21.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Ρόζα στο ΟΑΚΑ

Κατ' αρχάς, να λύσουμε μιαν απορία που προκύπτει στο άκουσμα του ονόματος Ρόζα. Δεν πρόκειται για καμιά... ναζιάρα με σγουρά μαλλιά, που λέει το τραγούδι, αλλά για μια κοινοπραξία κατασκευαστικών και επενδυτικών εταιρειών με την επωνυμία ROSA. Εδρεύει στην πόλη Ράντομ, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας, και είναι η βασική χορηγός και χρηματοδότρια της τοπικής ομάδας μπάσκετ. Μιας ομάδας, που ιδρύθηκε μόλις το 2003 και από το 2010 και μετά άρχισε να σκαρφαλώνει προς τα κορυφαία πατώματα του πολωνικού μπάσκετ. Από τότε δηλαδή που ανέλαβε τις τύχες της και της έδωσε και το όνομά της η ROSA.

Αυτή τη Ρόζα Ράντομ θα αντιμετωπίσει σήμερα (19:30) η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τη Ρόζα Ράντομ, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος πριν από πέντε χρόνια, αλλά έκανε σχεδόν αμέσως αισθητή την παρουσία της. Το 2014 και 2015 κατέλαβε την 4η θέση, πρόπερσι αναδείχθηκε Κυπελλούχος Πολωνίας νικώντας στον τελικό τη Ζιέλονα Γκόρα και έπαιξε στο FIBA Europe Cup, ενώ πέρυσι μετείχε για πρώτη φορά στο Basketball Champions League. Δεν προχώρησε πέραν της κανονικής περιόδου, όπου είχε την πρώτη γνωριμία της με το ελληνικό μπάσκετ αντιμετωπίζοντας δύο φορές τον ΠΑΟΚ. Τον κέρδισε μάλιστα στην έδρα της με 93-85 στην παράταση, αλλά στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ νίκησε καθαρά με 85-66.

Στη φετινή σεζόν η Ρόζα Ράντομ πάει αρκετά καλά στο πολωνικό πρωτάθλημα, έχοντας μέχρι στιγμής τρεις νίκες και μία εκτός έδρας ήττα από την Άνβιλ, όχι όμως και στο Champions League, όπου ακόμα δεν έχει πετύχει νίκη. Έχει χάσει δύο φορές στην έδρα της (από Μπαϊρόιτ και Βενέτσια) κι άλλη μία μακριά από αυτή (Εστουντιάντες) με μια μέση διαφορά 12,3 πόντων. Στο ρόστερ της δε, υπάρχουν δύο Αμερικανοί που πέρασαν πρόσφατα από την Ελλάδα. Ο Κέβιν Πάντερ, που έπαιξε πέρυσι στο Λαύριο, και ο Ράιαν Χάροου, ο οποίος αγωνίστηκε πρόπερσι στο Ρέθυμνο.

Αυτή τη Ρόζα Ράντομ η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να νικήσει για να: α) πετύχει την πρώτη εντός έδρας νίκη της στο Champions League, β) να παραμείνει ζωντανή σε αυτόν που υποτίθεται ότι είναι ο πιο μεγάλος στόχος της για τη φετινή σεζόν, γ) αποφύγει νέο γύρο εσωστρέφειας λίγες μέρες μάλιστα πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό. Μετά τις συνεχόμενες ήττες από την Μπάνβιτ και τον Κολοσσό το κλίμα στην Ένωση δεν είναι καλό, υπάρχει προβληματισμός και συγχρόνως πίεση για άμεση επιστροφή στις νίκες, ωστόσο άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος λογικά θα επιστρέψει στη θέση του στον πάγκο της ομάδας μετά την επέμβαση που έκανε στη μέση του και τον εμπόδισε να κοουτσάρει στον αγώνα με τον Κολοσσό. Προβλήματα τραυματισμών δεν υπάρχουν και μένει να φανεί πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χημείας και αγωνιστικής ετοιμότητας, που παρατηρούνται από την αρχή της σεζόν στην ΑΕΚ.

Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα στο Champions League:

Α' ΟΜΙΛΟΣ

Όλντενμπουργκ - Μούρθια (21:00)

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Τενερίφε - Κάπο Ντ' Ορλάντο (19:30)
Βέντσπιλς - Λούντβιγκσμπουργκ (19:00)
Νεπτούνας - Γκαζιαντέπ (19:00)

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

Μπάνβιτ - Μπαϊρόιτ (17:00)
ΑΕΚ - Ρόζα Ράντομ (19:30)
Βενέτσια - Στρασμπούρ (21:30)

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

Ναντέρ - Οστάνδη (21:30)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ