25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Και μετά ήρθε ο κορονοϊός… (pics)

Το Basketa.gr σας παρουσιάζει μια απίστευτη μπασκετική ιστορία από την Νέα Υόρκη, όπου ένα πάρτι, στο οποίο συμμετείχε και ο άλλοτε «δικός μας», Στιβ Μπαρτ Σίνιορ, μετατράπηκε σε μια ανείπωτη τραγωδία, με δύο από αυτή τη συνάθροιση να πεθαίνουν από κορονοϊό και έναν ακόμη φίλο τους, που δεν πήγε, να έχει επίσης τραγική κατάληξη.

Η Νέα Υόρκη είναι μία πόλη, που λατρεύει το μπάσκετ. Ναι, οι Νικς έχουν χρόνια… την κατάρα εναντίον τους, αλλά η αθλητική κουλτούρα με ροπή προς την «πορτοκαλί μπάλα» ποτέ δεν έφυγε από την πόλη. Από το λαμπερό «Madison Square Garden», μέχρι τα σχολεία και τα γηπεδάκια στο δρόμο.

Πάντα, όλα αυτά τα γήπεδα σφύζουν από ζωή. Ακόμη και πάρτι μπορείς να κάνεις, που έχει το μπάσκετ στο μενού του. Μέχρι, που ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και έσπειρε τον θάνατο…

Το έκανε στην περίπτωση μιας παρέας. Ο κάτωθι εικονιζόμενος Ντέιβιντ Κέιν, που μεγάλωσε στο Χάρλεμ και έπαιξε στο κολλέγιο του Σεντ Τζονς, γιόρταζε τα 49α γενέθλιά του. Είπε στους φίλους του, ότι στις 14 Μαρτίου θα τα γιορτάσει σε ένα μέρος στα νότια προάστια της πόλης.

Μια όμορφη μπασκετική «μάζωξη» με... ελληνική παρουσία

Αρκετοί πρώην συμπαίκτες του από το κολλέγιο, αλλά και πρώην παίκτες του ΝΒΑ, θα βρίσκονται εκεί. Ένας από αυτούς είναι και πολύ γνώριμος στα λημέρια μας. Πρόκειται για τον Στιβ Μπαρτ Σίνιορ (κάτωθι φώτο), που είχε αγωνιστεί κάποτε στον Ηρακλή, ενώ ο γιος του, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, έχει φάει… με το κουτάλι τις ελληνικές ομορφιές, έχοντας παίξει σε Ολυμπιάδα και Απόλλωνα Πατρών, ΓΣΛ Φάρο, Ρέθυμνο και Ιωνικό κατά χρονική σειρά.

Πέταν αυτού, βρισκόταν και ο Ντέιβιντ Μπρίτον, νούμερο 57 του draft του 1980, που είχε παίξει για μια χρονιά στους Ουάσινγκτον Μπούλετς, έχοντας δοθεί από τους Ντάλας Μάβερικς, και σήμερα είναι 61 ετών.

Αμφότεροι ήταν «αστέρες» στην Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, στα κολλεγιακά χρόνια, μαζί με τον 49χρονο σήμερα Λι Γκριν, συμπαίκτη του Κέιν στο Σεντ Τζονς.

«Ήταν μια υπέροχη νύκτα, πολύ όμορφη», είπε ο Ντέιβιντ Κέιν, χωρίς να γνωρίζει αυτό, που θα ακολουθούσε…

Το πάρτι που μετατράπηκε σε τραγωδία

Κι αυτό, γιατί 10 μέρες αργότερα, δύο από τους άνδρες, που βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό, έχασαν τη ζωή τους. Ο πρώην συμπαίκτης του Κέιν, Λι Γκριν, και ο Τζόναθαν Ντακ, ετών 50 και άλλοτε παίκτης του Αϊόνα, εκεί όπου θα προπονεί σύντομα ο Ρικ Πιτίνο, κατέληξαν.

Εκτός αυτών, ακόμη τέσσερις που πήγαν σε αυτό το πάρτι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μαζί τους και ο Κέιν, με άπαντες να μένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα. Αρκετοί ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα, επιχειρώντας να μετριάσουν τα συμπτώματά τους.

«Νιώθω πολύ άσχημα για τον Λι και τους υπόλοιπους, που αρρώστησαν», είπε ο Στιβ Μπαρτ, ο οποίος πρόσθεσε πως «περάσαμε ωραία. Όταν το έμαθα, τηλεφώνησα στον Ντέιβ, για να δω πώς είναι, δεν ήθελα να μιλήσω με όλους κατευθείαν. Και μαθαίνω πως ο Λι πέθανε. Σκέφτηκα πως ήταν σε ένα πάρτι αυτός και μετά θυμήθηκα, ότι ήμουν κι εγώ σε αυτό το πάρτι».

Σοκαρισμένος με το γεγονός, βέβαια, ήταν και ο εορτάζων. «Μαθαίνοντας όλα αυτά αυτή την εβδομάδα, σκεφτόμασταν μεταξύ μας, αν ο κόσμος θέλει να βγαίνει, αν φοβάται. Δεν φοβόμασταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, ή έστω δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν. Δεν κατανοήσαμε καλά, μάλλον, τι σήμαινε να παίρνουν τις αποστάσεις μας», δήλωσε.

Μιλήσαμε, νωρίτερα, για την επικοινωνία του Μπαρτ με τον Ντέιβ Κέιν. Υπήρξε κι άλλος Ντέιβ, όμως, που βρέθηκε και αυτός νεκρός από την πανδημία. Ήταν ο Ντέιβιντ Έντουαρντς από το Κουίνς, που έπαιξε μια χρονιά στο Τζόρτζταουν και μετά στο Τέξας. Ήταν 48 ετών και θα μπορούσε, μάλιστα, να έχει γίνει ο «ασθενής μηδέν» ατού του πάρτι, αφού δεν ακολούθησε όντας ήδη άρρωστος.

«Κάπως έτσι, έχασα τρεις καλούς φίλους σε μια τόσο σκληρή εβδομάδα», είπε ο Κέιν την Πέμπτη (26/3), όντας μόνος του πια, σε καραντίνα, με απαγόρευση κυκλοφορίας, στο σπίτι του στο Σίρακιους. «Δεν είχα ακούσει κανέναν άλλο γνωστό μου να πεθαίνει μέχρι τότε, αλλά από κάποια στιγμή κι έπειτα, όταν άκουγα το τηλέφωνο, καταλάβαινα τι ήταν…», θα συμπλήρωνε σε μια ανατριχιαστική ομολογία.

Τραγική φιγούρα, από τη δική του πλευρά, ο εκ των ιδιοκτητών του μέρους, όπου έγινε το πάρτι. Ο Μίτουλ Σαχ είχε συζητήσει με τον Κέιν την ακύρωση του πάρτι, αλλά τελικά απλά αποφάσισε να πάρει επιπλέον μέτρα. Οι σερβιτόροι του φορούσαν γάντια και κανείς δεν είχε συμπτώματα, ενώ υπήρχε πλήρος από μαντηλάκια και αντισηπτικά.

Ήταν, μάλιστα, το τελευταίο πάρτι που έγινε στο κτίριο (κάτωθι φώτο). Μόνο θα αποδεικνυόταν μοιραίο για τρεις άνδρες, όπως μάλλον και για άλλους Αμερικανούς πολίτες, αφού εκείνες τις μέρες είχε αποφασιστεί τα μαγαζιά να μείνουν ανοικτά για μία εβδομάδα, μέχρι που η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα κλείσει.

«Δεν ήταν, νομίζω, το πάρτι η πηγή του κακού, ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός, που απλά βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο Σαχ, αν και ο Κέιν διαφωνεί μαζί του, υπενθυμίζοντας πως η συνάθροιση αυτή είχε μέσα της φιλίες 30 ετών και βάλε…

Το χρονικό του θανάτου του Λι Γκριν σοκάρει

Ο Γκριν, μάλιστα, που ήταν ένα από τα θύματα, αποτέλεσε την «ψυχή» του πάρτι, επιλέγοντας, ως ερασιτέχνης DJ που ήταν, τη μουσική. Έναν χρόνο πριν, επίσης, είχε πάρει σύνταξη ως αστυνομικός.

«Αυτό έκανε και στο κολλέγιο, ήταν το αγαπημένο του», λέει ο Λαμόντ Μίντλετον, πρώην συμπαίκτης του στο Σεντ Τζονς, με τον οποίο ο Γκριν είχε πάει προ μηνός στο MSG για αγώνα του κολλεγίου. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληκτος, που το πάρτι έγινε σε εποχή πανδημίας. «Είμαστε Νεοϋορκέζοι, αυτό είναι όλο», εξήγησε… πειστικά και μη.

Παράλληλα, λίγο μετά το πάρτι ο Κέιν άρχισε να νιώθει άρρωστος, με πυρετό, κρυάδες και πολύ ιδρώτα. Η εξέταση για εποχική γρίπη ήταν αρνητική και τότε μίλησε στους γιατρούς του. Περίμενε για μέρες τα αποτελέσματα, μέχρι που έμαθε πως και άλλο άτομο του πάρτι ήταν θετικό στον κορονοϊό. Λίγες μέρες αργότερα, ήταν και τα δικά του (θετικά) αποτελέσματα.

Μπήκε, έτσι, σε καραντίνα και πριν καταλάβει τι συμβαίνει, ο Γκριν ήταν στο τελευταίο στάδιο, λίγο πριν εκπνεύσει. Ένιωθε άρρωστος όλη την εβδομάδα, κυρίως με βήχα. Και όταν στις 20 Μαρτίου ανέβηκε πολύ ο πυρετός του, πήγε στο νοσοκομείο.

Έκανε το τεστ για κορωνοϊό και, μετά, όπως μαρτυρά η οικογένειά του, του δόθηκε η σύσταση να κάτσει σπίτι, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Το μήνυμα στην κόρη του είναι ο ορισμός… της τραγικής ειρωνείας. «Δε θα σου πω ψέματα, είδα τον Χάρο με τα μάτια μου», της είπε. Είναι το τελευταίο μήνυμα, που η Μπράια Νάταλι Γκριν, 26 ετών, πήρε από τον πατέρα της, αποτελώντας ένα εκ των τεσσάρων παιδιών του.

Στις 22 Μαρτίου, ο Γκριν κάλεσε την αδελφή του, Εϊάνα, χρησιμοποιώντας το FaceTime, μιας και ήταν τα γενέθλιά της. «Με κάλεσε και, όντως, δεν τον έβλεπα καλά. Μου είπε χρόνια πολλά και του είπα ότι είναι χάλια. Μου απάντησε πως νιώθει όντως χάλια και δεν μπορούσε καν να ανασάνει και να πάει μέχρι την κουζίνα», αναφέρει. Και δίκιο έχουμε, αν κρίνουμε από την φωτογραφία πιο κάτω, μιας από τις τελευταίες του πριν πεθάνει.

Η ίδια κατάλαβε, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μέχρι να πάει στο Μπρονξ, όπου έμενε ο αδελφός της, της έστειλε μήνυμα ότι πάει στο νοσοκομείο. Όταν εκείνη τον ρώτησε σε ποιο πήγαινε, δεν πήρε απάντηση…

Μόλις μία εβδομάδα πριν, όταν το κινητό της είχε χαλάσει, ο Γκριν έτρεξε στο Νιου Τζέρσεϊ, για να δει αν όλα είναι καλά. Τώρα εκείνη, δεν κατάφερε καν, φτάνοντας στο νοσοκομείο, να τον δει.

«Ήθελα απλά να πιάσω το χέρι του, να είμαι δίπλα του», έλεγε κλαίγοντας και συνέχισε ως εξής: «Έλεγα στον γιατρό, ότι αν του πει το όνομά μου, θα ζωντανέψει. Τον παρακάλεσα, αλλά κατάλαβα ότι ήταν σε δύσκολη κατάσταση.

Κάπως έτσι, την Πέμπτη (26/3) άρχισε να κάνει το πλάνο της κηδείας, στην οποία έπρεπε να παρίστανται το πολύ μέχρι 10 άτομα. Οι οικογένειες των Ντακ και Έντουαρντς δεν ήθελαν να πουν κάτι, αλλά εκείνη του Γκριν έστειλε το μήνυμά της. «Θέλω ο κόσμος να μείνει μέσα, για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να ξέρει ο κόσμος, ότι όλοι αγαπούσαν τον πατέρα μου και ήθελε τους ανθρώπους να αγαπιούνται μεταξύ τους. Θα έκανα τα πάντα, για να γυρίσει πίσω», είπε σπαράζοντας η Μπράια Νάταλι.

Ο κορονοϊός, κάπως έτσι, μετέτρεψε ένα όμορφο πάρτι σε κηδεία. Σε όλο τον κόσμο σχεδόν έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού για τον ιό, που μπορεί να περάσει… με το παραμικρό από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, ακόμη κι αν ο φορέας δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Έτσι έφυγε από την Ουχάν της Κίνας και πέρασε στον υπόλοιπο κόσμο, ικανός να καταστρέψει οποιαδήποτε συνάθροιση και, από τη μία στιγμή την άλλη να χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ