την κυρίαρχη εικόνα απέναντι στον Ηρακλή, μην χάνοντας την ευκαιρία να αποθεώσει, για συγκεκριμένους λόγους, τον κόσμο του Ιωνικού, τους συμπαίκτες του και τον Νίκο Βετούλα.

Λουκά δεν καταφέρατε απλά να πάρετε το ντέρμπι, αλλά και να παρουσιάσετε μια απόλυτα κυρίαρχη εικόνα για μεγάλο διάστημα. Πώς το καταφέρνει αυτό μια ομάδα σε ένα ματς, που θεωρείται τόσο καθοριστικό για το στόχο της;

Έχουμε τους παίκτες, για να το κάνουμε αυτό και παίζαμε στην έδρα μας, εκτός αυτού, με μια τρομερή ώθηση που πήραμε από τον κόσμο μας. Κάναμε πολλά πράγματα σωστά σε θέμα συγκέντρωσης και τακτικά. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, κυριαρχήσαμε σε πολλούς τομείς και η διαφορά θα μπορούσε να είναι και πιο μεγάλη. Είμαστε, όμως, πολύ χαρούμενοι γιατί ήταν ένας τελικός για εμάς. Δεν τελείωσε τίποτα, ωστόσο, και πρέπει να είμαστε σοβαροί. Ας μην κρυβόμαστε, εμείς είμαστε το φαβορί και οφείλουμε να το αποδείξουμε.

Τώρα έχετε μια μεγάλη απόσταση από τον Ηρακλή και χρειάζεται να χάσετε τρία από τα υπόλοιπα επτά ματς, έχοντας συνολικά στη σεζόν μόνο δύο ήττες, ενώ ο Ηρακλής πρέπει να τα πάρει όλα. Τι πρέπει να κάνετε, για να μην επαναπαυτείτε και χάσετε κάτι που μοιάζει να είναι απόλυτα δικό σας και να μην χάνεται με τίποτα αυτή τη στιγμή;

Όλοι γνωρίζουμε, ότι είμαστε φαβορί για την άνοδο και δύσκολα μπορεί να μας κερδίσει οποιοσδήποτε. Δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυτούμε. Έχουμε την εμπειρία, για να μη γίνει κάτι τέτοιο, καθώς όλοι οι παίκτες έχουν σπουδαίες παραστάσεις. Αυτό είναι το βασικό. Ειδικά στην Κω, οφείλουμε να πάμε να πάρουμε το «διπλό», να μην πούμε πως είμαστε πρώτοι και... τελείωσαν όλα. Θεωρώ πως μόνο αν το κάνουμε... τσίρκο θα χάσουμε την άνοδο.

Βλέποντας πιθανώς να ανεβαίνετε στην Basket League και μετά από χρόνια στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες και μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού, θεωρείς ότι δικαιώνεσαι από την επιλογή σου να έρθεις στον Ιωνικό κι ας έπαιζε, έστω προσωρινά, στην Α2;

Η επιλογή μου έχει δικαιωθεί, μετά τις πρώτες 10 μέρες στην ομάδα. Τότε κατάλαβα πως ο Ιωνικός ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να επιλέξω. Οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες και είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαι δίπλα στην οικογένειά μου, επιπλέον, αποφεύγοντας αυτό το... τρέξιμο του εξωτερικού. Όλα είναι τέλεια και, για να σου πω την αλήθεια, δεν χρειάζεται πολλά κάποιος, για να νιώσει καλά σε μια ομάδα. Και ο Ιωνικός τα έχει.

Αν κρίνω από αυτό που είπες για την οικογένεια σου, έψαχνες ομάδα στην Ελλάδα;

Όχι, δεν έψαχνα απολύτως τίποτα εδώ. Χωρίς να το επιδιώκω, λοιπόν, ο ατζέντης μου, μου είπε να πάμε να πιούμε έναν καφέ με τον κύριο Τσάπα. Σκέφτηκα, ότι δεν είχα να χάσω κάτι και, όταν συναντηθήκαμε, κατάλαβα πόσο σοβαρός άνθρωπος είναι. Κάπως έτσι, υπέγραψα στην ομάδα.

Στην κουβέντα εκείνη, μιλήσατε για την προοπτική να παίξεις στην Basket League με την ομάδα, μιας και ήταν το φαβορί;

Πρέπει πρώτα με το καλό να ανέβουμε και μετά, ναι, νομίζω πως θα μείνω. Πρέπει να γίνει κάτι εξωπραγματικό, για να φύγω, και μιλάω περισσότερο για πρόταση από το εξωτερικό. Έχω κατασταλάξει πως είμαι πολύ χαρούμενος με τις συνθήκες αυτές εδώ και, όσο είναι στον Ιωνικό ο κύριος Τσάπας, είναι απόλυτα στο χέρι του το αν θα είμαι στο σύλλογο.

Έχεις πει κιόλας, ότι θες να κλείσεις στην Νίκαια την καριέρα σου. Επιμένεις σε αυτό;

Αν συνεχίσουν τα πράγματα να είναι έτσι, τότε φυσικά θα το ήθελα. Ποτέ δε λες ποτέ, βέβαια, γιατί μπορεί τη μία μέρα να κάνεις μια τέτοια βαρύγδουπη δήλωση και την επόμενη να βρίσκεσαι σε μια διαφορετική θέση, όπου μπορεί να έρθει μια πρόταση που δεν μπορείς να αρνηθείς. Μακάρι, όμως, να κλείσω στον Ιωνικό την καριέρα μου.

Έχοντας βιώσει το κοινό των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, ως παίκτης τους, ποια είναι η άποψή σου για αυτό που δημιουργείται στον Πλάτωνα από τους φίλους του Ιωνικού, που τόσος λόγος γίνεται;

Στην Ελλάδα υπάρχει, πράγματι, αυτό το φανατισμένο κοινό, αυτή η τρέλα, ο πανικός. Το συναντάς έντονα στους «αιωνίους», την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, ακόμη και τον Ηρακλή. Θα σου πω, όμως, ότι αυτή την ατμόσφαιρα του Κλειστού του Πλάτωνα την έχω συναντήσει μόνο σε τελικούς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Βοηθά πολύ το γεγονός, ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με το παρκέ, αλλά σίγουρα αυτό δεν το έχω ζήσει ούτε σε ΠΑΟΚ-Αρης. Σου δίνει μεγάλη ώθηση και πνίγει τον αντίπαλο αυτή η έδρα. Ο κόσμος είναι, εν ολίγοις, φοβερός και, αν υποστηρίζει έτσι την ομάδα και στα ματς στην Α1, τότε πολλές ομάδες, αν όχι όλες, θα δεινοπαθήσουν.

Είστε ένα σύνολο γεμάτο παίκτες με ποιότητα και έντονη προσωπικότητα, όπως ισχύει και για τον προπονητή σας. Από τη στιγμή που δεν είναι εύκολο να ενωθούν όλες αυτές οι προσωπικότητες μαζί για ένα κοινό καλό, στον Ιωνικό πώς το πετυχαίνετε;

Αν τα παιδιά καταλαβαίνουν, ότι η επιτυχία της ομάδας λειτουργεί πρώτα για το δικό τους καλό, τότε όλα μπορούν να πάνε καλά και να συνεργαστούν. Αυτό είναι το μυστικό. Η ομάδα αυτή, άλλωστε, είναι μια παρέα πολλών συμπαικτών, που έπαιζαν για χρόνια μαζί και ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν, όντως, πολλές ισχυρές προσωπικότητες στον Ιωνικό, αλλά δεν είναι και τυχαίο που τα παιδιά αυτά έχουν πανηγυρίσει τόσες ανόδους. Ο κύριος Τσάπας έχει «χτίσει» τον κατάλληλο κορμό για αυτό το σκοπό.

Ο κόουτς Βετούλας πώς θεωρείς, ότι έχει χειριστεί όλη αυτή την κατάσταση;

Όταν ήρθε στην αρχή, χρειάστηκε λίγο τον χρόνο του για το πώς να χειριστεί τον καθένα μας, κάτι λογικό. Όταν το κατάλαβε, όμως, τα έκανε όλα όπως έπρεπε και όπως τα ήθελε. Ανέλαβε μια ομάδα φαβορί και έκανε τρομερή διαχείριση. Προσωπικά... του βγάζω το καπέλο για όσα έχει κάνει.

Μέχρι πού μπορεί να φτάνουν τα όνειρα του Ιωνικού;

Και μόνο λόγω του κόσμου, η ομάδα όπως έλειψε για 32 χρόνια από τη μεγάλη κατηγορία, μπορεί να μείνει σε αυτή και να σταθεροποιηθεί για τόσα και περισσότερα ακόμη. Αν έχει τη σοβαρότητα και τη δυναμικά που πρέπει, μπορεί να βρίσκεται στις κορυφαίες δέκα ομάδες της Ελλάδας και ίσως περισσότερο, διεκδικώντας σίγουρα τα playoffs και συνεχίζοντας να κάνει όνειρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ