22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ημιτελικοί… τελικοί: Άλλοι με περίπατο, άλλοι με θρίλερ (pics, vids)

Η σειρά διαφήμιση της Basket League, δυστυχώς, φτάνει σήμερα στο τέλος της. Λαύριο και Προμηθέας θα αναμετρηθούν για πέμπτη φορά και οι τελικοί των πλέι οφ έχουν θέση μόνο για τον έναν από τους δύο. Το 2-0 της αχαϊκής ομάδας, έγινε 2-2 από εκείνη της λαυρεωτικής και η πρόκριση θα κριθεί σε ημιτελικό-τελικό, κάτι που θα γίνει για 18η φορά στην ιστορία των πλέι οφ του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

 


Η ιστορική διαδρομή των ημιτελικών των πλέι οφ και των ανάλογων περιπτώσεων, σειρών δηλαδή που κρίθηκαν στο τελευταίο παιχνίδι τους -είτε ήταν το τρίτο, είτε ήταν το πέμπτο- έχει δημιουργήσει έναν πανίσχυρο κανόνα. Στο 82,35% αυτών των περιπτώσεων, η ομάδα που έπαιξε στην έδρα της στο ματς με τον χαρακτήρα τελικού, πήρε την πρόκριση στους τελικούς, δηλαδή οι 14 στις 17.

 


Από τις 17 αυτές σειρές τη λίστα των οποίων θα διευρύνουν σήμερα το Λαύριο με τον Προμηθέα, κάποιες δικαίωσαν τις προσδοκίες ενός ανάλογου φινάλε και κάποιες άλλες όχι. 10 από τα 17 παιχνίδια που έκριναν την πρόκριση στους τελικούς, εξελίχθηκαν σε περίπατο ή κάτι σαν περίπατο για τους γηπεδούχους που νίκησαν με διψήφιες διαφορές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, νικήτρια ήταν η ομάδα που έπαιζε στην έδρα της...

 

 

Στους τέσσερις από τους επτά αγώνες που κρίθηκαν με μονοψήφιες διαφορές, το σασπένς διατηρήθηκε σχεδόν μέχρι το τέλος...

 

 

Ο Γιώργος Μπαλογιάννης με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς στα αποδυτήρια του ΣΕΦ μετά τον καθοριστικό ημιτελικό του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό του 1998

 

Στο σουτ ή στον... πόντο

 

 

Υπάρχουν τρεις αγώνες στην ιστορία αυτών των ξεχωριστών ημιτελικών των πλέι οφ, που είναι πιο δύσκολο να ξεχαστούν. Ήταν παιχνίδια που κρίθηκαν στο σουτ ή στον πόντο ενώ μία ξεχωριστή παράμετρος αυτής της κατηγορίας ήταν ότι δύο από τα τρία ανέδειξαν νικητές τους φιλοξενούμενους.

 


Το 1998 ο Πέτζα Στογιάκοβιτς «πάγωσε» το ΣΕΦ. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν πόντο για να πάρει τη νίκη-πρόκριση επί του Ολυμπιακού αλλά ο μετέπειτα ολ σταρ του ΝΒΑ, δεν είχε αμφιβολίες για το χέρι του. Σηκώθηκε μπροστά στον Ντούσαν Βούκσεβιτς για τρίποντο, ευστόχησε και διαμορφώνοντας το 58-55 οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο 2-1 με μειονέκτημα έδρας και στους τελικούς των πλέι οφ (Ρότζερς 17, Καρνισόβας 13 – Στογιάκοβιτς 19, Σάκλφορντ 14).

 

Δείτε το καθοριστικό τρίποντο του Στογιάκοβιτς στο 01:03:00...

 

 

Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς και Παναγιώτης Καυκής από τη σειρά Ολυμπιακός-Μαρούσι του 2008

 


10 χρόνια μετά, το 2008, το Μαρούσι έφερε τον Ολυμπιακό στα όρια του. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν δύο άνετες νίκες στο ΣΕΦ, στον πρώτο (87-61) και στον τρίτο ημιτελικό (85-69) αλλά το Μαρούσι αρνήθηκε να παραδοθεί και απάντησε ισάριθμες φορές. Επικράτησε με 97-90 στην παράταση στον δεύτερο και με 86-75 στον τέταρτο αγώνα. Έτσι η σειρά πήγε στο πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι που αποδείχτηκε πραγματικό θρίλερ. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 64-63, με τον Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς να αστοχεί στα 3'' αφού η μπάλα... μπήκε και βγήκε από το καλάθι (Βασιλόπουλος 15, Μπουρούσης 12 – Στίβενσον και Μιλισάβλιεβιτς 14).

 

 

Δείτε την καθοριστική φάση στο 01:48:00...

 

 

Μάχη στους αιθέρες μεταξύ του Οκτάβιους Έλις και του Βινς Χάντερ από τη συγκλονιστική σειρά ΑΕΚ-Προμηθέας του 2019

 


Αμείωτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της κράτησε το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού και η σειρά της ΑΕΚ με τον Προμηθέα το 2019. Ήταν μία από εκείνες στις οποίες η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας, πήρε την πρόκριση στους τελικούς με νίκη στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι. Ο Προμηθέας δηλαδή καλείται να επαναλάβει ότι έκανε πριν από δύο χρόνια κόντρα στην ΑΕΚ. Σε εκείνη τη σειρά η ΑΕΚ πήρε στον πόντο το πρώτο παιχνίδι (83-82) για να ακολουθήσουν εύκολες νίκες στις έδρες των ομάδων που διαμόρφωσαν το 2-2.

 


Έτσι η πρόκριση κρίθηκε στο πέμπτο παιχνίδι με τον Προμηθέα να κάνει το break, νικώντας την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 85-84 στην παράταση (Χάντερ 27π, 12/16δ, Σαντ-Ρος και Λαρεντζάκης 14 – Κασελάκης 17π, 9ρ, 5ασ, Μπράουν 16π, 9ρ, 3ασ.). Η «Ένωση» επέστρεψε από το -10 του 30' (49-59), έστειλε το ματς στην παράταση με τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα. Εκεί ο Σαντ-Ρος με βολές έκανε το 84-85, ακολούθησε άστοχο τρίποντο του Ρίον Μπράουν αλλά ο Κουβανός που πήρε το τελευταίο σουτ για την ΑΕΚ, ήταν άστοχος.

 

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ