23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η μισή Basket League γύρω από την «ηλεκτρική καρέκλα» (pics, vids)

Οι λειψές αγωνιστικές, οι αφαιρέσεις βαθμών και οι περιπτώσεις εκείνων που προσδοκούν δικαίωση σε δεύτερο βαθμό, είναι γεγονός ότι δημιουργούν στον βαθμολογικό πίνακα της Basket League μία εικόνα που είναι δύσκολο ακόμη να «διαβαστεί». Ακόμη κι έτσι όμως, μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, είναι χαρακτηριστική η εικόνα επτά ομάδων με απόσταση μιας νίκης.

 


Αν μιλούσαμε για μία σεζόν στο τέλος της οποίας δύο ομάδες θα έπαιρναν τον δρόμο προς την Α2, το θρίλερ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο όμως ακόμη κι έτσι, με μία ομάδα δηλαδή να πίνει στο τέλος το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού, η κατάσταση μοιάζει να μην έχει προηγούμενο. Με βάση τη σημερινή εικόνα και ενώ υπάρχουν οι τρεις εκκρεμότητες της αγωνιστικής και άλλες τρεις από τις προηγούμενες αγωνιστικές (Λάρισα-Παναθηναϊκός, Ιωνικός-ΠΑΟΚ, Άρης-Ολυμπιακός), ο 7ος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ έχει μία μόλις νίκη παραπάνω από τον τελευταίο Ηρακλή.

 

 

 


Στην πραγματικότητα μία νίκη χωρίς τις ομάδες του 7 (ΠΑΟΚ), του 8 (Άρης), του 9 (Περιστέρι) και του 10 (Απόλλων) από εκείνες του 11 (Λάρισα), του 12 (Ιωνικός) και του 13 (Ηρακλής). Πρόκειται για μία ισορροπία… τρόμου που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν βάλουμε σε αυτήν και τις ομάδες που έχουν πέντε νίκες, δηλαδή το Λαύριο και την ΑΕΚ. Παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, το γεγονός ότι όλες οι ομάδες από την 7η θέση και κάτω έχουν από 10 ματς, καθιστά αυτήν την εικόνα σχετικά αντιπροσωπευτική. Σχετικά όμως…

 

 


Είναι προφανές ότι οι αφαιρέσεις βαθμών θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο τέλος αφού ο υποβιβασμός δεν κρίνεται στις νίκες αλλά από τους βαθμούς. Με το υπάρχον -3 που του επιβλήθηκε, ο Ηρακλής είναι στη δυσχερέστερη θέση όλων αφού έχει 10 βαθμούς και τρεις βαθμούς μακριά από Λάρισα και Ιωνικό. Αν καταφέρει να τους κερδίσει ξανά το θρίλερ θα πάρει πιο ουσιαστική μορφή.

 


Αναζητώντας το φαβορί

 


Ακόμη κι έτσι όμως, με τις εκκρεμότητες και τα «αν» δηλαδή, η εικόνα της βαθμολογίας με επτά ομάδες να έχουν από τέσσερις και τρεις νίκες, είναι πραγματικά πρωτοφανής και ενδεικτική των πολύ λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν στο φετινό Πρωτάθλημα. Με εξαίρεση τα δύο «θηρία» (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους.

 


Στο αντίστοιχο σημείο των προηγούμενων Πρωταθλημάτων, στη 12η αγωνιστική δηλαδή και με τη διαφορά ότι δεν υπήρχαν ρεπό όπως φέτος…

 


*Στην περσινή σεζόν, 2020-21, υπήρχαν μόνο τέσσερις ομάδες με τέσσερις (Ιωνικός, Άρης) και τρεις νίκες (Λάρισα, Μεσολόγγι).

 


*Στην περίοδο 2019-20, παρότι στο τέλος της δεν υποβιβάστηκε κανείς αφού μπήκε πρόωρο «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού, υπήρχαν τρεις ομάδες με τρεις νίκες (ΠΑΟΚ, Άρης, Λάρισα) και μία με τέσσερις (Ρέθυμνο).

 


*Μετά τη 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2018-19, υπήρχε μια σχεδόν ανάλογη εικόνα αλλά με τις ομάδες του δεύτερου μισού του πίνακα, να έχουν λιγότερες νίκες από αυτές του φετινού. Είχαν από τρεις Πανιώνιος, Άρης, Κολοσσός, Λαύριο και από δύο Ρέθυμνο και Κύμη.

 


*Μία τυπική σεζόν ήταν το 2017-18 αφού υπήρχαν δύο ομάδες που έμειναν πίσω, τα Τρίκαλα με δύο και ο Πανιώνιος με μία νίκη.

 


*Το 2016-17 από νωρίς εμφανίστηκε ως φαβορί για τον υποβιβασμό η νεοφώτιστη Δόξα Λευκάδας αφού σε αυτήν την καμπή του Πρωταθλήματος είχε μόνο δύο νίκες και από πάνω της με τρεις ήταν Κόροιβος, Λαύριο και Τρίκαλα.

 


*Το 2015-16, στην «ουρά» με μικρή συγκομιδή μόλις δύο νικών, ήταν η Καβάλα και το Λαύριο και πιο πάνω στις τρεις ο Αρκαδικός.

 


*Το 2014-15 ο Πανιώνιος ήταν στον πάτο της βαθμολογίας με τρεις και η παρουσία τεσσάρων ομάδων (Πανελευσινιακός, Τρίκαλα, Κόροιβος, ΚΑΟΔ) με τέσσερις νίκες, δημιουργούσε εικόνα θρίλερ. Σε αυτό όμως είχαν συμμετοχή πέντε ομάδες έναντι των επτά που θεωρητικά εμπλέκονται σε αυτήν την κατάσταση φέτος.

 


*Το 2013-14, μετά τη 12η αγωνιστική Ίκαρος και Ηλυσιακός είχαν από τρεις, Απόλλων και Κολοσσός από τέσσερις νίκες.

 


*Εξίσου ενδεικτική της συνέχειας ήταν η εικόνα της βαθμολογίας και στο 2012-13, με τον Πανελευσινιακό στις δύο, Ηλυσιακό και Καβάλα στις τρεις νίκες.

 

 


Μετράνε τους βαθμούς στο μίνι Πρωτάθλημα

 


Σε αυτήν την κατάσταση και παρότι προφανώς δεν αισθάνονται όλοι την ίδια πίεση, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται, κάποια παιχνίδια έχουν διπλή σημασία αφού είναι μεταξύ των ομάδων που βρίσκονται από το 7 ως το 13 με απόσταση μιας νίκης.

 


Στους ως τώρα αγώνες μεταξύ αυτών των επτά ομάδων, το Περιστέρι κέρδισε τους περισσότερους μετρώντας τέσσερις νίκες επί των έξι αντιπάλων του. Έχασε μόνο από τον Άρη στο «Παλέ» και τον Ιωνικό εντός έδρας ενώ από τρεις νίκες σημείωσαν Απόλλων και ΠΑΟΚ.

 

 


Τον χειρότερο απολογισμό σε αυτό το άτυπο, μίνι Πρωτάθλημα έχει ο Ηρακλής που έχασε από τις τέσσερις θεωρητικά άμεσες αντιπάλους του, νικώντας μόνο τη Λάρισα εκτός και τον Ιωνικό εντός έδρας. Οι Θεσσαλοί από την πλευρά τους σημείωσαν δύο απανωτές νίκες σε αυτόν τον μαραθώνιο, επί του Απόλλωνα εκτός και χθες επί του Άρη. Η βαθμολογία των πρώτων 12 αγωνιστικών και αφού δεν απέμεινε σε αυτήν την αγωνιστική άλλο τέτοιο παιχνίδι…

 

Περιστέρι 4-2
Απόλλων Πάτρας 3-2
ΠΑΟΚ 3-2
Ιωνικός 2-2
Λάρισα 2-3
Άρης 2-3
Ηρακλής 2-4


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ