21.3 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η γνωριμία Ράις-ΠΑΟ έγινε με μία… μεταφορά (pics, vid)

Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας Παναθηναϊκού και Ταϊρίς Ράις γράφτηκε με έντονο τρόπο, με διαιτητική παρέμβαση και μπόλικη... οργή. Το retro stories του basketa.gr θυμάται τη μέρα που οι “πράσινοι” συνάντησαν έναν Αμερικανό που έμελλε 9,5 χρόνια μετά, να κάνουν δικό τους.

 


3 Ιανουαρίου 2010. Η μέρα που ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη επαφή με τον Ταϊρίς Ράις. Αμερικανάκι στα 23 του χρόνια, ρούκι στην Ευρώπη, με άγνοια κινδύνου και με την μπάλα στα χέρια σε φάση που έκρινε το παιχνίδι. Ο Πανιώνιος είχε την ευκαιρία του, αφού αν και βρέθηκε πίσω με 10 πόντους (67-77) δύο λεπτά πριν το τέλος, στα 29'' βρισκόταν στο -2 (75-77).

 


Η επιλογή του τότε προπονητή των “κυανέρυθρων” Νέναντ Μάρκοβιτς, ήταν να δώσει την μπάλα στον Ράις. Είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή 12 πόντους με 2/3 δίποντα και 2/3 τρίποντα. Η στατιστική του μάλιστα δεν είχε ούτε ένα λάθος. Μέχρι εκείνη τη φάση όμως. Ο Ράις επέλεξε την... μπούκα για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Οι Παπαδημητρίου, Σχινάς και Ταβουλαρέας που ήταν οι διαιτητές εκείνου του παιχνιδιού είδαν μεταφορά μπάλας. Ακολούθησε ο κακός χαμός, οργή από τον πάγκο, οργή από την κερκίδα και βέβαια από τον ίδιο τον Ράις. Ο Σπανούλης με 1/2 βολές έκανε το 75-78, ο Ράις με τον ίδιο τρόπο στα 8'', έκανε το 76-78 και από τη γραμμή ο Μπατίστ έγραψε το τελικό 76-80.

 

Η φάση που έκρινε το ματς Πανιωνίου-Παναθηναϊκού τον Ιανουάριο του 2010, με πρωταγωνιστή τον Ράις

 

Στο 05:37 η φάση... γνωριμίας Ράις και Παναθηναϊκού

 


Ο Ράις, αν και μοιραίος σε εκείνο το παιχνίδι για τον Πανιώνιο, ήταν από τους κορυφαίους του. Ήταν όμως καλός και στο ματς του δεύτερου γύρου. Δεν ήταν εύστοχος (1/9 δίποντα) αλλά τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους (είχε 8/8 βολές και 3/6 τρίποντα), τρία ριμπάουντ, πέντε κλεψίματα και έξι κερδισμένα φάουλ. Ο Πανιώνιος δεν κατάφερε όμως να αντισταθεί στον Παναθηναϊκό που τον νίκησε με 102-84.

 


Παναθηναϊκός και Ράις συναντήθηκαν και στα προημιτελικά των πλέι οφ του 2010. Ο Αμερικανός έμεινε σε ρηχά νερά με οχτώ πόντους και έξι λάθη στο πρώτο, τέσσερις πόντους και πέντε ασίστ στο δεύτερο παιχνίδι εκείνης της σειράς.

 

Στο παιχνίδι του Τελ Αβίβ, Μακάμπι-Παναθηναϊκός απέναντι στον Ούκιτς

 

Με αντίπαλο τον Νικ Καλάθη στο ματς της Βαρκελώνης της σεζόν 2016-17

 


Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ράις βρήκε στον δρόμο του τον Παναθηναϊκό -και το αντίστροφο- στην Ευρωλίγκα...

 

 

*Το 2013-14 με τη Μακάμπι με την οποία κατέκτησε τον τίτλο, είχε δύο πόντους με 0/4 σουτ στο ματς του Τελ Αβίβ και επτά πόντους με τέσσερις ασίστ στο παιχνίδι της Αθήνας.

 


*Tη σεζόν 2015-16 αγωνίστηκε στη διοργάνωση με τη Χίμκι όμως δεν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι της ρώσικης ομάδας με τον Παναθηναϊκό.

 


*Τέλος στη σεζόν 2016-17 με την Μπαρτσελόνα, ο Ράις 10 πόντους και τέσσερις ασίστ στο ματς της Βαρκελώνης, ενώ είχε 12 πόντους, πέντε ασίστ αλλά και οχτώ λάθη στο παιχνίδι της Αθήνας.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ