24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καρέ αγώνων για την Basket League

Με τέσσερα παιχνίδια, που το καθένα έχει το δικό του ενδιαφέρον, ανοίγει το Σάββατο (19/12) η αυλαία της 8ης αγωνιστικής της Basket League.

Ο Κολοσσός Ρόδου θα υποδεχθεί στο κλειστό της Καλλιθέας τον ΠΑΟΚ, με τους νησιώτες να προέρχονται από την ήττα στα... σημεία στο «Δημήτρης Τόφαλος» από τον Προμηθέα Πατρών και οι φιλοξενούμενοι από τη νίκη τους επί του Άρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι «ασπρόμαυροι» θυμίζουν αρκετά τους «θαλασσί», πέρυσι. Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας τους από τον Άρη Λυκογιάννη συνολικά πέντε μέλη τους έχουν παρελθόν στο «σμαραγδένιο νησί» και τέσσερα από αυτά ήταν τη σεζόν 2019-2020.

Ο Άρης Λυκογιάννης είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του Κολοσσό Ρόδου με τριψήφιο αριθμό αγώνων στον πάγκο του, στο πλαίσιο του επαγγελματικού πρωταθλήματος (129). Είναι πρώτος με διαφορά στη σχετική λίστα, έχοντας 45 αγώνες περισσότερους από το δεύτερο Γιάννη Σφαιρόπουλο (84). Στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρίσκεται και ως βοηθός ο Στάθης Νερατζάκης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών ασίσταντ στον Κολοσσό Ρόδου, ενώ κοουτσάρισε και ως πρώτος τους νησιώτες σε δύο αγώνες της σεζόν 2018-2019.

Στο ρόστερ του «Δικεφάλου» βρίσκονται, ακόμα, τρεις παίκτες με πέρασμα από τον Κολοσσό Ρόδου. Ο Γιώργος Τσαλμπούρης και ο Μάλκολμ Γκρίφιν, μάλιστα, έκαναν από δύο θητείες στους «θαλασσί», ενώ ο Ζερμέιν Λοβ πέρασε το δεύτερο μέρος της περσινής σεζόν σε αυτούς. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, στο ρόστερ των γηπεδούχων βρίσκονται δύο πρώην «ασπρόμαυροι», ο Βασίλης Ξανθόπουλος και ο Θόδωρος Ζάρας.

Η αναμέτρηση στο κλειστό της Καλλιθέας θα είναι ο 29ος μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο της Basket League. Ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο, με 16 νίκες αντί 12 ανεξαρτήτου έδρας και φάσης, αλλά οι Ροδίτες έχουν το προβάδισμα στα παιχνίδια στην έδρα τους, με 10-4. Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη στην οποία ο Κολοσσός έκανε το «δύο στα δύο» απέναντι στον ΠΑΟΚ, νικώντας δηλαδή τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. Οι Θεσσαλονικείς έχουν να πανηγυρίσουν το «διπλό» στο ελληνικό πρωτάθλημα εδώ και περίπου 21 μήνες.

Ενδιαφέρον παιχνίδι αναμένεται να γίνει στο «Ανδρέας Παπανδρέου», με το Περιστέρι να θέλει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών ύστερα από δύο διαδοχικές νίκες κόντρα στη Λάρισα, η οποία προέρχεται από αρνητικό σερί δύο ηττών στην έδρα της, κάτι που οδήγησε στη λύση της συνεργασίας της με το Λίνο Γαβριήλ και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον πρώην «κυανοκίτρινο», Νίκο Παπανικολόπουλο. Νέο πρόσωπο για τους γηπεδούχους θα είναι ο… παλιός, Βαγγέλης Μάντζαρης. Παρελθόν αποτελεί ο Γιάννης Αθηναίου, που μετακόμισε στην Πάτρα για λογαριασμό του Προμηθέα, καθώς και ο Αμπντούλ Γκάντι.

Στο αντίστοιχο παιχνίδι της περσινής σεζόν περιορίζεται η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο αντιπάλων, αφού η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του αγώνα στο κλειστό της Νεάπολης. Το συγκρότημα των δυτικών προαστίων επικράτησε με 101-63, δηλαδή την τρίτη ευρύτερη νίκη της ιστορίας του στην Basket League.

Ο Προμηθέας Πατρών, που είδε και το Λευτέρη Μαντζούκα να αποχωρεί για τον Παναθηναϊκό, δοκιμάζεται στο κλειστό της Νίκαιας «Ο Πλάτων» απέναντι στον τοπικό Ιωνικό, ο οποίος προέρχεται από δύο εντός έδρας νίκες. Με το ματς της 12ης Ιανουαρίου του 2020 άρχισε να γράφεται η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι Αχαιοί πέρασαν, τότε, νικηφόρα από το «Σοφία Μπεφόν». Ο Μάκης Γιατράς δεν υπολογίζει ούτε στον Ντελρόι Τζέιμς.

Έχοντας ηττηθεί στα δύο τελευταία, εντός έδρας παιχνίδια του με το Περιστέρι και την ΑΕΚ, ο Ηρακλής περιμένει στο Ιβανώφειο το Λαύριο, που μετά το αρχικό 0-3 σημείωσε τρεις διαδοχικές νίκες στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι εξαντλείται η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στη μεγάλη κατηγορία. Ο «Γηραιός» δεν είχε προβλήματα πέρυσι, φθάνοντας σε ευρεία νίκη με 92-62. Έντουραρντ Ντάνιελ και Δημήτρης Βεργίνης έλαβαν μέρος στην τελευταία προπόνηση και θα τεθούν κανονικά στη διάθεση του προπονητή τους, Βαγγέλη Ζιάγκο.

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής:

Σάββατο 19/12
Καλλιθέας 16.15 Κολοσσός Ρόδου-ΠΑΟΚ Αναστόπουλος Π., Συμεωνίδης, Τσολάκος (Ξάνθος)
Νικαίας «Ο Πλάτων» 17.00 Ιωνικός Νικαίας-Προμηθέας Πατρών Πουρσανίδης Γ., Ξενικάκης, Λόρτος (Τεφτίκης)
«Αν. Παπανδρέου» 17.00 Περιστέρι-Λάρισα Κορομηλάς, Ανδρικόπουλος, Κοϊμτζόγλου (Ντάβαρης)
Ιβανώφειο 17.00 Ηρακλής-Λαύριο Σώμος, Καλδίρης, Ευφραιμίδης (Δέλλας)

Κυριακή 20/12
ΟΑΚΑ 17.00 ΑΕΚ-Άρης Κάρδαρης, Τζιοπάνος Ν., Ελευθεριάδης Π. (Ορφανός Γ.)
Αγρινίου 19.30 Μεσολόγγι-Παναθηναϊκός Σταματόπουλος, Θεονάς, Σκαλτσής (Πατσαντζόπουλος)

Η βαθμολογία:
1. ΑΕΚ 12 (6-0)
2. Περιστέρι 11 (4-3)
3. Ηρακλής 11 (4-3)
4. Παναθηναϊκός 10 (5-0)
5. Μεσολόγγι 10 (3-4)
6. Λαύριο 9 (3-3)
7. Άρης 9 (3-3)
8. ΠΑΟΚ 9 (2-5)
9. Κολοσσός Ρόδου 9 (2-5)
10. Ιωνικός Νικαίας 9 (2-5)
11. Λάρισα 7 (1-5)
12. Προμηθέας Πατρών 5 (2-1)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ