19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η άλλη ΑΕΚ πίσω από τη σκιά του Λάνγκφορντ (pics, vids)

Δεν πέρασε έναν εύκολο χειμώνα και το τέλος της σεζόν δεν είναι ευκολότερο για την ΑΕΚ. Η απειλή των παικτών για μποϊκοτάζ των μικρών τελικών που θα ισοδυναμεί με υποβιβασμό ήρθε να κουμπώσει σε μία κατάσταση ανησυχίας. Τα ban που αυξάνονται, οι οφειλές που πολλαπλασιάζονται και εν τέλει η εικόνα μιας ΑΕΚ που μοιάζει να δυσκολεύεται σχεδόν σε όλα τα επίπεδο.

 


«Σχεδόν» γιατί το αγωνιστικό τμήμα, κόντρα σε αυτά προβλήματα αλλά και τα δικά του ζητήματα, έβγαλε αντίδραση και αρνήθηκε να πετάξει «λευκή» πετσέτα. Έτσι ήρθε η οριακή πρόκριση επί του ΠΑΟΚ και ο απρόσμενα οριακός -σε τέσσερα ματς- αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό. Ποιος θα το περίμενε αυτό πολύ περισσότερο μετά την οριστικοποίηση της απώλειας του Κιθ Λάνγκφορντ;

 


Κι όμως, η ΑΕΚ όχι μόνο ξεπέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟΚ που κάθε άλλο παρά χαμηλό ήταν, όχι μόνο κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό αλλά έδειξε, σε κάποια σημεία του παιχνιδιού, καλύτερη από την ομάδα της κανονικής περιόδου. Πως γίνεται μία ομάδα να δείχνει βελτίωση σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού, παρότι αγωνίζεται δίχως τον ηγέτη της, τον παίκτη που της έδινε στο Πρωτάθλημα 15 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 5,8 κερδισμένα φάουλ;

 


Στο πρώτο κομμάτι του Πρωταθλήματος η ΑΕΚ άρχισε φουριόζα συνεχίζοντας το νικηφόρο σερί που είχε αρχίσει από την προηγούμενη σεζόν, αλλά τα προβλήματα την αποδυνάμωσαν, μαζί με την εικόνα της. Στο πολύ μικρότερο ποσοτικά -επτά ματς απέναντι στα 22 της κανονικής περιόδου- δείγμα γραφής, η «Ένωση» κατάφερε σε αγώνες με υψηλό δείκτη δυσκολίας, να βγάλει όχι μόνο αντίδραση και την ποιότητα της αλλά και ένα διαφορετικό στιλ αφού ο Βαγγέλης Αγγέλου, είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή, ανακάτεψε την τράπουλα.

 


Δεν γίνεται καν συζήτηση για την επίδραση της αλλαγής του προπονητή. Ασφαλώς και βλέπουμε στα πλέι οφ την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου με κάποιες παρεμβάσεις του Αγγέλου που άλλωστε, προς τιμήν του, αναγνώρισε τη δουλειά και το έργο του προκατόχου του με το τέλος της σειράς με τον Παναθηναϊκό.

 

 


Αυτό που έμοιαζε με μία προφανής λύση του προβλήματος της απουσίας του Λάνγκφορντ, με τον Μέικον να γίνεται αντί-Λάνγκφορντ, δεν το είδαμε. Τουλάχιστον στις σειρές με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός κατάφερε στα επτά ματς των πλέι οφ να σκοράρει λίγο περισσότερο από τα εννιά που έπαιξε στην κανονική περίοδο, παίρνοντας όμως λιγότερα σουτ. Στην κανονική περίοδο είχε 11,2 προσπάθειες για δίποντο και τρίποντο και στα έξι ματς των πλέι οφ, είχε 9,6 σουτ εντός πεδιάς. Ανέβασε όμως τον μέσο όρο του στο σκοράρισμα, έχοντας παράλληλα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας, χωρίς να παίζει επί της ουσίας πολύ περισσότερο.

 

 

 

Άλλοι βγήκαν από τη ναφθαλίνη, άλλοι μπήκαν στον πάγο

 


Μία από τις πιο εύκολα αντιληπτές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Βαγγέλης Αγγέλου, ήταν το μερικό ανακάτεμα της τράπουλας στον χρόνο συμμετοχής της ομάδας. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κωστή Γόντικα που ήταν «αόρατος» σε όλη τη σεζόν αλλά παίζει πολύ και παίζει καλά για τον ρόλο του, στα πλέι οφ. Στην ουσία πήρε τον χρόνο του Μόουζες Κίνγκσλεϊ που έπαιξε πολύ καλά στο τελευταίο διάστημα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Παράλληλα, μιλώντας για τη γραμμή των ψηλών, εξαφανίστηκε από το rotation ο Δημήτρης Μαυροειδής που έπαιξε λίγο και στην κανονική διάρκεια ενώ περιορίστηκε και ο χρόνος του Λίνου Χρυσικόπουλου.

 

 


Στα γκαρντ ο χρόνος του Λάνγκφορντ αλλά και εκείνος του Δημήτρη Μωραίτη που επίσης δεν έπαιξε στα πλέι οφ, μοιράστηκε ουσιαστικά σε όλους τους διαθέσιμους παίκτες αφού παιζόυν περισσότερο ο Κατσίβελης, ο Γκίκας και ο Ζήσης.

 


Η σύγκριση των μέσων όρων στους χρόνους συμμετοχής των παικτών της ΑΕΚ από την κανονική περίοδο στα πλέι οφ, έχει ενδιαφέρον...

 

 

Στα επτά ματς των πλέι οφ, ματς που ήταν μεγάλης κρισιμότητας και με χαρακτήρα ντέρμπι, η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε σε κάποιες κατηγορίες καλύτερη και σε κάποιες χειρότερη σε σχέση με τα 22 της κανονικής περιόδου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η άμυνα αφού δέχεται 7,3 περισσότερους πόντους ενώ κάνει περισσότερα λάθη. Στον αντίποδα όμως εκτελεί καλύτερα σε όλες τις κατηγορίες των σουτ, ανεβάζοντας μάλιστα κατά 10,2% το ποσοστό της από τη γραμμή του φάουλ...

 

 


Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ