20.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Καλή ψαριά στην πρεμιέρα

Στα δίχτυα της εθνικής έπεσαν οι "ψαράδες" της Ισλανδίας με το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα να ξεκινά με το δεξί την πορεία του στο Ευρωμπάσκετ (90-61).  

Με πρώτο σκόρερ το Νίκο Παππά και παίκτη-κλειδί τον Θανάση Αντετοκούνμπο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετέτρεψε ένα πονηρό παιχνίδι σε τυπική διαδικασία ξεπερνώντας με τον καλύτερο τρόπο και το τρακ της πρεμιέρας στην "Χάσβαλντ Αρίνα" του Ελσίνκι όπου διεξάγεται ο όμιλος μας.

Η εθνική αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο (κυρίως στο δεύτερο δεκάλεπτο μέχρι να χαμηλώσει το σχήμα ο Κώστας Μίσσας και να "κλειδώσει" εύκολα το ματς) έφτασε πολύ πιο άνετα στη συνέχεια στην πρώτη της νίκη κόντρα σε μια ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό για την εθνική, που εγκλώβισε τους Ισλανδούς στην άμυνα και έτσι μπόρεσε να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να πάρει εύκολους πόντους. Αρχικά από Μπουρούση και Πρίντεζη και στη συνέχεια από τον Παππά ο οποίος με το που μπήκε σημείωσε απανωτά καλάθια και βοήθησε στο να εκτοξευτεί η διαφορά στους 16 πόντους στο δεκάλεπτο (26-10), ενώ με τη βολή του Παπανικολάου στο 11΄ η διαφορά πήγε στη μέγιστη τιμή της (29-10) για την ομάδα του Κώστα Μίσσα που έβλεπε τους Πρίντεζη και Παππά να έχουν ήδη από εννέα πόντους έκαστος.

Ολα λειτουργούσαν άψογα, αλλά το κοντό σχήμα που επιστράτευσε σε εκείνο το σημείο ο τεχνικός των Ισλανδών ο Γκρέγκ Πέτερσεν έπιασε τόπο.

Η εθνική μπλόκαρε επιθετικά, είχε πρόβλημα στο να ακολουθήσει τους Ισλανδούς αμυντικά και έτσι από το 32-14 του 13ου λεπτού (με τρίποντο του Μάντζαρη) η εθνική ξαναπέτυχε καλάθι προς το φινάλε του ημιχρόνου !

Με αποτέλεσμα οι Ισλανδοί να εκμεταλλευτούν τον μόλις έναν πόντο - με βολή του Παππά - που σημείωσε η ομάδα μας σε έξι λεπτά και να μειώσουν στο καλάθι (33-31 στο 19') για να βρεθούν τελικά μόλις 4 πόντους πίσω στην ανάπαυλα αν και έχαναν με 19 στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου.

Η συντριπτική υπέρ μας διαφορά στα ριμπάουντ (25-10 στο εικοσάλεπτο που είχε ξεκινήσει μάλιστα ακόμα πιο εντυπωσιακά με 16-3) ουσιαστικά πήγε στα σκουπίδια από τα 13 λάθη της ελληνικής ομάδας στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα τα εύκολα φάουλ έδωσαν εύκολους πόντους στους Ισλανδούς από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (15/19) την ίδια ώρα που οι παίκτες μας ήταν αρκετά άστοχοι σε αυτόν τον τομέα (4/10).

 Η καλή άμυνα και η συγκέντρωση επανήλθαν στο τρίτο δεκάλεπτο, στη διάρκεια του οποίου ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδωσε μεγάλη ενέργεια στην ομάδα. Οχι μόνο με τους επτά πόντους που σημείωσε σε αυτό το διάστημα αλλά και με την άμυνα που έπαιξε καθώς και τη βοήθεια στα ριμπάουντ.

Κάπως έτσι η διαφορά πήγε και πάλι σε διψήφιο αριθμό (61-45 στο 30') ενώ στα πρώτα έξι λεπτά της τρίτης περιόδου η εθνική είχε δεχτεί μόλις πέντε πόντους.  Η άμυνα δούλεψε με το κοντό σχήμα (Καλάθη-Σλούκα-Αντετοκούνμπο) και παρά το ότι οι Ισλανδοί το εξαργύρωσαν στα ριμπάουντ σε εκείνο το διάστημα εμείς βρήκαμε ρυθμό και αυτό ήταν το σημαντικότερο.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι με την εθνική να έχει εξουδετερώσει και τον πιο επικίνδυνο παίκτη των Ισλανδών (ο Χουκούρ Πάλσον σημείωσε μόλις ένα καλάθι στο 3ο δεκάλεπτο μετά τους 14 του πρώτου ημιχρόνου).

Οι 1000 και πλέον Ισλανδοί στην εξέδρα αποθέωσαν δικαίως τον νεαρό- θαύμα του ισλανδικού μπάσκετ τον Τρίγκβι Χλίνασον που σημείωσε το πρώτο (και μοναδικό στον αγώνα) του καλάθι με την εθνική ανδρών με το μέλλον να είναι όλο μπροστά του.

Στο τέλος πάντως στην εξέδρα ακούγονταν οι 50 ηρωϊκοί Ελληνες που αποθέωναν τους διεθνείς μας.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΕ...ΘΑΝΑΣΗ:  Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αποδείχθηκε ο παίκτης "κλειδί" για την εθνική μας καθώς μπήκε φουριόζος στο τρίτο δεκάλεπτο και έδωσε την ενέργεια που χρειαζόταν σε άμυνα και επίθεση ξυπνώντας ουσιαστικά και τους συμπαίκτες του. 

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ:  Οσο υπερτερούσαμε κατά κράτος στα ριμπάουντ (25-10 στο ημίχρονο) οι Ισλανδοί ήταν κοντά στο σκορ. Οταν τα χάσαμε (15-9 υπέρ τους στο τρίτο δεκάλεπτο) βρήκαμε ρυθμό με το κοντό σχήμα.  Επίσης το γεγονός ότι κρατήσαμε (με τη βοήθεια τους είναι αλήθεια...) τους Ισλανδούς μόλις στο 9% στα τρίποντα (2/23 !) έπαιξε το ρόλο του.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ