17.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύπελλο-Προμηθέας: Η νέα δύναμη γεννήθηκε… σε μια σειρά με την Νίκη Προαστείου (vids)

Ο Προμηθέας διεκδικεί την κούπα στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας, ζητώντας σεβασμό και όχι φόβο, και το Basketa.gr θυμάται την πορεία των Αχαιών μέσα σε λίγα χρόνια από τα τοπικά μέχρι το σημείο να βρίσκονται για τρίτη σερί χρονιά σε τελικό διοργάνωσης.

Ήταν μόλις οκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν ο Προμηθέας Πατρών, με προπονητή τον Χρήστο Μήλα εκείνη την εποχή, έχανε στην τελική σειρά της Α1 ΕΣΚΑ-Η με 3-2 από την Νίκη Προαστείου. Οι Αχαιοί έπαιρναν τη δεύτερη θέση στο τοπικό πρωτάθλημα, χάνοντας για ακόμη μια φορά την ευκαιρία, μετά την προηγούμενη απόπειρα, όπου είχε κυριαρχήσει η ΑΓΕ Ζακύνθου με 3-0.

Ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, όμως, η πατρινή ομάδα εμφανίζεται ως μια νέα δύναμη του ελληνικού μπάσκετ, έχοντας καταφέρει για τρεις σερί σεζόν να εμφανιστεί σε έστω έναν τελικό, είτε πρωταθλήματος είτε Κυπέλλου. Μετά από δύο προσπάθειες απέναντι σε Παναθηναϊκό για την Basket League και ΑΕΚ για τη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά ελπίζουν, αυτή την φορά, να έχουν μια καλύτερη τύχη.

https://www.youtube.com/watch?v=HkObG3MSvRw&ab_channel=PromitheasBCTV

Μια όμορφη ιστορία από την Πάτρα…

Η ιστορία θα μπορούσε να γυρίσει και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν και ο Προμηθέας ανέβαινε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία της ΕΣΚΑ-Η. Το ενδεχομένως… παράδοξο, αλλά και λογικό παράλληλα, είναι πως χρειάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να «ξεκολλήσει» από αυτή την κατηγορία, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πέρασε… αέρας.

Μια, δηλαδή, που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, μια που προσέλαβε τον Μάκη Γιατρά και μια… που δεν ξαναείδε τις κατηγορίες αυτές μέχρι σήμερα, αφού πήρε σε 3 χρόνια ισάριθμες ανόδους. Εκπληκτικοί παίκτες, όπως οι Πέττας, Πέτροβιτς, Τζακόπουλος, Κατιάκος, Τσάμης, Νοέας, Κουμπούρας, Αλίχοντζιτς, Μαναβόπουλος, Τσάμης, Γερομιχαλός και πολλοί ακόμη, πέρασαν από τον Προμηθέα, για να φτάσει μέχρι την Basket League. Πρώτη θέση με ρεκόρ 21-3 στον 1ο όμιλο της Γ’ Εθνικής το 2014, ίδια θέση στο Βορρά της Β’ Εθνικής με ρεκόρ 24-2 και κερδίζοντας στο «νήμα» τους Μαχητές Δόξας Πεύκων το 2015, 3η στην Α2 το 2016, με την αδυναμία του Φάρου Κερατσινίου να τον στέλνει στη μεγάλη κατηγορία.

https://www.youtube.com/watch?v=dGsolN3hxNY&ab_channel=PromitheasBCTV

Σε εκείνη, βήμα προς βήμα, ο Προμηθέας κατάφερε να γίνει ένας ισχυρός «Δεσμώτης» της Basket League, με στόχο να κάνει το ίδιο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μπορεί πρώτα να μην κατάφεραν να στεριώσουν ο Νίκος Βετούλας και ο Βαγγέλης Αγγέλου, μέχρι η διοίκηση να επιστρέψει στη λύση του Γιατρά, αλλά η πρόοδος ήταν σαφής και με τον τωρινό κόουτς, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ανάδειξης αθλητών, ο σύλλογος εγκαθιδρύεται μεταξύ των κορυφαίων, εκμεταλλευόμενος και κάθε άλλη συγκυρία.

https://www.youtube.com/watch?v=S0Rq3Sat2pw&ab_channel=MikeLoupnikis

Η ομάδα, λοιπόν, του έδωσε τα «κλειδιά» και όσες σελίδες δόξας βλέπετε στην ομάδα στην τελευταία διετία, οφείλονται εν μέρει σε αυτό τον άνθρωπο, που πολλά ειπώθηκαν περισσότερο για την εμφάνισή του και λιγότερο για τις τεχνικές του ικανότητες. Το αποτέλεσμα είναι οι τρεις σερί χρονιές με έστω έναν τελικό στις εγχώριες διοργανώσεις, καθώς και μια αξιοπρεπής παρουσία στην Ευρώπη, με τη συνέχεια να επιφυλάσσει τα καλύτερα.

https://www.youtube.com/watch?v=QXoXPBP4JfQ&feature=emb_logo&ab_channel=basketagr

Η πρώτη κούπα, ο κορονοϊός και… η επιβίωση

Και η χρονιά του Προμηθέα είχε αναποδιές, αλλά όχι στην ίδια διάσταση, με εκείνες του Παναθηναϊκού. Όλα άρχισαν ιδανικά, με την ομάδα να κατακτά το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της στα «σαλόνια», σηκώνοντας στην αρχή της σεζόν το Σούπερ Καπ στο Περιστέρι. Η συνέχεια, όμως, θα οδηγούσε σε ένα μικρό «εκτροχιασμό», με τον κορονοϊό να την χτυπά και να μην την αφήνει να προχωρήσει αντίστοιχα.

Με αυτό τον τρόπο, το όνειρο της Ευρώπης χάθηκε, αφού η Ευρωλίγκα έφτασε στο σημείο να του στερεί τη δυνατότητα σε αναμετρήσεις του Eurocup να πάρει αναβολή, βάζοντας έτσι… τα πιτσιρίκια και βιώνοντας τον αποκλεισμό. Κατάφερε, όμως, να βρει τρόπο να επανέλθει αγωνιστικά. Ο Γιατράς έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο ρόστερ, είτε σε Έλληνες είτε σε ξένους, και όλα γύρισαν στο δρόμο τους.

Το αποτέλεσμα αποτελεί ήδη μια δικαίωση για τον Προμηθέα, που πέρασε μέσα από όλες αυτές τις ανακατατάξεις εντός των «τειχών». Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και τελικός στο Κύπελλο, αντιμετωπίζοντας μεν δύσκολο έργο απέναντι σε Κολοσσό και ΠΑΟΚ, αλλά καταφέροντας να ανταποκριθεί, όντας τότε σε φάση αναπροσαρμογής λόγω των κινήσεων, όπου είχε αναγκαστεί.

Ο Προμηθέας, με τον τρόπο του, έδειξε το «ατσάλι» που έχει φτιάξει γύρω του εδώ και χρόνια, αποδεικνύοντας πως δεν είναι «πυροτέχνημα». Είναι καιρός, όμως, να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ