25.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ελμεντίν Κικάνοβιτς στο Basketa: «Κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ η Μονακό» (vids+pics)

Η Μονακό ελπίζει να πετύχει στην αποστολή της, στη δεύτερη απόπειρα σε Final Four του Basketball Champions League και ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς μίλησε στο Basketa.gr για τη σεζόν για... MVP που έχει κάνει, την απόφαση να γίνει κάτοικος Πριγκιπάτου, τη «γιγάντωση» του ονόματος των Μονεγάσκων και στο μπάσκετ, καθώς και στην πιο «μαύρη» στιγμή της καριέρας του, όταν είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ το 2010.

Ένας παίκτης που βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του κι ένας σύλλογος που διαρκώς ανεβαίνει και κάνει το όνομά του να ακουστεί παντού, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός. Αυτό ισχύει, ειδικά όταν μιλάμε για τη Μονακό, ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ, που σιγά-σιγά κερδίζει και στο μπάσκετ, την αίγλη που έχει αποκτήσει εδώ και αρκετά χρόνια ο σύλλογος στο ποδόσφαιρο. Από το 2015 μόλις, όταν επανήλθε στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Γαλλίας και πέρασε στα χέρια του Ουκρανού Σεργκέι Ντιαντέτσκο, μετρώντας ήδη τρία σερί Leaders Cup και συμμετοχή στο περσινό Final Four του Basketball Champions League, όπου πήρε την τρίτη θέση.

Όλα αυτά, λοιπόν, δε θα μπορούσαν παρά να είναι άκρως ελκυστικά για τον Ελμεντίν Κικάνοβιτς. Τα όνειρα της ομάδας είναι μεγάλα και τον έπεισαν να πάρει τα ταλέντα του από το Βερολίνο, όπου αγωνίστηκε με την Άλμπα, ως ένα εκ των «σημείων αναφοράς» της και κατακτώντας ένα Κύπελλο Γερμανίας πέρυσι. Όλα αυτά, σε μία καριέρα που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη καλύτερα για τον αναμφισβήτητα ποιοτικότατο Βόσνιο σέντερ, που το 2010 είδε να μπαίνει «φρένο» στα όνειρά του, εξαιτίας μίας τιμωρίας που δέχθηκε, αφού βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, τον καιρό που αγωνιζόταν στον Ερυθρό Αστέρα.

Δεν τα παράτησε ποτέ, όμως, και αφού η Ενισέι του έδωσε πρώτη την ευκαιρία στη VTB League, με τον καιρό ήρθε η επιβράβευση. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: πρώτος σε λεπτά συμμετοχής (25.3) και πόντους (15.1), δεύτερος σε ριμπάουντ (4.3) κατά μέσο όρο ανά αγώνα για την ομάδα του στο φετινό BCL, ενώ στη Γαλλία μετρά 14.5 πόντους με 4.1 ριμπάουντ. Όλα αυτά, ενώ τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 30 του χρόνια, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανότατος για το υψηλότερο επίπεδο.

Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς μίλησε στο Basketa.gr για τη «μαγική» του χρόνια με την φανέλα της Μονακό, τονίζοντας πως σε αυτήν ήρθε λόγω του σπουδαίου κινήτρου των τίτλων, που υπήρχε και αποδεικνύεται, αν κρίνουμε από το γεγονός, ότι και πρώτη εντός συνόρων είναι και στο Final Four του Champions League βρίσκεται. Αναφέρεται στον αυριανό (4/5) ημιτελικό με τη Λούντβιγκσμπουργκ στο ΟΑΚΑ, καθώς και στην ΑΕΚ, ενώ δεν κρύβει τη διάθεσή του να έρθει μία ημέρα να παίξει στην χώρα μας, αν του δοθεί η ευκαιρία. Τέλος, μιλά για τη στιγμή που τον «σημάδεψε» προ οκταετίας, καθώς και στη διαρκή ανάπτυξη της ομάδας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ύστερα από δύο εξαιρετικά χρόνια στο Βερολίνο, τι σε έκανε να αποφασίσεις να πας στη Μονακό;

Πρέπει να παραδεχθώ, ότι απόλαυσα τις μέρες μου στο Βερολίνο, αλλά μετά από δύο χρόνια ήταν η στιγμή για την επόμενη πρόκληση. Η Μονακό είναι ένας εξαιρετικά οργανωμένος και τρομερά φιλόδοξος σύλλογος, με αυτά τα δύο στοιχεία να είναι καθοριστικά για μένα. Το να παίξω σε υψηλό επίπεδο και να μπορώ να παλέψω για τίτλους, ήταν βασικοί λόγοι που υπέγραψα στη Μονακό.

Άρα, λοιπόν, ήταν σπουδαίο κίνητρο η διεκδίκηση των εγχωρίων τίτλων, αλλά και του Champions League, από την πλευρά της ομάδας.

Φυσικά και ήταν. Ο σκοπός μας είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Γαλλίας για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Φτάσαμε στο Final Four του BCL για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κι ελπίζω αυτή την φορά να πάμε πιο μακριά, γιατί πέρυσι η Μονακό είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά. Έχουμε ήδη κερδίσει, βέβαια, το Leaders Cup στη Γαλλία, που ήταν και στόχος μας, αλλά τα πιο σπουδαία ματς είναι μπροστά μας.

Είσαι καινούργιος στην ομάδα, αλλά θεωρείς πως η δίψα για τον τίτλο στο BCL είναι τόσο μεγάλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι πέρυσι δεν τα κατάφερε η ομάδα;

Είμαστε πολύ διαφορετική ομάδα από πέρυσι, αφού μόνο 2-3 παίκτες έχουν μείνει από τότε. Δεν νιώθουμε την απόλυτη πίεση, ότι πρέπει να κατακτήσουμε το τρόπαιο και το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στα παιχνίδια του Final Four. Ήταν μία πολύ μακρά σεζόν στο BCL, χάσαμε μόνο δύο φορές, παίζουμε με πολλή ενέργεια και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια. Η υποχρέωση που έχουμε, είναι να παίξουμε με τον ίδιο τρόπο που παίζαμε όλη την χρονιά και να δώσουμε… το κάτι παραπάνω για την κούπα.

Είστε στο Final Four με 16 νίκες σε 18 αγώνες στο φετινό BCL. Σημαίνει κάτι αυτό για τον χαρακτήρα σας, ως ομάδα;

Είναι, όντως, ένα σπουδαίο ρεκόρ, το καλύτερο μεταξύ όλων των ομάδων της διοργάνωσης, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα κάτι σε αυτή την φάση. Ήμασταν σταθεροί σε όλη την χρονιά και αυτό είναι πολύ δύσκολο, παίζοντας στο BCL και το γαλλικό πρωτάθλημα ταυτόχρονα. Καταφέρνουμε, όμως, και πάλι να είμαστε στην κορυφή και στις δύο διοργανώσεις.

Νιώθετε επιπλέον πίεση, γνωρίζοντας πως η Μονακό είναι ένας πασίγνωστος πανευρωπαϊκός σύλλογος;

Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι, όντως, διάσημη στην Ευρώπη και η ομάδα μπάσκετ έχει κάνει τρομερή πρόοδο, από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρός μας, Σεργκέι Ντιαντέτσκο. Από τότε που ήρθε, η ομάδα έχει φτάσει στην χώρα της από την τρίτη στην πρώτη θέση, ενώ έχει κατακτήσει και τρία τρόπαια, μαζί με τρεις πρωτιές στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και δύο συνεχόμενες παρουσίες στο Final Four του BCL. Αυτό είναι ένα τρομερό αποτέλεσμα, σε ένα συνολικό απολογισμό τριών ετών και τώρα όλοι ξέρουν τη Μονακό σαν μια σπουδαία ομάδα και στο μπάσκετ.

Τι ξέρετε για τη Λούντβιγκσμπουργκ;

Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να τους αναλύσουμε, λόγω των υποχρεώσεων στο γαλλικό πρωτάθλημα. Είχαμε περίπου 5-6 μέρες κι ελπίζω πως έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά.

Νιώθεις πιο άνετα σε αυτό το ματσάρισμα, λόγω του γεγονότος, ότι δύο χρόνια τους είχες αντιπάλους στη Γερμανία;

Φυσικά, έχω παίξει αντίπαλός τους πολλές φορές στη Γερμανία. Έχουν αλλάξει το ρόστερ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά έχουν τον ίδιο προπονητή και ξέρω, ότι από αυτούς πρέπει να περιμένουμε πολύ σκληρό παιχνίδι με πολλές επαφές. Είναι μία πολύ επιθετική ομάδα, με έφαση στο ριμπάουντ και σε τέτοιου είδους παιχνίδι, οφείλεις να είσαι έτοιμος και συγκεντρωμένος για 40 λεπτά.

Η γνώμη σου για την οικοδέσποινα ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ κάνει μια σπουδαία πορεία φέτος, έως τώρα. Έδειξε χαρακτήρα σε δύσκολες στιγμές στη διοργάνωση, συν το ότι κατέκτησαν το κύπελλο. Ξέρω, επίσης, ότι η ποδοσφαιρική ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα, οπότε είναι λογικό στο σύλλογο να υπάρχει ένα γενικό κλίμα ευφορίας. Είναι, επίσης, σίγουρο ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες για το Final Four στον οργανισμό και θα έχουν σπουδαία στήριξη. Είδα μερικά φετινά τους παιχνίδια και παρακολούθησα μια ποιοτική ομάδα, με έμπειρο κόουτς, που ξέρει τι να κάνει σε μεγάλους αγώνες.

Έχεις παίξει στο παρελθόν εναντίον του Άρη. Πώς θα περιέγραφες τον τρόπο παιχνιδιού των ελληνικών ομάδων;

Έχω, όντως, παίξει εναντίον του Άρη στο Eurocup. Νομίζω, ότι οι ελληνικές ομάδες δίνουν μεγάλη σημασία στην τακτική, παίζουν πολύ έξυπνα και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε στιγμή του αγώνα.

Θα ήθελες να έρθεις να στην χώρα μας να παίξεις;

Γιατί όχι; Θα ήταν μια τεράστια πρόκληση για εμένα. Οι οπαδοί σας είναι πολύ παθιασμένοι με το άθλημα, αγαπούν και καταλαβαίνουν όσο λίγοι λαοί το μπάσκετ.

Έχεις πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στο φετινό Champions League και «τρέχεις» την κούρσα των MVP της σεζόν. Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Η δική μου δουλειά δεν είναι οι καλές ατομικές απιδόσεις, αλλά να βοηθήσω την ομάδα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δε σκέφτομαι ιδιαίτερα τα προσωπικά βραβεία.

Ξέρω ότι δεν είναι ό,τι πιο άνετο για εσένα αυτή η ερώτηση, αλλά μήπως θεωρείς ότι η τιμωρία σου λόγω ντόπινγκ το 2010 σταμάτησε από εσένα μία υποσχόμενη καριέρα, με δεδομένο μάλιστα ότι έπαιζες για τον Ερυθρό Αστέρα, μια ομάδα που λίγα χρόνια αργότερα θα έπαιζε στην Ευρωλίγκα;

Δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, αλλά ποιος ξέρει πού θα ήμουν, αν δεν υπήρχε αυτή η ποινή; Χωρίς αμφιβολία, ήταν πολύ δύσκολη στιγμή αυτή η τιμωρία μου, αλλά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω αυτή την περίοδο, για να προσπαθήσω περισσότερο και να προπονηθώ ακόμη πιο δυνατά. Ο Ερυθρός Αστέρας το πάλεψε από τότε για περίπου δύο χρόνια, ώστε να μπει στην Ευρωλίγκα. Μετά την τιμωρία, βέβαια, πρέπει να παραδεχτώ ότι πάλι είχα μία μεγάλη ευκαιρία μπροστά μου, παίζοντας σε υψηλό επίπεδο στη VTB League.

Είσαι σχεδόν 30, με πολλές παραστάσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Υπάρχει κάτι που δεν έχεις πετύχει στην καριέρα σου και θέλεις να το κάνεις;

Θέλω να κερδίσω όσο περισσότερα τρόπαια μπορώ. Έχω μέχρι στιγμής δύο κύπελλα. Θέλω να κερδίσω ένα εθνικό πρωτάθλημα και, γιατί όχι, μία διεθνή διοργάνωση.

Ποια είναι η γνώμη σου για το Champions League και τις δυνατότητες εξάπλωσής του;

Είναι μία πολύ ανταγωνιστική λίγκα, με δυνατές ομάδες και καλή οργάνωση. Αυτές είναι οι πρώτες μου εντυπώσεις από το BCL και θα δούμε προσεχώς, ποια θα είναι η αληθινή του πρόοδος.

Ποια στοιχεία μπορεί να δώσουν το τρόπαιο στη Μονακό;

Το βαθύ μας ρόστερ, η άμυνα και οι πολλές λύσεις που διαθέτουμε για την επίθεση.

Η Μονακό θα μπορούσε, όντως, να γίνει μέλος των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, με τα βήματά της να είναι ανοδικά κάθε χρόνο; Αν ναι, θα ήθελες να είσαι κομμάτι της σε αυτό;

Αν η Μονακό συνεχίσει να εξελίσσεται τόσο γρήγορα, τότε είναι σίγουρο για εμένα, ότι στο τέλος θα γίνει μία κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα. Όσον αφορά εμένα, θα δούμε τι μπορεί να φέρει το μέλλον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ