25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η χρυσή ευκαιρία (και) του μπάσκετ

Το ότι κατάφερνε τα τελευταία χρόνια η Basket League έστω να φυτοζωεί και να μην έχει... αποδημήσει, εν πολλοίς το όφειλε στην Πολιτεία. Οι χαριστικές συμβάσεις με την ΕΡΤ ήταν το οξυγόνο, μαζί με τα συμπληρώματα που εξασφάλιζαν οι διοικήσεις του ΕΣΑΚΕ, με το οποίο την έβγαζαν περισσότερες από τις μισές ΚΑΕ. Αυτό που έρχεται, όμως, με την επίσημη πλέον κυβερνητική απόφαση για διανομή μέρους της φορολογίας από το στοίχημα στον αθλητισμό, μπορεί να ξαναφέρει στιγμές του λαμπερού παρελθόντος. Τουλάχιστον στα ταμεία.

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση που πολλοί θεωρούν αναγκαία και λογική εδώ και χρόνια. Το στοίχημα αποκομίζει τα κέρδη του από τον αθλητισμό. Αρα και εκεί θα έπρεπε να επιστρέφει μέρος αυτών. Με οποιονδήποτε τρόπο. Ηταν αρκετοί αυτοί που είχαν πει τα προηγούμενα χρόνια ότι οι ομάδες, συντεταγμένα μέσω των λιγκών τους, έπρεπε να απαιτήσουν. Να πουν ότι αν θέλετε τους αγώνες μας στα κουπόνια σας, θα πληρώσετε. Δεν είχε γίνει ποτέ.

Τα ποσά που θα μοιραστούν οι ομάδες είναι από εξωπραγματικά μέχρι λυτρωτικά. Στο μπάσκετ, οι δύο κατηγορίες που έχουν μπει σε «ονομαστικό» πίνακα, η Basket League και η Α1 γυναικών βλέπουν μπροστά τους λεφτά που ούτε είχαν φανταστεί. Οι περισσότερες τουλάχιστον, αφού εξυπακούεται ότι υπάρχουν κάποιες που ακόμα και σήμερα έχουν πολλαπλάσια μπάτζετ.

Για να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό. Ακόμα και 14 να ξαναγίνουν κάποτε οι ομάδες στη Basket League, στην περίπτωση που  το διανεμόμενο ποσό πιάσει το ταβάνι που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το 15% του συνολικού διανεμόμενου είναι 7.500.000 ευρώ, για κάθε ομάδα θα αντιστοιχεί το ποσό των 534.000. Βγάζοντας και το 7% που πρέπει να δίνεται στη διοργανώτρια, μισό ζεστό εκατομμύριο υπάρχει σαν δεδομένο έσοδο. Θέλετε και να μη φτάνει το συνολικό ποσό εκεί; Να έχει δηλαδή το στοίχημα στη χώρα λιγότερα έσοδα και οι φόροι να είναι μικρότεροι; Πάλι τα νούμερα θα είναι εξωπραγματικά. Για τη Basket League μιλάμε, μην ξεχνιόμαστε. Της ζητιανιάς στην ΕΡΤ και σε κάποιους χορηγούς που γίνονται κεντρικοί με ποσά που τα ακούν στο εξωτερικό και γελάνε.

Με τέτοια λεφτά, το παιχνίδι αλλάζει. Το επίπεδο των ομάδων θα μπορεί να εκτοξευτεί, σε σχέση με το υπάρχον και να επιστρέψουν οι εποχές που θα έρχονται πραγματικά καλοί παίκτες και όχι «λαχεία» σε όλες τις βαθμίδες των ομάδων. Επενδυτές μπορεί να βρουν ελκυστικό το άθλημα είτε για να παραμείνουν, είτε για να μπουν, είτε για να μη φύγουν. Να το ξαναπούμε. Με 500 χιλιάρικα από την Πολιτεία και, ας υποθέσουμε, άλλα 200 από τις κεντρικές χορηγίες και το τηλεοπτικό, με το που μπαίνει το κλειδί στο μαγαζί, οι συνθήκες αλλάζουν. Πολύ και προς το καλύτερο.

Θέλετε να πάμε και στην Α1 γυναικών; Το ποσό που αναφέρεται στο ΦΕΚ μπορεί να φτάσει στο 1.500.000 εκατμμύριο ετησίως. Να το πούμε χοντρικά από 100 χιλιάρικα σε κάθε ομάδα; Δεν θέλει παραπάνω σχολιασμό. Ενα πρωτάθλημα που υπάρχει... από συνήθεια εδώ και χρόνια και από το οποίο φεύγουν με την πρώτη ευκαιρία οι περισσότερες αθλήτριες, βλέπει μπροστά του φως. 

Το καθεστώς για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες είναι ασαφές ως προς το ακριβές ποσό, αφού δεν αναφέρονται «ονομαστικά» παρά εντάσσονται στο συνολικό πακέτο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Να πιάσουμε όμως το πιο απλό; Μηδέν, το απόλυτο μηδέν, είχαν από εγγυημένα έσοδα. Αρα και... ένα ευρώ να πάρουν, συν θα είναι. Που δεν θα πάρουν ένα ευρώ, αλλά κάποια χρήματα που θα μπορούν να αποδειχθούν ανάσα έστω για κάποιες βασικές ανάγκες.

Αυτό που ανοίγεται ως προοπτική, επιστρέφοντας στη Basket League είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Είναι μεγάλη η πρόκληση για να μην περάσει ανεκμετάλλευτη και να προχωρήσει μια συνολική προσπάθεια που δείχνει να έχει αρχίσει στον ΕΣΑΚΕ τους τελευταίους μήνες για να φτιάξουν το μαγαζί και να το λειτουργήσουν με σύγχρονους όρους. 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ