13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ιστορική επιστροφή της Τόνγκα

Στις διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ετοιμάζεται να επιστρέψει η Τόνγκα, ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα πάρει μέρος στο Κύπελλο Πολυνησίας Ανδρών, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Σαμόα το διάστημα 19-24 Νοεμβρίου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νιάσι Μαλούα, δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιστροφή της χώρας σε διεθνή διοργάνωση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA: «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Ελπίζουμε να κάνουμε όλους στη χώρα μας υπερήφανους».

Η Τόνγκα που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, αποτελείται από περίπου 170 νησιά και ο πληθυσμός της ίσα που ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους. Δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες επιτυχίες στον αθλητισμό, πέραν του ράγκμπι, που είναι άλλωστε το εθνικό σπορ. Το πρώτο βήμα -στο μπάσκετ- έγινε, ας περιμένουμε τώρα και το επόμενο. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σωματικά και ψυχικά, ώστε να καταφέρουμε να εκπροσωπήσουμε το μπάσκετ της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο», συμπλήρωσε ο Νιάσι Μαλούα.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τόνγκα φαίνεται πως αποδίδει. Ο Μάρκους Αλιπάτε, ο οποίος αγωνίζεται στους Ραμς της Νέας Ζηλανδίας, αναμένεται να αποτελέσει το «αστέρι» της ομάδας, η οποία θα συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες στο Κύπελλο Πολυνησίας. «Είναι μια πρόκληση. Η Τόνγκα θα αποδείξει, στη διοργάνωση, πως μπορεί να παίξει και μπάσκετ», επεσήμανε από την πλευρά της FIBA η Αμάντα Τζένκινς. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος και η Αμερικανική Σαμόα, τα Νησιά Κουκ, η Ταϊτή και η «οικοδέσποινα» Σαμόα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ