24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κώστας Κεραμιδάς στο Basketa: «Στο Μαρούσι χαίρεσαι να δουλεύεις»

Το Μαρούσι όχι μόνο έκανε υπέρβαση, αλλά εντυπωσίασε φορτώνοντας με «κατοστάρα» τον Ηρακλή, και ο Κώστας Κεραμιδάς μίλησε στο Basketa.gr για την επιτυχία της ομάδας του, το «μυστικό» του… ιστορικού επιτευγμάτων που μετρά τα τελευταία χρόνια, την χαρά του να δουλεύει σε αυτήν, όπως και στην Εθνική Γυναικών, καθώς και για την εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ισπανία πριν από λίγο καιρό.

Στο Μαρούσι, από τότε που βίωσε την ιστορική καθίζηση στη Γ’ Εθνική, δεν υπήρξαν ποτέ οι δυνατότητες για ένα μεγάλο άνοιγμα και… τα αντίστοιχα λόγια. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα σχέδιο υπό τον Κώστα Κεραμιδά, που στηρίχθηκε και τηρείται κατά γράμμα. Αυτό το σχέδιο οδηγεί από τη μία υπέρβαση στην άλλη και ίσως η ομάδα των Βορείων προαστίων να είναι… σχεδιασμένη να κάνει αυτό το πράγμα. Η τελευταία, ήρθε απέναντι στον Ηρακλή, παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ και φτάνοντας στην «κατοστάρα».

Για τον κόουτς Κεραμιδά, όμως, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μία νίκη, όπως όλες όσες χρειαζόμαστε, για να μείνουμε στην κατηγορία», όπως ανέφερε στο Basketa.gr, για να συνεχίσει λέγοντας πως «δε συμφωνώ πως μετρά διπλά, γιατί είμαστε ακόμη στην τρίτη αγωνιστική και δεν κρίνεται τίποτα φυσικά αυτή τη στιγμή. Ίσως να μετρούσε διπλά, αν την κάναμε προς το τέλος του δεύτερου γύρου και αλλάζαμε τις ισορροπίες, αλλά τώρα απλά βάζουμε μια νίκη παραπάνω στη συλλογή μας και θέλουμε 13 νίκες ακόμη τουλάχιστον, για να φτάσουμε στις 15, που τουλάχιστον πέρυσι είχαν δώσει απευθείας παραμονή».

Όπως αναφέραμε, λοιπόν, το Μαρούσι δεν νίκησε απλά, αλλά πρόσφερε… σκορ και θέαμα στο κοινό του, δείχνοντας φέτος ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο, με ξεκάθαρα ανεβασμένη την παραγωγικότητά του σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια εποχή. «Για το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω πως σημαντικό ρόλο παίζει ότι έχουμε έναν κορμό από τη Γ’ Εθνική έως σήμερα, σε ένα ειδικό πρότζεκτ με παιδιά που δουλεύουν μαζί και χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο έμπειρα, ενώ οι όποιες προσθήκες στο ρόστερ γίνονται ανάλογα με το κατά πόσο ταιριάζουν οι παίκτες στο σύνολο. Βλέπουμε, πάντως, παίκτες όπως ο Μιχαλούτσος, ο Στασινός και ο Ξυδάς, που απέκτησαν εμπειρία από την περσινή Α2, να αποδίδουν διαφορετικά. Μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, βγάζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο προέρχεται από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, που κατατίθενται ακόμη και σε κάθε προπόνηση. Αυτό είναι που με κάνει να λέω και να ξαναλέω, ότι στο Μαρούσι χαίρεσαι να δουλεύεις. Κάθε προπόνηση για μένα είναι μοναδική σε αυτή την ομάδα. Δεν έπιασα ποτέ τον εαυτό μου να λέει μέσα του “ωχ, έχω να πάω προπόνηση σήμερα”, αντιθέτως κάθε φορά έρχομαι και με πιο μεγάλο κέφι», τόνισε ο Έλληνας τεχνικός, που είχε και μία εκτίμηση να κάνει για τον Ηρακλή. «Ο Ηρακλής είναι καλύτερος από πέρυσι, απλά δεν έχουν ταιριάξει όλοι μεταξύ τους στο απόλυτο, γιατί υπήρξαν και προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Στη συνέχεια θα παίξει καλύτερα και θα πάρει αποτελέσματα».

Αφού αναφέρθηκε στην προσαρμογή της ομάδας του στα δεδομένα της Α2, ποια είναι τα στοιχεία που θεωρεί πως τη διαφοροποιούν; «Η ποιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, νομίζω, από τις άλλες κατηγορίες, κάτι που σε αναγκάζει από το τζάμπολ να είσαι στα κόκκινα. Κάθε διεκδίκηση μπάλας μπορεί να σου είναι χρήσιμη. Στην Αμαλιάδα, για παράδειγμα, χάσαμε εύκολα γιατί ξεκινήσαμε χαλαρά χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Διαφορετικά είναι, επίσης, στοιχεία όπως τα κορμιά, ή η ικανότητα στο σκοράρισμα για κάποιους παίκτες, ενώ για εμάς πολύ σημαντική είναι η ψυχολογία. Βλέπεις τα δύο ρόστερ στον αγώνα με τον Ηρακλή και καταλαβαίνεις, ότι υπάρχει διαφορά δυναμικότητας. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να πιστέψουν στους εαυτούς τους, όταν παίζουν με τέτοιους αντιπάλους κι εμείς φροντίζουμε να συμβαίνει αυτό. Στο τέλος, τα παιδιά το πιστεύουν, εμείς τα εμπιστευόμαστε και νιώθουμε διπλή χαρά, όταν κερδίζουμε τέτοιο ματς, αν και χρειαζόμαστε πολλές νίκες ακόμη, τουλάχιστον 13. Αυτό που ξέρω, σίγουρα, μετά από όλα αυτά, είναι ότι τη Δευτέρα τα παιδιά θα έρθουν στην προπόνηση με όρεξη», είπε.

Το καλοκαίρι που πέρασε, όμως, ήταν ακόμη ένα όπου ο κόουτς Κεραμιδάς έλειψε για ένα εύκολο διάστημα, λόγω των υποχρεώσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Γυναικών. Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, συνεπώς, πώς κατευθύνει την προετοιμασία του Αμαρουσίου; Ο Κώστας Κεραμιδάς επισημαίνει ένα καθοριστικό παράγοντα, αναφέροντας πως «με τα παιδιά αυτά είμαστε μαζί από τη Γ’ Εθνική, άρα ξέρουν τι ζητάω και πώς το ζητάω. Σε αυτό το σημείο, ευχαριστώ και για την ευκαιρία να αναφέρω μερικά ονόματα, όπως αυτά των συνεργατών μου, των Βαγγέλη Τσεπέλη, Γιώργου Κατσαρέλια και Κώστα Αναγνώστου, με τους οποίους υπήρξε εξαιρετική συνεργασία όσο έλειπα από την Ελλάδα κι έκαναν σπουδαία δουλειά καθημερινά. Είτε είμαι εγώ εδώ, δηλαδή, είτε όχι, όλοι ξέρουν τι ζητάω και δουλεύουν πολύ καλά. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, νιώθω μια μεγάλη ικανοποίηση και δε θέλω να φύγω από το Μαρούσι. Υπήρξε, βέβαια, και η εποχή όπου έκανα δύο προπονήσεις στον Άγιο Θωμά, μία με το Μαρούσι και μία με την Εθνική αμέσως μετά, οπότε ήμουν παρών σε αρκετό διάστημα της προετοιμασίας».

Μιας και μιλήσαμε για Εθνική Γυναικών, λοιπόν, θελήσαμε να μάθουμε τι αίσθηση του άφησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στις 16 κορυφαίες ομάδες, αλλά στις λεπτομέρειες έχασε την πρόκριση κόντρα στην Νιγηρία. «Είναι ξεκάθαρο, ότι τα κορίτσια έκαναν υπέρβαση. Πήγαμε στις 16 καλύτερες ομάδες με ελλιπέστατη προετοιμασία, λόγω του ότι είχαμε πολλούς τραυματισμούς στη διάρκεια της. Σε κάθε φιλικό παίζαμε με 1-2 σημαντικές μας παίκτριες τραυματισμένες και όταν συμβαίνει αυτό, δύσκολη καλύπτεται σε αυτούς τους αγώνες. Δεν είναι σαν την Α2, όπου παίζεις ένα μαραθώνιο και μπορείς στη διάρκεια του να διορθώσεις πράγματα. Εδώ παίζεις τα πάντα μέσα σε λίγες μόλις μέρες και δεν έχεις χρόνο, πρέπει να έχεις μοντάρει σωστά την ομάδα από την προετοιμασία. Παρά τα προβλήματα, λοιπόν, για λίγες λεπτομέρειες δεν φτάσαμε στους 8, που θα ήταν η υπέρβαση των υπερβάσεων, αλλά τελικά στο τέλος μείναμε με ένα “γαμώτο”, γιατί ήμασταν τόσο κοντά. Μπορώ, πάντως, να σου πω ότι το Μαρούσι και η Εθνική Γυναικών, αν και διαφορετικές καταστάσεις, έχουν στα μάτια μου τον ίδιο χαρακτήρα. Κυνηγούν πάντα την υπέρβαση και σε όσα τους λέω, σε ομιλία, νιώθω καμιά φορά να… παίζω την ίδια κασέτα (γέλια). Βλέπεις, λοιπόν, τη Μάλτση να κυνηγά την υπέρβαση, όπως την κυνηγά ένας πολύ μικρότερός της, ο Στασινός. Στόχος μας, παράλληλα, είναι να βγάλουμε διαδόχους και να παραμείνουμε στο υψηλό επίπεδο, κάτι διόλου εύκολο, γιατί δεν είναι ότι έχουμε μια τεράστια δεξαμενή παικτριών, όπως έχει η Σερβία. Βλέπουμε, όμως, να έρχονται παίκτριες, σαν την Χριστινάκη ή την Παυλοπούλου και στο παράθυρο που πλησιάζει για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, ελπίζουμε να φτιάξουμε την πιο δυνατή ομάδα, για να πάρουμε την νίκη στη Βρετανία και να βγούμε στην πρώτη θέση. Θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αν καταφέρουμε να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο. Προσωπικά, νιώθω εξαιρετικά που προπονώ και σε αυτή την ομάδα, γιατί νιώθω μια μεγάλη ικανοποίηση, όταν ξέρω πως, ακόμη και σε ήττες, τα κορίτσια έχουν κάνει το παν», ανέφερε, κάνοντας και μια μικρή νύξη για την… 40άρα Εβίνα Μάλτση. «Αυτή θα είναι ξανά παρούσα, σιγά μη σταματήσει ποτέ (γέλια). Στα 40 της παίζει όπως ήταν στα 25-30 της, είναι ένα θαύμα της φύσης».

Ο κόουτς Κεραμιδάς, πάντως, ακούγεται εξαιρετικά ευχαριστημένος από αυτή τη «διπλή» του δουλειά. Τι του προσφέρει, λοιπόν, όλη αυτή την χαρά; «Είμαι ευχαριστημένος, γιατί στις δύο ομάδες έχουμε μια κοινή βάση και προσπαθούμε για το καλύτερο. Και στις δύο ομάδες, στόχος είναι να υπερβάλλουμε τους εαυτούς μας. Μέσα μου, λοιπόν, είμαι ηθικά ικανοποιημένος, βλέποντας τα αγόρια και τα κορίτσια να είναι τόσο ανταγωνιστικοί», θα απαντούσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ