16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ιωνικός Νικαίας: Η παρθενική νίκη… με υπογραφή Γιαννάκη (vids+pics)

Ο Ιωνικός Νικαίας θριάμβευσε στο Βέλγιο παίρνοντας τη δεύτερη ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του και το Basketa.gr γυρίζει το ρολόι 42 χρόνια πίσω, για να βρει την πρώτη του στον «Πλάτωνα», από την οποία προκύπτει και μια... ευχάριστη σύμπτωση.

Ο Οκτώβριος, ο μήνας του Ιωνικού. Ως τέτοιος θα μπορούσε, ίσως, να λογίζεται στο εξής, με την ομάδα της Νίκαιας να έχει επιστρέψει στην Ευρώπη ύστερα από 36 ολόκληρα χρόνια, «ενσαρκώνοντας» στον απόλυτο τρόπο το σύνθημα «όπως παλιά, βασιλιάς ξανά» και δείχνοντας έτοιμη να προχωρήσει σε μια άλλη, πιο ελπιδοφόρα εποχή και από εκείνες, όπου διέθετε στις τάξεις της «μύθους».

Ο Ιωνικός έδειξε ικανός να πρωταγωνιστήσει, με το θρίαμβο στο Βέλγιο μπροστά σε δεκάδες οπαδούς του να ανοίγει λογαριασμό στην πρεμιέρα του FIBA Europe Cup και να στέλνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Η νίκη αυτή, όμως, δεν είναι και η μόνη του συλλόγου στα ευρωπαϊκά του χρονικά και, για αυτό το λόγο, πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο 42 έτη νωρίτερα, όταν η ομάδα του Κώστα Αναστασάτου έκανε την πρώτη της απόπειρα.

https://www.youtube.com/watch?v=xjJ_2RatDGk&ab_channel=FIBA-TheBasketballChannel

Τρεις πόντοι από την υπέρβαση

Ο σημερινός Ιωνικός θέλει να κάνει αυτό, που δεν κατάφερε να πετύχει εκείνος που προσπάθησε για πρώτη φορά στα σαλόνια του Κυπέλλου Κόρατς πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η ομάδα της Νίκαιας είχε κερδίσει ήδη τη θέση του στην Ευρώπη το 1978 για πρώτη φορά, αλλά ένα επεισοδιακό ματς με το Μαρούσι δεν την είχε αφήσει να χαρεί, με τις ορθές βάσεις της να την «ωθούν» στο να επανορθώσει έναν χρόνο αργότερα.

Το ραντεβού με την ιστορία είχε κλείσει και αντίπαλος, τον Οκτώβριο του 1979, θα ήταν η ελβετική Νιόν. Με ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη η αισιοδοξία ήταν διάχυτη και, πράγματι, ο «Δράκος» μετέτρεψε αυτά τα ματς σε προσωπική υπόθεση. Και η ιστορική πρώτη νίκη στην Ευρώπη θα ερχόταν ακριβώς στην τελευταία ημέρα του μήνα.

Στο πρώτο παιχνίδι, ο Ιωνικός επικρατεί με 113-104, με τον Γιαννάκη να σκοράρει 32 πόντους και τους Σαρανταένα και Μπεζαντάκο να ακολουθούν με 22 και 21 αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη, ο Τζόρνταν σκόραρε επίσης 32 πόντους και ο Γκετζ πέτυχε 26, αν και περισσότερο ορισμένοι πόντοι παικτών με δευτερεύοντα ρόλο «πλήγωσαν» εν όψει της ρεβάνς τους Νικαιώτες, που ηττήθηκαν με 95-83 στην Ελβετία, χάνοντας την υπέρβαση για μόλις τρεις πόντους και παρότι ο Γιαννάκης είχε 42 πόντους.

Ο Ιωνικός, από τότε, έπαιξε άλλες δύο φορές στην Ευρώπη. Τη μία είχε πάρει μόλις μεταγραφή στον Άρη ο «Δράκος», με συνέπεια να ηττηθεί δύο φορές και να αποκλειστεί από την Χάποελ Τελ Αβίβ, ενώ η δεύτερη είναι τώρα, συμμετέχοντας στο FIBA Europe Cup, φτάνοντας στη δεύτερη νίκη στις διοργανώσεις της στο Βέλγιο και, μάλιστα, πρώτη εκτός έδρας.

Εκείνη η πρώτη νίκη, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί για τον Ιωνικό. 42 χρόνια μετά, έγινε... ξανά «βασιλιάς», έχοντας το δικό του αγαπημένο μήνα, τον Οκτώβριο της ιστορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=RmolMZiTk-0&ab_channel=NikosL.Nikaia



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ