21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κύπελλο Ελλάδας-Παναθηναϊκός: Ο «Αυτοκράτορας» για το 20ό και… το 26ο! (vids)

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε με θριαμβευτικό τρόπο να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Προμηθέα και το Basketa.gr αναλύει τη σημασία του τροπαίου για τους «πράσινους», την παράδοσή τους σε αυτό και την φετινή πορεία.

Ήταν το έτος 1996, όταν ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Παρίσι, επικρατώντας με 67-66 της Μπαρτσελόνα με την ιστορική τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Μοντέρο. Κανείς δε θα μπορούσε να πιστεύει, τότε, ότι οι «πράσινοι» θα δημιουργούσαν ένα σερί άνευ προηγουμένου. Είναι στα χέρια τους να το διατηρήσουν και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο κάθε άλλου συλλόγου να το πετύχει.

Από εκείνο το… σωτήριο έτος, λοιπόν, όπου όλα άρχισαν, το «τριφύλλι» δε μετρά ούτε μία σεζόν, όπου δεν έχει πανηγυρίσει τουλάχιστον έναν τίτλο. Μέχρι σήμερα, πρόκειται για 25 χρονιές γεμάτες επιτυχίες και το έδαφος, ελλείψει του «αιωνίου» αντιπάλου, είναι ιδανικό για να γίνουν 26 στον αποψινό (9/5, 20:00) τελικό με τον Προμηθέα.

Η ομάδα των τίτλων με… το Κύπελλο για σπίτι της

Η ιστορία του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να αναλυθεί, καθώς πρέπει να γραφτεί σε τόμους ολόκληρους, ώστε να υπάρχει έστω μια βασική εικόνα του τι έχει καταφέρει σε όλα τα ένδοξα χρόνια του. Θα τους αναφέρουμε, λοιπόν, ονομαστικά σε 38 πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα Ελλάδας, έξι ευρωπαϊκά, ένα Διηπειρωτικό και, μέσα σε αυτά, δύο triple crown το 2007 και το 2009, για το πιο επιτυχημένο μπασκετικό τμήμα της χώρας.

Αναφορικά με το Κύπελλο, το οποίο είναι και το θέμα μας για σήμερα, οι «πράσινοι» έχουν καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια να κάνουν τη δική τους… κατάληψη, και δη στην εποχή της ιδιοκτησίας υπό τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Από το 2012, όταν και ανέλαβε τη διεύθυνση της ΚΑΕ, ο Παναθηναϊκός μετρά έξι Κύπελλα σε οκτώ χρόνια μέχρι το 2020, με την ΑΕΚ μονάχα να «σπάει» την κυριαρχία του τα έτη 2018 και 2020. Στο σύνολο της δεκαετίας, δε, από το 2011 έως το 2020, μετρά επτά τρόπαια στο θεσμό.

https://www.youtube.com/watch?v=lYQy5DKp23o&ab_channel=MikeLoupnikis

https://www.youtube.com/watch?v=R88Jyy0yoBM&t=2s&ab_channel=JMSports

https://www.youtube.com/watch?v=5HHKi_sEceg&ab_channel=ManiaForGreekMusic

Δε λείπουν, φυσικά, τα πρωταθλήματα από την ομάδα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο να τα κάνει 40, ούσα το απόλυτο φαβορί για το 39ο, αλλά έχει πια «χτίσει» τη δική της παράδοση και στη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση της χώρας. Αν καταφέρει να επικρατήσει των Αχαιών στο ΟΑΚΑ, θα μιλάμε για το 20ό Κύπελλο στο σύνολο και 14ο από την αυγή της χιλιετίας αυτής, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει μόλις έξι.

Μια σεζόν μετάβασης με ανακούφιση στο double

Περνώντας στην φετινή σεζόν, άπαντες περίμεναν από το καλοκαίρι, ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη και οι επιδόσεις της ομάδας, ειδικά στην Ευρώπη, δε θα ήταν οι καλύτερες δυνατές. Η 16η θέση στην Ευρωλίγκα λέει αρκετά, για μια μεταβατική σεζόν του Παναθηναϊκού, όπου επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η επόμενη μέρα, έστω ξεκινώντας από τη βάση.

Η χρονιά άρχισε με τον Γιώργο Βόβορα στο «τιμόνι», ευελπιστώντας πως αυτός θα είναι το νεαρό, «άφθαρτο» και ταλαντούχο πρόσωπο, που θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη μέρα. Ορισμένες λανθασμένες επιλογές στο μεταγραφικό «παζάρι», όμως, σε συνδυασμό με την απουσία υπομονής σε δύσκολες καταστάσεις που προέκυπταν, πρωτίστως από αυτόν και ύστερα από οποιονδήποτε άλλον, τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου, τελειώνοντας άδοξα μια προσπάθεια, όπου όλοι συμφωνούσαν, καθώς είχε αφήσει μια θετική εικόνα κάθε φορά, που έπαιρνε το ρόλο του υπηρεσιακού τεχνικού.

Στη θέση του, λοιπόν, ήρθε ο Όντεντ Κάτας, με τον Ισραηλινό προπονητή να προσπαθεί να «σουλουπώσει» το ρόστερ, να δώσει ρόλους ανάλογους της αξίας καθενός και να μπορέσει, με αυτό τον τρόπο, να αφήσει μια πιο αξιοπρεπή εικόνα έως το τέλος. Αν και κατάφερε κάτι τέτοιο για ένα διάστημα, το φινάλε στην Ευρωλίγκα άφησε μια αρνητική εντύπωση, αλλά για τις εγχώριες διοργανώσεις δεν ισχύει το ίδιο ακριβώς.

Η αποφασιστικότητα, που δείχνουν για το double οι παίκτες του, είναι αξιοθαύμαστη, παίρνοντας μέχρι σήμερα… παραμάζωμα κάθε αντίπαλό τους. Το ίδιο έγινε μέχρι στιγμής και στο Κύπελλο, «διαλύοντας» το Περιστέρι και το Λαύριο, μέχρι να φτάσουν στον τελικό, όπου επιζητούν άλλη μια στιγμή δόξας.

Μπορεί το Κύπελλο να μην είναι ο πιο σπουδαίος τίτλος, αλλά οι συμβολισμοί που επιφέρει επιτάσσουν την κατάκτησή του…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ