20.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια πεντάδα ευρωπαίων σταρ… σε αναμονή (pics)

Το κομμάτι της ανίχνευσης του αγωνιστικού profile ενός παίκτης είναι συνήθως μια διαδικασία κουραστική και δύσκολη, αφού προϋποθέτει πολλαπλές αναζητήσεις και αναλύσεις των αριθμών του αθλητή. Πόσο μάλλον όταν αυτό πρόκειται για παίκτες που ανήκουν στην κατηγορία των prospects, μια από τις πιο νευραλγικές και περίεργες κατηγορίες στο κομμάτι του recruiting.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

 

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που προχώρησε στη δημιουργία ενός εργαλείου πολλαπλών διεργασιών, χρήσιμων για την ομάδα, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μπασκετικού κύκλου της. Μία από τις διεργασίες που καλύπτει είναι και το σημαίνον κομμάτι του recruiting.

Έτσι χρησιμοποιώντας το εργαλείο που δημιουργήσαμε, παρουσιάζουμε μια πεντάδα όλο ταλέντο και προοπτική για το μέλλον. Η πεντάδα αυτή περιλαμβάνει παίκτες που βρίσκονται εδώ και καιρό στις λίστες μας, αφήνουν υποσχέσεις με τις ομάδες τους και αξίζει να τους γνωρίζουμε για τη χρονιά αυτή, καθώς για μερικούς ίσως είναι και η τελευταία τους στην Ευρώπη.

Μια μικρή εξήγηση για τα διαγράμματα που θα ακολουθήσουν:


1) Πιστεύοντας ότι οι βασικές κατηγορίες διάκρισης των παικτών είναι αυτή του Creator, floor Spacer και rim Protector, δημιουργήσαμε ένα διάγραμμα που δείχνει πού ανήκει ο παίκτης

2) Επίσης εξετάζουμε την απόδοση του παίκτη στις κατηγορίες του offensive load, total gravity, defensive target. Σε ότι αφορά το διάγραμμα, πρέπει να αναφερθεί ότι όσο πιο ισοσκελές είναι το τρίγωνο τόσο πιο ισορροπημένη είναι η επίδραση του παίκτη στην ομαδική και την αντίπαλη άμυνα. (Οffensive Load = πόσο κουβαλάει ο παίκτης τη μπάλα στην επίθεση, με άλλα λόγια η συμμετοχή του σε αυτή, πολύ υψηλό ποσοστό δεν είναι απαραίτητα καλό, total gravity = πόσο επικίνδυνος είναι ο παίκτης για την αντίπαλη άμυνα, defensive target= πόσο ο παίκτης γίνεται στόχος της αντίπαλης επίθεσης

3) Χρησιμοποιούμε ένα διάγραμμα που απεικονίζει τη βαρύτητα του παίκτη, ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσης του (drive, 3pt, in the paint), στην αντίπαλη άμυνα


4) Tέλος με ένα ακόμα radar chart παρουσιάζουμε το scoring profile του παίκτη



#1 NOAM SHIMON DOVRAT

 

Γενικότερα πρόκειται για έναν αρκετά ώριμο, παίκτη που δύναται να αποτελέσει πολύ καλή επιλογή για ομάδες που θέλουν να στηριχθούν σε νεαρούς παίκτες, αλλά και μια καλή επένδυση για το μέλλον καθώς το πιθανότερο είναι η αξία του, όταν πάει στα 23 να είναι αρκετά υψηλή.

 

#2 LUKAS KREISMONTAS



Μέχρι στιγμής στην ομάδα του έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις και είναι πολύ πιθανό να γίνει μια πολύ καλή ευκαιρία για τις ομάδες της χώρας μας. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του παίκτη είναι ότι χρησιμοποιεί αρκετά στο παιχνίδι του το δίποντο. Ένας παίκτης που μπορεί να μετατραπεί στο πολυεργαλείο το οποίο ζητούν ομάδες υψηλού επιπέδου.

 

#3 ROKO PRKACIN

 


Ο Roko Prkacin πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους και ελπιδοφόρους αθλητές της Ευρώπης. Οι δυνατότητες του είναι μεγάλες, καθώς όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι στα επόμενα draft της κορυφαίας λίγκας του κόσμου (σύμφωνα πάντα και με την έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει “Odds of NBA”, για την οποία είχε γίνει σχετική δημοσίευση το καλοκαίρι), αλλά και να αποτελεί βασικό μέρος του rotation σε ομάδα της Euroleague από αυτή την ηλικία (18 χρονών).


#4 ERNEST NARUSEVICIUS

 

Μιλάμε για μια περίπτωση παίκτη αρκετά αποτελεσματική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και για επίπεδα όπως το Basketball Champions League και το Eurocup. Ένας κλασσικός ψηλός που πάντα χρειάζεται σε μια ομάδα.


#5 MIHALO MUSIKIC

Ο συγκεκριμένος αθλητής έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι και είναι πολύ πιθανό του χρόνου να βρίσκεται και αυτός μαζί με τον Prkacin στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Σε περίπτωση που μείνει εδώ, ομάδες που ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δε νομίζω να τον αφήσουν ανεκμετάλλευτο.



Σημείωση: Από την παραπάνω παρουσίαση, απουσιάζουν παιδιά όπως ο Jokubaitis, o Wembanyama και άλλοι νεαροί που ήδη έχουν ξεχωρίσει στις υψηλότερες διοργανώσεις, καθώς και οι Έλληνες ελπιδοφόροι αθλητές, για τους οποίους θα υπάρξει μια ξεχωριστή παρουσίαση. Τέλος αναφέρεται ότι τα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από ανάλυση των λεγόμενων box score stats και πάντα με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου που έχουμε δημιουργήσει.

 

* Οι Δημήτρης Ντάλλας και Δημήτρης Αντωνιάδης είναι προπονητές μπάσκετ και basketball data analysts



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ