17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η πρόταση για “μνημόνιο” και τα κριτήρια

Η επικύρωση της βαθμολογίας του φετινού πρωταθλήματός της και τα παράδοξά της (αναδείχθηκε μεν πρωταθλητής, αλλά δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα, η στάση της ΑΕΚ κλπ.) μονοπώλησαν τον επικοινωνιακό αντίκτυπο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Όμως στην αίθουσα του ΟΑΚΑ, όπου συγκλήθηκε η συνεδρίαση, συζητήθηκαν κυρίως το μέλλον της Basket League και τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν ώστε το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 και τα επόμενα να είναι βιώσιμα. 

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν επί αυτών των κριτηρίων, αφού την επόμενη εβδομάδα (μάλλον την Τρίτη) θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. και θα γίνει μια ακόμα πιο εκτενής συζήτηση. Τα μέλη της λίγκας, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να συζήτησουν για πρώτη φορά απο κοντά και όλοι μαζί όσα το προηγούμενο διάστημα κουβέντιαζαν μέσω τηλεδιασκέψεων. Και μπορούμε να καταλάβουμε περίπου πού πάει το πράγμα όσον αφορά την αυστηροποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στο πρωτάθλημα, την οποία οι περισσότερες ΚΑΕ θεωρούν αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητά του.

Για ποια κριτήρια μιλάμε όμως; Ιδού κάποια εξ αυτών που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητούνται:

- Αύξηση του κατώτατου ορίου του μπάτζετ που πρέπει να διαθέτουν οι ΚΑΕ της Basket League σε 800.000 Ευρώ. Το μπάτζετ αυτό περιλαμβάνει όλα τα έξοδα λειτουργίας της ομάδας (όχι μόνο το αγωνιστικό δηλαδή) και τους φόρους. Υπάρχουν ομάδες που θεωρούν αυτό το ποσό εύλογο, υπάρχουν και άλλες που το θεωρούν υψηλό. Όπως ο Πανιώνιος, για παράδειγμα, που θα το ήθελε στα 500.000 Ευρώ.

- Αύξηση του ποσού της εγγυητικής επιστολής, που πρέπει να κατατίθεται στην αρχή της σεζόν, από τις 60.000 Ευρώ στις 200.000 Ευρώ. Η πρόταση που γίνεται είναι τα 140.000 από αυτά τα 200.000 Ευρώ να κατατίθενται επί της ουσίας σε έναν ειδικό λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ, ώστε το τέλος της σεζόν να εξοφλούνται μέσω αυτού όσες οφειλές δημιουργούν οι ομάδες στη διάρκειά της, κυρίως προς παίκτες. Επειδή τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής είναι χρήματα που κατατίθενται στην αρχή της χρονιάς και μένουν στάσιμα, καθώς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανείς, πολλές ομάδες εκτιμούν ότι το ποσό των 200.000 είναι πολύ μεγάλο. Και αν προστεθούν τα 800 χιλιάρικα του μίνιμουμ μπάτζετ, τότε οι ΚΑΕ θα πρέπει να διαθέτουν κατ' ελάχιστον 1 εκατομμύριο Ευρώ για να κατεβάσουν ομάδα.

- Για να μπορέσει μια ομάδα να πάρει μέρος στην Basket League θα πρέπει να έχει εξοφλήσει (ή διακανονίσει) τις οφειλές της από προηγούμενα έτη. Στο σημείο αυτό έπεσε στο τραπέζι από το Περιστέρι μια πρόταση, που έχει ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται στην επιβολή ενός είδους "μνημονίου" στις ΚΑΕ, που έχουν παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, θα πρέπει όλες οι ΚΑΕ να γνωστοποιούν στην αρχή της σεζόν όλα τους τα έσοδα (από εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγούς κλπ.) και ένα ποσοστό από αυτό το συνολικό ποσό (το οποίο θα οριστεί) θα παρακρατάται από τον ΕΣΑΚΕ προκειμένου να τακτοποιούνται σταδιακά και σε βάθος χρόνου παλιά χρέη. Είναι προφανές πως ομάδες με μεγάλες οφειλές, όπως ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια πρόταση.

- Η χωρητικότητα των γηπέδων όπου θα φιλοξενούνται αγώνες της Basket League θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον 1500 θεατές (ή 1200 σε μια πιο light εκδοχή), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρούνται και κάποιες μίνμουμ προϋπουθέσεις όσον αφορά τους άλλους χώρους των γηπέδων (αποδυτήρια, αίθουσες κλπ.). Το κριτήριο αυτό θεωρείται από πολλούς αδιαπραγμάτευτο, παρόλο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες, όπως ο Ιωνικός, ο Πανιώνιος, ο Χαρίλαος Τρικούπης ή και ο Ηρακλής ακόμα, ο οποίος εξέφρασε διαφωνίες την Πέμπτη σχετικά με αυτό, που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα.

- Το στοίχημα είναι ένα ακόμα θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά για να βρεθούν λύσεις σε αυτό, θα πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να γίνει ειλικρινής και έντιμη συζήτηση. Κάτι για το οποίο δεν διαπιστώθηκε μεγάλη προθυμία την Πέμπτη, αν και κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις σχετικά με τρόπους παρακολούθησης προσυνεννοημένων αγώνων, που είναι διαθέσιμοι διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.

- Το αν πληρούνται τα κριτήρια που θα αποφασιστούν, θα εξετάσει ειδική επιτροπή εσωτερικής αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ, η οποία θα συσταθεί και θα ανάψει το πράσινο φως στις ομάδες που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Οι ΚΑΕ εμφανίζονται πολύ ζεστές στη λειτουργία αυτής της επιτροπής, η οποία κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη (διότι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για κάτι τέτοιο) θα μπορεί να υποκαταστήσει στην ουσία την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Κάποιες μάλιστα ζητούν και την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να ελεγχθούν ενδελεχώς τα οικονομικά των ομάδων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ