18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Θωμάς Κωστόπουλος στο Basketa: «Να είναι ο ΠΑΣ πρωταγωνιστής»

Ο ΠΑΣ Γιάννινα… συνεχίζει τρένο την πορεία του στη Γ’ Εθνική και δείχνει έτοιμος να γίνει ο μεγάλος εκπρόσωπος του μπάσκετ της Ηπείρου, με τον Θωμά Κωστόπολο να μιλάει στο Basketa.gr για το αρχικό «3 στα 3» στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, την ανάληψη του απαιτητικού πρότζεκτ στα 33 του χρόνια, την ενασχόλησή του με την προπονητική και τη δυναμική του συλλόγου, που φαίνεται με κάθε τρόπο.

Από εδώ και στο εξής, όταν σκεφτόμαστε τον ΠΑΣ Γιάννινα, δε θα φέρνουμε στον νου μας μόνο το ένδοξο ποδόσφαιρό του. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου», άλλωστε, είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επαρχιακές ομάδες, προσπαθώντας τελευταία να δημιουργήσει παράδοση και στο μπάσκετ. Η αρχή έγινε πέρυσι, όπου η ομάδα πήρε αήττητη το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ και μαζί την άνοδο για τη Γ’ Εθνική. Εκεί, έγινε αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο, αφού ο Θωμάς Κωστόπουλος διαδέχθηκε τον Κώστα Σδράκα, έχοντας τη δυνατότητα να αναλάβει ξανά ως πρώτος προπονητής μια φιλόδοξη ομάδα, μετά την άνοδο στην Α2 το 2013 με τον Ηρακλή, έχοντας τότε πάρει το δύσκολο πόστο, σε μια ζοφερή εποχή του συλλόγου στη Β’ Εθνική.

Ύστερα από δύο χρόνια στο «Γηραιό» ως βοηθός, λοιπόν, τι τον έπεισε να αναλάβει τον ΠΑΣ; «Μετά από δύο χρονιές στον Ηρακλή, ως συνεργάτης των κόουτς Αλεξανδρή και Χατζηκυριακίδη, και μετά το βήμα που είχα κάνει το 2012 ως πρώτος προπονητής στην ίδια ομάδα, ήθελα ξανά να αναλάβω κάποιο σύλλογο στο πόστο αυτό, ψάχνοντας ένα σωματείο με φιλοδοξίες. Στον ΠΑΣ διέκρινα τη δυναμική που διαθέτει και είναι κάτι δεδομένο, όπως και το ότι θέλουν επιτέλους να βάλουν την Ήπειρο στον μπασκετικό χάρτη. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να βρεθεί μια ομάδα της σε υψηλό επίπεδο», θα απαντούσε στο Basketa.gr, με τη θητεία του να ξεκινά εξαιρετικά, αφού μετά από ένα «διπλό» στην Καλαμπάκα με κυρίαρχη εμφάνιση, η ομάδα έφτασε στο «3 στα 3» στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. «Προχωράμε πάντα παιχνίδι με το παιχνίδι, καθώς στην κατηγορία δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι και πρέπει να το καταλάβουμε. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι έχουμε συνολικά 24 τελικούς κι έχουμε κερδίσει απλά τους τρεις, ενώ θα κάνουμε στο τέλος ταμείο. Πρέπει να συνεχίσουμε πιο σκληρά, καθώς όλες οι ομάδες είναι πολύ ανταγωνιστικές σε αυτό το πρωτάθλημα», επεσήμανε.

Ο ΠΑΣ, βέβαια, μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ του δε συνάντησε. Δεν υπήρχε και λόγος, αφού η ομάδα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στη Γ’ Εθνική με το αήττητο αυτό σύνολο, μαζί με μερικές ποιοτικές προσθήκες, έχοντας εντρυφήσει παράλληλα στη λογική του πρωταθλητισμού. Αυτά τα στοιχεία, είναι σπουδαία για τη συνέχεια του αήττητου και στη Γ’ Εθνική, σύμφωνα με τον κόουτς Κωστόπουλο, που θα έλεγε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι από πέρυσι τα παιδιά έκαναν μια πολύ καλή δουλειά με τον προηγούμενο προπονητή και μπήκαν σε νοοτροπία πρωταθλητισμού. Χρειάστηκε, λοιπόν, να γίνουν λίγες ποιοτικές προσθήκες, γιατί δεν είναι ίδια αυτή η κατηγορία με το τοπικό. Με τις προσθήκες αυτές και τη δυναμική μας εικόνα στο παρκέ, δείχνουμε πως είμαστε δυνατοί και σε αυτό, αλλά και στα αποδυτήρια μας».

Ο ίδιος, βέβαια, αναλαμβάνει ένα δύσκολο πρότζεκτ μόλις στα 33 του χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια ήμουν σε επιτελεία που εμπεριείχαν πολλή πίεση, είτε στον Άρη είτε στον Ηρακλή, ακόμη και στη Δόξα Λευκάδας, καθώς ήθελαν πάντα να κάνουν πρωταθλητισμό. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος, ειδικά αν είσαι ένας ιστορικός σύλλογος. Εμένα μου αρέσει να ζω με αυτή την πίεση και να περνάω στα παιδιά την ίδια νοοτροπία, ενώ η προπονητική είναι κάτι που λατρεύω, ούτως ή άλλως, όντας από πολύ μικρός σε αυτή», ανέφερε, δείχνοντας πράγματι ιδιαίτερο ζήλο για την ευθύνη που έχει επωμιστεί.

Πώς ασχολήθηκε, όμως, τόσο νέος με την προπονητική, ενώ στα 33 του θα μπορούσε να είναι και αθλητής ακόμη; Ο ίδιος μας εξηγεί πως «είχα μια πολύ καλή υποδομή, από την εποχή που βρισκόμουν στα “Αστέρια” του Θοδωρή Ροδόπουλου, αλλά εξαιτίας των τραυματισμών που είχα, ειδικά στη μέση, άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική από τα 19 μου χρόνια. Ξεκίνησα στο Πανόραμα, για να φτάσει η ομάδα μέχρι την Α1 και όλο αυτό που ζούσα, μου έδινε χαρά. Όσο περνούσε ο καιρός, την έβλεπα σαν σοβαρή προοπτική, για να ασχοληθώ επαγγελματικά. Τώρα, θέλω να φτάσω πολύ ψηλά με τον ΠΑΣ Γιάννινα», ενώ αναφορικά με τους προπονητές που τον έχουν επηρεάσει, δεν είχε ιδιαίτερο δισταγμό, τονίζοντας ότι «έχω συνεργαστεί με πολύ καλούς προπονητές, όπως ο κόουτς Τακιανός, ο κόουτς Ζιάγκος ή ο κόουτς Μανωλόπουλος, αλλά νομίζω πως ο Βαγγέλης Αλεξανδρής είχε τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου. Ήμασταν μαζί στον Άρη και τον Ηρακλή, ενώ πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή, που μου έμαθε πολλά και ως άνθρωπος».

Δε θα μπορούσε, ασφαλώς, στο τέλος να μη σχολιάσει την τρομερή ανταπόκριση του κόσμου του ΠΑΣ στο εγχείρημα αυτό. Ο Θωμάς Κωστόπουλος θεωρεί «όπλο» της ομάδας το κοινό, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που βλέπω από τον κόσμο, είναι κάτι που περίμενα. Κατάλαβα τη δυναμική της ομάδας από την πρώτη ημέρα και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα, βλέποντάς τον να μας ακολουθεί και στα εκτός έδρας ματς, όπως το τελευταίο στην Καλαμπάκα. Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι θέλουν να μας βλέπουν να τα δίνουμε όλα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Έχουν μάθει, βέβαια, να βλέπουν την ποδοσφαιρική ομάδα στη Α’ Εθνική και θέλουν κι εδώ να μας βλέπουν να πρωταγωνιστούμε, αποτελώντας το μεγάλο μας όπλο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ