23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ferrari και το… FIAT (vid)

Ο Όντεντ Κάτας βλέπει τα... τρένα να περνούν και ο Παναθηναϊκός μοιάζει με περιφερόμενο θίασο στην Ευρωλίγκα που ευτυχώς τελειώνει.

Κάθε εβδομάδα το κείμενο μπορεί να ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο. Πιθανόν να έχει συμβεί κιόλας. Δεν προκαλεί έκπληξη η επόμενη πρόταση που λέει: «Η ήττα από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ήταν μάλλον αναμενόμενη για τον Παναθηναϊκό, αυτή η θλιβερή εμφάνιση όμως που έχει γίνει πλέον συνήθεια θα έπρεπε να προκαλεί αποτροπιασμό σε όλους και ιδίως στον προπονητή της ομάδας».

Το συνονθύλευμα που παρουσιάστηκε και στην Αγία Πετρούπολη φέρει την υπογραφή του Ισραηλινού τεχνικού ο οποίος ενδεχομένως να έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του. Όχι απλώς οι «πράσινοι» παρουσιάζονται ολοένα και χειρότεροι, αλλά και ο ίδιος μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ποια ομάδα καθοδηγεί και την αφήνει να διασύρεται κοιτώντας απλά και εκφράζοντας διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές. Το μόνο σταθερό που κάνει ο Κάτας στον πάγκο, είναι να χρεώνεται με μία τεχνική ανά παιχνίδι. Είναι απορίας άξιο τι αμυντικό πλάνο υπήρχε για την αντιμετώπιση του Πάνγκος ο οποίος έκανε πάρτι με 33 πόντους και 11 ασίστ!

Την ίδια στιγμή, σ' ένα δεύτερο ημίχρονο που η ομάδα του δέχτηκε 65 (!) πόντους, ο ίδιος κάλεσε μόλις ένα (1) τάιμ άουτ και προτίμησε να επιτρέψει στους αντιπάλους να κάνουν «πάρτι» και να γιορτάζουν την πρόκριση αντιμετωπίζοντας αντίπαλο του επιπέδου της... Ζιέλονα Γκόρα που φοράει επίσης πράσινα, αλλά ενδεχομένως να ήταν πιο μαχητική.

Έστω και τώρα οι φίλοι του Παναθηναϊκού πάντως θα μπορούσαν να δώσουν την εκτίμηση που αξίζει στον σπουδαίο κόουτς που ονομάζεται Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός για τους «ειδικούς» ήταν ακατάλληλος! Φυσικά τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν πανηγυρικά για την εκπληκτική δουλειά που έκανε στη Ρωσία. Όχι για τον «περίπατο» απέναντι στο «φάντασμα» του «τριφυλλιού», αλλά για το γεγονός ότι οδήγησε μία ομάδα χωρίς το παραμικρό ειδικό βάρος, μέχρι τα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Ο Πασκουάλ ήταν με διαφορά ο κορυφαίος προπονητής κι εκείνος με τη μεγαλύτερη προσφορά στον Παναθηναϊκό, στην εποχή που ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έφερε ξανά τους «πράσινους» στην κορυφή της Ελλάδας και τους έβαλε στην ελίτ της Ευρώπης. Το απωθημένο του Final 4 δεν μπόρεσε να το κάνει πραγματικότητα, όμως δύο φορές με πλεονέκτημα έδρας, έπεσε πάνω στους μελλοντικούς πρωταθλητές Ευρώπης. Όπως και να' χει, η πορεία του μαρτυράει τα πάντα.

Τα πάντα μαρτυράει βεβαίως και η πορεία του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού. Σε 17 χρόνια στους πάγκους έχει πάρει μόλις ένα πρωτάθλημα Ισραήλ, ως αουτσάιντερ στο «τιμόνι» της Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα και δύο Κύπελλα Ισραήλ με την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν είναι τυχαίο ότι του εμπιστεύτηκε τα ηνία της μόνο μία φορά το μακρινό 2007 και μετά την απομάκρυνσή του, δεν του έδωσε ποτέ ξανά τη θέση του χεντ κόουτς. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η Ζενίτ έμοιαζε χθες (12/4) το βράδυ με μία λαμπερή Ferrari που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα πλέι οφ. Την ίδια ώρα οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να την πιάσουν με FIAT. Δεν γίνεται αυτό. Το σημαντικό για το «τριφύλλι» θα ήταν να υπάρξει η σκέψη για αποφάσεις ακόμα κι αν δεν παρθούν σύντομα. Με αυτόν τον προπονητή στο «τιμόνι» υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί τουλάχιστον το Κύπελλο. Διότι το πρωτάθλημα αποτελεί διαφορετική ιστορία. Βέβαια ακόμα και τώρα η ποιοτική διαφορά των παικτών με τις υπόλοιπες ομάδες της Basket League είναι σαφής και μεγάλη. Και θα είναι αυτοκαταστροφικό για το «τριφύλλι», να δώσει τα ηνία και τη νέα σεζόν στον Κάτας, ακόμα κι αν φτάσει στο νταμπλ. Τότε θα έχει υποθηκεύσει το μέλλον του και θα χρειαστεί να ψάχνει προπονητή μέσα στη σεζόν.

Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο και το γέλιο των παικτών στον πάγκο, ενώ η ομάδα διασυρόταν στο παρκέ. Αυτό βέβαια στις περισσότερες χώρες του κόσμου θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα, διότι θα είναι άδικο να στοχοποιηθούν οι παίκτες που απλά τόσο μπορούν και τόσο παίζουν.

Πλέον το μόνο που ενδιαφέρει είναι η μικρότερη δυνατή ζημιά στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Ευτυχώς για την ομάδα του Ισραηλινού τεχνικού, οι γηπεδούχοι θα είναι αδιάφοροι κι ενδεχομένως να προφυλαχθούν ενόψει των πλέι οφ που ξεκινούν σε μία εβδομάδα. Όχι πως ό,τι κι αν συμβεί θα αλλάξει πολλά πράγματα στη μεγάλη εικόνα. Άλλωστε ο κόουτς Κάτας είδε μόνο ένα κακό δεκάλεπτο στον αγώνα με τη Ζενίτ! 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ