20.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η Εθνική Γυναικών ΗΠΑ στα χέρια της Στάλεϊ

Η άκρη του πάγκου της Εθνικής Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκει πλέον στην Ντον Στάλεϊ. Μια από τις κορυφαίες αθλήτριες αναλαμβάνει πλέον και τα ηνία της πιο επιτυχημένης Εθνικής Ομάδας μπάσκετ γυναικών.

Η απόφαση ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από την USA Basketball και μάλιστα το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές είναι τριετές (2017-20).Κοινώς θα έχει την τεχνική ηγεσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018 στην Ισπανία, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, αν η Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ προκριθεί. Κάτι που μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε ολίγον δεδομένο.

Μην νομίζετε πως η Στάλεϊ είναι κάποια τυχαία ούτε ως αθλήτρια, ούτε ως προπονήτρια. Αγωνίζεται από το 1989 και έχει κατακτήσει ήδη πέντε Ολυμπιακά μετάλλια: Τρία ως αθλήτρια (1996, 2000, 2004) και δύο ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Ομάδας (2008, 2016). Στο παλμαρέ της ως αθλήτρια έχει και δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και πολλές, μα πάρα πολλές ακόμη διακρίσεις.

Ως προπονήτρια εργάζεται με την ομοσπονδία των ΗΠΑ από το 2006 είτε στην Εθνική Γυναικών, είτε στην Εθνική U19, είτε στην Εθνική U18. Το ρεκόρ της από όλες αυτές τις παρουσίες (ως βοηθός ή head coach) είναι 80-4. Δεν το λες και άσχημο... Ανάλογη είναι η επιτυχία της και στον πάγκο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, στον οποίο βρίσκεται από την περίοδο 2008-09.  Έχει ρεκόρ 215-80 (72,9%).

Ο πρόεδρος της USA Basketball τόνισε πως η Στάλεϊ "ξέρει να ηγείται μέσα και έξω από το γήπεδο και είναι εκπληκτική ως προπονήτρια. Το γνωρίζουμε όντας κοντά μας με τη μία ή την άλλη ιδιότητα σχεδόν 30 χρόνια".

Η ίδια εννοείται πως δήλωσε ευτυχισμένη προσθέτοντας: "Κάθε φορά που ως παίκτρια φορούσα τη φανέλα της Εθνικής ΗΠΑ αισθανόμουν απέραντη τιμή. Το να βρίσκομαι στην τεχνική ηγεσία αυτής της ομάδας δεν είναι κάτι διαφορετικό. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ