17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καλή η βιτρίνα, αλλά μέσα υπάρχουν ρωγμές χρόνων

Οι ομάδες της Basket League πιάνουν δουλειά, οι προετοιμασίες αρχίζουν, κάποτε θα αρχίσει και το πρωτάθλημα και κοιτάζοντας πίσω ψάχνει κάποιος να δει τι διαφορετικό μπορούμε να περιμένουμε.

Ενα προφανές είναι η επιστροφή του Ολυμπιακού. Μόνο συν για το πρωτάθλημα, από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος. Ηταν κατ' ανάγκη ή κατά... παραγγελία τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στο διάστημα της απουσίας του. Ναι εντάξει, το πρωτάθλημα δε διαλύθηκε, προέκυψαν και ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες καταστάσεις, αλλά θα είχε πλάκα να μην ανέβαινε και φέτος. Και να έψαχναν μετά τηλεοπτικά έσοδα για παράδειγμα, αφού η ΕΡΤ είχε κάνει σαφές ότι το περίφημο συμβόλαιο που διατυμπανίζει ο εκτελών χρέη προέδρου στον ΕΣΑΚΕ όταν θέλει να καλύψει τα δεινά που συχνά - πυκνά προκύπτουν, θα ίσχυε μόνο με την παρουσία του Ολυμπιακού. Η οποία ΕΡΤ για να μην ξεχνιόμαστε, πέρυσι κοστολόγησε κάποια φιλικά του Ολυμπιακού με πολλαπλάσια αναλογικά ποσά από όλο το πρωτάθλημα. Και τα έδειχνε στην τηλεόραση, ενώ το πρωτάθλημα το έψαχνες στα βάθη του διαδικτύου, πλην φυσικά του μοναδικού πολύ εμπορικού μεγέθους, του Παναθηναϊκού και κάποιων άλλων εξαιρέσεων.

Ενα σημαντικό, αλλά εν τέλει πολύ συζητήσιμο, είναι η για πρώτη φορά λειτουργία της επιτροπής προ – αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ. Το ζήτησε με τόση επιμονή ο σύνδεσμος που σχεδόν πειστήκαμε ότι θα το λειτουργούσε και σωστά. Μόνο που όταν με το «καλημέρα» τα κριτήρια που βάζεις περιορίζονται στην περσινή σεζόν και έρχεται μέχρι και η ΕΕΑ να σε εκθέσει, υπάρχει πρόβλημα.

Κάνεις δηλαδή μια επιτροπή για να αποφύγεις τα... φακίρικα που έκανε η ΕΕΑ και τελικά έρχεται αυτή και σου βάζει εμπόδια σε αυτούς που πέρασες. Αρα, κάτι δεν έχεις κάνει σωστά από την αρχή. Εχεις παραθυράκια για... εκπτώσεις, έχει και η σύνθεση της επιτροπής σου πρόσωπα (έστω εξ οφίτσιο) που σε κανέναν δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σωστής λειτουργίας, οπότε μειώνεται η λάμψη του εγχειρήματος.

Κι επειδή κάθε κακό έχει και χειρότερο, έρχεται και η χάρη που αποκάλυψε το basketa.gr ότι ζητάς από την Πολιτεία. Τη χρονιά που διατυμπανίζεις δηλαδή ότι τέρμα όλα τα χατίρια και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όχι μόνο βρίσκεσαι εσύ... εύκαμπτος εξ αρχής αλλά και όταν η ανώτερη αρχή πάει να εφαρμόσει τον νόμο, ζητάς ελάφρυνση γιατί είναι σκληρός. Που είναι, έχεις δίκιο στην ουσία ότι αν βρεθεί μια ομάδα στην εκκίνηση με μείον πέντε χάθηκε όλο το σασπένς της παραμονής με όσα πολλά αυτό μπορεί να συνπεάγεται για το πρωτάθλημα, αλλά εσύ υποστήριξες ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι. Εκτός κι αν το είπες χωρίς να τους έχεις διαβάσει.

Παρένθεση, αλλά μέσα Αυγούστου μήπως έπρεπε και να είναι σαφές το σύστημα διεξαγωγής; Πέρυσι είχε ειπωθεί ξεκάθαρα το πλάνο για δυο χρονιές με μία πτώση και δύο ανόδους για να επανέλθουμε στους 14. Φέτος όλο και πιο έντονα ψιθυρίζεται ότι αναζητείται τρόπος για επιστροφή στους 12. Και θα συμφωνήσουμε ότι οι 14 είναι πολλοί για ένα τόσο υποβαθμισμένο πρωτάθλημα. Αλλά αυτά δε λύνονται μέσα Αυγούστου. Την επόμενη μέρα του προηγούμενου πρωταθλήματος πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει. Τώρα ό,τι άλλο πάει να γίνει θα είναι εκ του πονηρού. Και δεν θα συντείνει προς μια ομαλή μετάβαση στην αφετηρία.

Ολα αυτά δεν θα αποτελούσαν καν αντικείμενο συζήτησης, παρά... μια ακόμα μέρα στη δουλειά όπως για χρόνια μας είχε συνηθίσει να την κάνει (;) ο ΕΣΑΚΕ, αν στις νέες προσπάθειες του συνδέσμου δεν είχαν εμπλακεί και κάποιοι νέοι άνθρωποι που δικαιολογούν μια ελπίδα. Θα μου πεις, αν δεν είχαν εμπλακεί, δεν θα υπήρχαν και νέες προσπάθειες, αφού το τελματωμένο προεδρείο διεκπεραίωσης θα αρκούνταν σε προσευχές να βγει και αυτή η χρονιά χωρίς να σκάσει τίποτα μεγάλο στα χέρια τους.

Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού που επιχειρείται στον ΕΣΑΚΕ, έρχεται και η προσθήκη του επιχειρησιακού διευθυντή στον σύνδεσμο. Με την επιλογή ενός ανθρώπου από την ελεύθερη αγορά, χωρίς παρελθόν και εξαρτήσεις από το μπάσκετ, επίσης να δημιουργεί ελπίδες. Οχι μεγάλες είναι η αλήθεια, αφού εκεί που πήγε κι έμπλεξε θα βρεθεί σύντομα σε συμπληγάδες. Μακάρι να τον αφήσουν να δουλέψει ανεξάρτητα και να βάλει σε μια τροχιά ανάπτυξης τον παρατημένο ΕΣΑΚΕ εδώ και πολλά χρόνια.

Οπως φαίνεται, κάποια βήματα για να φτιαχτεί η βιτρίνα έγιναν. Από αυτά όμως κιόλας, αποδείχθηκε νωρίς και περίτρανα ότι είναι τόσα τα προβλήματα μέσα στο μαγαζί που και τέτοιες οι ρωγμές που χρόνιζαν, που θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή για να υπάρξει βελτίωση. Μακάρι να αντέξουν όσοι το πίστεψαν και το έβαλαν μπρος, να γίνουν και περισσότεροι και να σταματήσει η διαρκής υποβάθμιση του... προϊόντος το οποίο κάποτε ήταν κορυφαίο στην Ευρώπη και τώρα απλά υπάρχει κι αυτό όχι εύκολα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ