16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Εθνική των… κομάντο δε θα έχει πρόβλημα

Η Εθνική γνώρισε τους αντιπάλους της στην κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 και ο Ραφαήλ Αλαγάς επισημαίνει πως... δεν έχει τίποτα να φοβάται, αφού η ομάδα των ειδικών αποστολών γνωρίζει καλά τη δουλειά της και οι άλλοι τρεις του ομίλου δεν παρουσιάζουν κάποιο φόβητρο για μια ασφαλή πορεία προς την πρόκριση.

Η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έφερε στο δρόμο της Εθνικής μας τρεις αντιπάλους, που σίγουρα χρειάζονται προσοχή, αλλά παράλληλα την φέρνουν σε θέση φαβορί. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, αφού βρισκόμασταν ήδη στα πρώτα δύο ισχυρά γκρουπ δυναμικότητας, αλλά πέραν της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας... των γειτόνων, τίποτα δεν μπορεί να την κάνει να φοβηθεί.

Η Επίσημη Αγαπημένη, λοιπόν, θα είναι έχει ως αντιπάλους την Τουρκία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Λευκορωσία. Οι δύο πρώτοι φέρνουν σημαντικές αναμνήσεις, με τους γείτονες να είναι εκείνοι, που «διαλύσαμε» στον ημιτελικό της Βικτώρια για το προολυμπιακό τουρνουά, ενώ στο Νησί σημειώσαμε την πρώτη μας νίκη στην νέα εποχή των προκριματικών αγώνων μέσω των «παραθύρων», με εκείνο το ιστορικό σουτ του Γιάννη Αθηναίου. Η τρίτη δε μας... λέει πολλά, πέρα από ένα «παγωμένο» ματς στο Μινσκ το 2000, όπου η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου είχε νικήσει με 86-78 για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Σχετικά με τις δυναμικότητες των ομάδων, αυτές είναι επίσης συγκεκριμένες κι έχουν αποδειχθεί μέσα στα χρόνια. Οι «αδικημένοι» της υπόθεσης, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, κι αυτό επειδή δε θα έχουν στη διάθεσή τους, όσους παίζουν στο ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα.

Από την άλλη, η Μεγάλη Βρετανία και η Λευκορωσία δεν έχουν τέτοιους παίκτες, κάτι που ενδεχομένως τους δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα πιθανού... αιφνιδιασμού στα πρώτα ματς, λόγω της ομοιογένειας στο σύνολό τους, με ορισμένες αξιόλογες μονάδες, όπως ο Ολασένι, ο Σόκο, ο Μόκφορντ και ο Οκερέαφορ στην πρώτη, ή ο Παραχούσκι, ο Σίτνικ και ο Σάλας στη δεύτερη.

Κάπου εκεί, ωστόσο, μπαίνει και η δουλειά που έχει γίνει την τελευταία τετραετία από τον Θανάση Σκουρτόπουλο, το επιτελείο του και όσους παίκτες μπήκαν, για να αποδώσουν μέσα σε μια ειδική αποστολή, από την οποία δε θα κέρδιζαν εύσημα στις προκρίσεις, αλλά θα δέχονταν κάτι παραπάνω από αποδοκιμασία, αν αποκλείονταν. Τα κατάφεραν περίφημα και η Εθνική όχι μόνο μπόρεσε να εισάγει στις τάξεις της 27 νέους παίκτες, πέραν όσων είχαν ήδη παίξει πριν από το 2017, αλλά και να δημιουργήσει ένα σταθερό «κορμό», μεταξύ των... κομάντο που υπηρέτησαν τον ειδικό εθνικό σκοπό.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, έρχονται δύο ακόμη εξαιρετικά νέα. Αρχικά, μερικοί εκ των παικτών της ειδικής αποστολής, όπως ο Χρυσικόπουλος, ο Κατσίβελης, ο Ρογκαβόπουλος και ο Γιαννόπουλος βρέθηκαν και στο πλευρό του Ρικ Πιτίνο στον Καναδά, κάτι που σημαίνει πως έχουν πάρει σπουδαίες παραστάσεις από το προολυμπιακό τουρνουά, ικανοί να τις μεταφέρουν σε όσους τους ακολουθήσουν προσεχώς.

Επιπλέον, ο «κορμός» όπου αναφερόμαστε δε θα έχει σπουδαίες διαφοροποιήσεις, αφού μπορεί λόγω Παναθηναϊκού να χάνεται ο Καββαδάς, αλλά ο Κόνιαρης θα μπορέσει να είναι διαθέσιμος ως παίκτης πια της ΑΕΚ. Πέραν αυτών δεν υπάρχουν αλλαγές, επί της ουσίας, μιας και οι Κασελάκης, Μποχωρίδης, Λαρεντζάκης και Μήτογλου, που στήριξαν την Εθνική στην αρχή των «παραθύρων» δεν υπολογίζονταν ούτως ή άλλως τα τελευταία λίγα χρόνια, λόγω των υποχρεώσεων στην Ευρωλίγκα.

Με αυτά τα δύο πλεονεκτήματα, η Εθνική έχει ήδη έναν πολύ καλό «μπούσουλα», για να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας μάλιστα ένα ματς με... συμβολική σημασία για αρχή, αφού θα πάει πρώτα στο Νησί και, ύστερα, θα υποδεχθεί τη Λευκορωσία. Πρόκειται για μια εξαιρετική δυάδα αγώνων, ώστε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, αφού τα αποτελέσματα μεταφέρονται στη δεύτερη φάση.

Παράλληλα, έχει τη σημασία του να πάει την 4η αγωνιστική στην Τουρκία για το θεωρητικά πιο δύσκολο ματς με ένα πιθανό 3/3 κι έχοντας βρει ρυθμό, αν και οι παίκτες που αγωνίζονται στα προκριματικά γνωρίζονται ήδη όσο χρειάζεται, για να βρουν γρήγορα τα «πατήματά» τους στις συνεργασίες, που θα κληθούν να εκτελέσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική έχει για ακόμη μια φορά όλα τα εφόδια για να «στρώσει» για τον εαυτό της μια ασφαλή πορεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Η κλήρωση και οι επιδόσεις τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν απλώς, ότι η ομάδα που ξεκίνησε ως... ειδικών αποστολών, γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της πια και δεν έχει κάποιον να φοβηθεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ