20.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Η χώρα των Βάσκων αγαπάει τους Ελληνες (vids)

Ηταν να μην γίνει η αρχή κάποτε, όταν λοιπόν η «μετανάστευση» δεν αποτελούσε πλέον μακρινό μύθο, αλλά κάτι χειροπιαστό. Διότι από τα παλιά χρόνια είχαμε... εξαγωγές (στην Ιταλία -κυρίως- για παράδειγμα), αλλά με τον περίφημο νόμο Μποσμάν και κατόπιν η όλη ιστορία άλλαξε άρδην, εντελώς, το σκηνικό.
Με αφορμή κάτι σχετικά πρόσφατο, την μετακίνηση δηλαδή του Γιάννη Αθηναίου στην Ισπανία και δη στην χώρα των Βάσκων, για χάρη της Μπιλμπάο, θα αναφέρουμε και τις υπόλοιπες περιπτώσεις Ελλήνων άσων του μπάσκετ, που βρέθηκαν (σχεδόν) στο ίδιο σημείο και μέρος. 
 

Βασκική υπόθεση

 
Στον τόπο που κατοικεί περίπου, για να έχουμε εικόνα... μισή Αθήνα και όπου το ποδόσφαιρο (κυρίως), αλλά και το μπάσκετ φυσικά, στην χώρα των Βάσκων (...αυτονομιστών) λατρεύονται ιδιαιτέρως. Ειδικότερα, ως γνωστόν στο ποδόσφαιρο, η Μπιλμπάο έχει την μοναδικότητα να παράγει και να εμπιστεύεται για την πρώτη ομάδα, μονάχα γηγενείς πρωταγωνιστές. Πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, στην πορεία. Τα ντέρμπι, άλλωστε, κατά βάση, Μπιλμπάο με Σοσιεδάδ αλλά και με Αλαβές, πάντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στο μπάσκετ είναι κάπως διαφορετικά όλα. Αν και ένα ματς Μπασκόνια-Μπιλμπάο, μαγνητίζει.
 

Η αρχή

 
Και επανερχόμαστε στο ελληνικό στοιχείο, που εσχάτως αναζωογονήθηκε με τον Αθηναίου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μετρά (συνολικά) στην καριέρα του 15 διαφορετικές ομάδες. Το ξεκίνημα, κοιτώντας τα πιο σύγχρονα έτη, στην χώρα των Βάσκων -από ελληνικής άποψης- πραγματοποιήθηκε πριν από 24 χρόνια. Ηταν η στιγμή του Χρήστου Κουντουράκη, ενός εκ των ποιοτικών φόργουορντ της εποχής, να δοκιμάσει την τύχη του στην τότε Ταουγκρές.

Η Τάου

 
Κοντεύουν 20 χρόνια, από όταν ο Χρήστος Χαρίσης έπαιξε για λογαριασμό της Τάου. Μην ξεχνάμε πως η Τάου (ή Ταού), λεγόταν και Ταουγκρές και Κάχα Λαμποράλ και Μπασκόνια (σήμερα), κλπ. Αλλωστε, εκεί αγωνίστηκε -σχετικά πιο πρόσφατα- και ο Γιάννης Μπουρούσης. Βάζοντας στην λίστα και «δικούς» μας που «ελληνοποιήθηκαν», στην Τάου προσθέτουμε και τον Ντούσαν Γέλιτς, λίγο μετά από τον Χαρίση.
 

 

Πριν τον Αθηναίου

 
Στην Μπιλμπάο, πριν τον Αθηναίου, όχι όλοι την ίδια περίοδο πάντως, έπαιξαν και οι: Κώστας Βασιλειάδης (Vas...Kos), Δημήτρης Μαυροειδής, Νίκος Ζήσης και Γιώργος Μπόγρης, ενώ στον πάγκο κάθισε ο «Ισπανός», Φώτης Κατσικάρης. Και επειδή Βάσκοι υπάρχουν και αλλού, δηλαδή εκτός Μπιλμπάο και Μπασκόνια, βάζουμε εντός λίστας, προφανώς, τους Μανώλη Παπαμακάριο και Γιώργο Παυλίδη, που αγωνίστηκαν στην Χιπουσκόα (ή Μπρουέσα).
 
Στην χώρα των Βάσκων βρέθηκε από, χρόνια τώρα, εξάλλου, ο παλαίμαχος άσος Ντίνος Αγγελίδης, όχι για να παίξει μπάσκετ, αλλά για δραστηριότητες στον χώρο της εστίασης. Φαίνεται ο συγκεκριμένος τόπος τραβάει το ελληνικό στοιχείο για τα καλά...
 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ