20.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η «κατάρα» της wild card

Ήταν τέλη Ιουλίου του 2016, όταν η Νέα Κηφισιά αποφάσισε να αποσυρθεί από την Basket League, ανοίγοντας ένα γαϊτανάκι για το ποια ομάδα θα έπαιρνε την θέση της στην μεγάλη κατηγορία.

Ακολούθησε ένα μεγάλο σιρκουί, στο οποίο πήρε μέρος ακόμη και ομάδα που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής (Πανιώνιος), με την ΕΣΑΚΕ σε συνεργασία με την ΕΟΚ να θεσπίζουν την περιβόητη wild card, η οποία όπως θα διαβάσετε παρακάτω δυο χρόνια μετά αποδείχθηκε...«καταραμένη».

Εκείνο το καλοκαίρι, μετά την άρνηση του πρωταθλητή της Α2 Ανδρών, Φάρου Κερατσινίου να αποδεχθεί την άνοδο, την θέση του πήρε ο Προμηθέας Πατρών, και με το κενό της Κηφισιάς, δημιουργήθηκε η περιβόητη «Ομάδα Α» στην κλήρωση του πρωταθλήματος. Το ποια θα ήταν αυτή η ομάδα έμελλε να το μάθουμε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, που εν τέλει κράτησε την παράδοση ως «γρουσούζικη ημέρα». Αρχικά το στίγμα πήγε στον Εθνικό Πειραιά, ο οποίος είχε σειρά με βάση την κατάταξη. Οι νέοι τότε διοικούντες της ομάδας του Πειραιά το πάλεψαν, αλλά δεν μπόρεσαν να βρούνε τους πόρους που απαιτούταν και παρέδωσαν την θέση τους. Βάση κατάταξης η σειρά πήγαινε στο Παγκράτι, το οποίο ωστόσο κλονιζόμενο από την αποχώρηση του χορηγού του, δημιούργησε μια ομάδα απλά για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, και υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική με ρεκόρ 2-28.

Έτσι, αποφασίστηκε έξι ομάδες να διεκδικήσουν την θέση που αντιστοιχούσε στην «Ομάδα Α», με τρεις εξ' αυτών να ήταν οι βασικές υποψήφιες, και αυτές με τις οποίες θα ασχοληθούμε. Βασικές υποψήφιες ήταν η Δόξα Λευκάδας, το Ηράκλειο και ο Αρκαδικός, που μόλις είχε υποβιβαστεί από την Basket League, ενώ στη λίστα υπήρχαν Πανιώνιος, Ηρακλής και Καβάλα, με τις τρεις τελευταίες να μην έχουν ιδιαίτερες πιθανότητες.

Αν και το Ηράκλειο φαινόταν να έχει το πάνω χέρι, λόγω μεγάλου γηπέδου (Δυο Αοράκια) , με την Κρήτη να αποτελεί θελκτικό προορισμό, και τον προπονητή Βασίλη Ράλλη να έχει κλείσει εξάδα ξένων, με ψήφους 3-2, η άνοδος πήγε στην Λευκάδα και την Δόξα, η οποία υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν 2016-2017.

Ωστόσο, αν κάποιος αναζητήσει Δόξα Λευκάδας, Ηράκλειο και Αρκαδικό την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, δηλαδή αυτή που μας έρχεται θα απογοητευτεί. Η Δόξα με επικεφαλής τον πρόεδρο της, και ψυχή της, Σταύρο Κουκουμπρή, έφτασε μια νίκη την περσινή σεζόν από τα πλέι οφς ανόδου της Α2, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα. Ωστόσο οι διαφωνίες που υπήρξαν στις τάξεις της ομάδας, την ανάγκασαν να γράψει μια μελανή σελίδα στην ιστορία της, και τη νέα περίοδο θα την βρούμε στον 3ο όμιλο της Γ' Εθνικής, έχοντας ωστόσο ξεκινήσει να δημιουργεί μια ομάδα με προοπτική ανόδου, υπό τις οδηγίες του Γρηγόρη Γιασσάρη.

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση σε Ηράκλειο και Αρκαδικό. Πριν από λίγες ημέρες η ομάδα της Κρήτης, η οποία κατάφερε την σεζόν που ολοκληρώθηκε να παραμείνει την ύστατη ώρα στην Β' Εθνική, και μέσα σε μια διαφωνία όλων των ενδιαφερόμενων αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα της Κρήτης, δηλαδή στην Α' ΕΚΑΣΚ, έχοντας αβέβαιο μέλλον. Ακόμη πιο αβέβαιο είναι το μέλλον του Αρκαδικού.Μετά από 10 έτη σε Α2 και Α1, υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική, αλλά δεν θα αγωνιστεί στη συγκεκριμένη κατηγορία. Με τον πρόεδρο Μιχάλη Σμυρνιώτη και τους συνεργάτες του να «ματώνουν» οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια, η απόφαση να αγωνιστεί η ομάδα της Τρίπολης στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ήταν μονόδρομος. Φυσικά το πως θα αγωνιστεί, με ποια σύνθεση και προπονητή, αποτελούν γρίφο.

Η ουσία είναι ότι αν πριν δυο χρόνια κάποιος ρωτούσε τους παράγοντες αυτών των ομάδων πως βλέπουν το μέλλον τους, μάλλον θα απαντούσαν μόνο με κατεύθυνση την Basket League. Δυο σεζόν μετά, η οικονομική κρίση, μάλλον δείχνει ότι τα πάντα κινούνται με ρυθμούς...πυροτεχνήματος, και πως οι παράγοντες δεν μπορούν, όπως είναι και φυσιολογικό, από μόνοι τους, να «ματώνουν» βάζοντας συνεχώς το χέρι στην τσέπη!

Έτσι, την επόμενη φορά που θα υπάρξει wild card, καλό θα είναι να μην παρθεί η απόφαση...Τρίτη και 13!

photo credit : eurokinissi.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ