18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η ελκυστική “αύρα” μεγαλώνει σταθερά το BCL

Το Basketball Champions League, μεγαλώνει, γίνεται ολοένα και πιο θελκτικό, αυξάνει την "λάμψη" του, κάνει διαρκώς δυναμικά βήματα προς τα μπροστά! Οδεύοντας προς την πέμπτη σεζόν στην ιστορία της διοργάνωσης που τελεί υπό την FIBA, με τη ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20 να εκκρεμεί λόγω κορωνοϊού, το Basketball Champions League συνεχίζει την επεκτατική του πορεία και κάθε χρόνο κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών ομάδων.

Ομάδες που άλλοτε συμμετείχαν στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας (Γαλατασαράι, Μπιλμπάο, Νταρουσάφακα, Ρίτας Βίλνιους, Τόφας και Λιμόζ), επιλέγουν να αλλάξουν ευρωπαϊκή στέγη για χάρη του Basketball Champions League. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η συγκεκριμένη διοργάνωση και δικαιώνει τις ομάδες που την επέλεξαν, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το Σεπτέμβριο του 2016.

Ένα στοιχείο που κάνει το Basketball Champions League να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των ομάδων βασίζεται σε αξιοκρατικά και αγωνιστικά κριτήρια, δηλαδή τις θέσεις των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα και δεν εξασφαλίζεται μέσω εγγυημένων συμβολαίων, όπως συμβαίνει στην Ευρωλίγκα.

Οι νέες «είσοδοι» στο Basketball Champions League είναι δυνατές ομάδες που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί στο Eurocup, ενώ κάποιες από αυτές ακόμα και στην Ευρωλίγκα. Φέτος, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη FIBA δηλώνοντας συμμετοχή στη διοργάνωσή της.

Τρεις τούρκικες ομάδες, με παρελθόν στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας, τη σεζόν 2020-21 θα βρίσκονται υπό τη στέγη του Basketball Champions League. Στη φετινή «ιδιαίτερη» σεζόν η έντεκα φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατασαράι τερμάτισε στη τέταρτη θέση της βαθμολογίας σε ένα πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε. Η τουρκική λίγκα θα έχει τριπλή εκπροσώπηση στη διοργάνωση της ερχόμενης σεζόν, καθώς Τόφας και Νταρουσάφακα επέλεξαν να μετακομίσουν από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρωλίγκα στο Basketball Champions League.
Η Νταρουσάφακα, κάτοχος του Eurocup της σεζόν 2017-18 και με τριετή παρουσία στην Ευρωλίγκα την τελευταία πενταετία, αναδείχθηκε έκτη στο φετινό πρωτάθλημα της Τουρκίας πίσω από τη πέμπτη Τόφας που κάνει και εκείνη ποδαρικό στη διοργάνωση.

Η ισπανική Μπιλμπάο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Liga Endesa, τερμάτισε στη πέμπτη θέση της βαθμολογίας ενώ αυτές τις μέρες παίζει στην τελική φάση της ACB. Η Μπιλμπάο με την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της το 2018, έχει υψηλές βλέψεις για να επιστρέψει και στην Ευρώπη μετά την τελευταία της συμμετοχή στο Eurocup τη σεζόν 2017-18. Η Μπιλμπάο θα γίνει η τέταρτη ισπανική ομάδα που θα συμμετέχει στη διοργάνωση μετά τη Τενερίφη, τη Σαραγόσα αλλά και τη Μπούργκος που θα ξεκινήσει από τα προκριματικά του Basketball Champions League.

Η Λιθουανία θα έχει και δεύτερη εκπρόσωπο στο Basketball Champions League. Εκτός από τη Νεπτούνας, που παραμένει πιστή στη διοργάνωση της FIBA και θα ξεκινήσει από τα προκριματικά, η Ρίτας Βίλνιους η οποία τερμάτισε δεύτερη στο λιθουανικό πρωτάθλημα πίσω από την πρωταθλήτρια Ζαλγκίρις, θα βρίσκεται στο Basketball Champions League της σεζόν 2020-21. Η Ρίτας αποχαιρέτησε και εκείνη το Eurocup για χάρη του Basketball Champions League, αποτελώντας ακόμα μία ομάδα που επιλέγει να αλλάξει ευρωπαϊκή στέγη.

Η γαλλική Λιμόζ αποτελεί ακόμα μία νέα προσθήκη στη διοργάνωση. Η Λιμόζ έπειτα από μία τριετία στο Eurocup, επιλέγει να μετακομίσει στη FIBA. Η γαλλική ομάδα στη φετινή ανολοκλήρωτη σεζόν τερμάτισε στην όγδοη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Λιμόζ θα πλαισιώσει τις Ντιζόν, Στρασμπούρ και Ναντέρ και θα γίνει η τέταρτη γαλλική ομάδα του Basketball Champions League.

Με τη προσθήκη των έξι, έως τώρα, νέων ομάδων στη διοργάνωση, που μπορεί να γίνουν και περισσότερες αφού το Ισραήλ "φλερτάρει" έντονα με μία θέση, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις καθώς δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω αύξηση των ομάδων. Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, η νέα σεζόν αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακή και ανανεωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κάτι που σίγουρα ενθουσιάζει το φίλαθλο κόσμο του μπάσκετ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ