20.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ελληνική «σφραγίδα» στο μπάσκετ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Για τους προπονητές η φράση «όπου γης και πατρίς» είναι εξ ανάγκης σύνθημα επαγγελματικής ζωής. Συνδυαζόμενο και με το ότι η γλώσσα του μπάσκετ είναι μία σε όλο τον κόσμο, η απόφαση του Αντώνη Δούκα να εγκατασταθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επιχειρήσει να «μπολιάσει» στην ομάδα της BaniYas τον ελληνικό τρόπο προσέγγισης του αθλήματος ήταν εύκολη. «Τρόπος του λέγειν εύκολη, μιλώντας επαγγελματικά, γιατί φυσικά το να πάρεις την απόφαση να αφήσεις για μια ακόμα φορά πίσω την οικογένεια είναι μια σημαντική θυσία», όπως διευκρινίζει ο ίδιος αρχίζοντας την αφήγηση στο basketa.gr για το... εξωτικό μπασκετικό ταξίδι.

Σε αυτή την περιοχή περίπου 20χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Αμπου Ντάμπι, ο Ελληνας προπονητής θα βάλει άλλον ένα σταθμό στην σταδιοδρομία του και άλλη μια... πινέζα στον χάρτη, αφού έχοντας περάσει από Γεωργία, Αλβανία, Κίνα, Ισπανία, Παλαιστίνη και αρκετά μέρη της Ελλάδας δείχνει ότι δεν υπολογίζει το «πού» αλλά την κάθε ευκαιρία και πρόκληση.

 

 

Η επαφή που υπήρξε με έναν ατζέντη που δραστηριοποιείται στην  περιοχή και η επιθυμία που του μετέφερε των διοικούντων να χτίσουν κάτι σε βάθος χρόνων, τον δελέασε. Στην κατ' ιδίαν επαφή, ο σεϊχης πρόεδρος και οι συνεργάτες του έδειξαν να τους αρέσει η ιδέα της φιλοσοφίας του ελληνικού μπάσκετ και η η συμφωνία αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση.

Η ομάδα είχε τερματίσει 7η στο προηγούμενο πρωτάθλημα και οι στόχοι φέτος είναι να αρχίζει να δημιουργείται ένας κορμός καλών ντόπιων και μαζί με τους δύο ξένους που επιτρέπονται να ανεβαίνει σταδιακά προς τα ψηλά της βαθμολογίας. Ηδη έχει υπάρξει προσέγγιση με έναν αμερικανό και έναν ευρωπαίο παίκτη, ενώ είναι πολύ πιθανή και η παρουσία ενός ακόμα Ελληνα, γυμναστή, στο επιτελείο.

 Στο πρωτάθλημα των ΗΑΕ συμμετέχουν 10 ομάδες από Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι, Σάτρτζα και Μπατάι. Οι έδρες των ομάδων είναι από 500 μέχρι 2.000 θέσεις, το μπάσκετ δεν είναι το πρώτο σε δημοφιλία σπορ αλλά κάνει σταθερά βήματα, υπάρχουν επενδύσεις που προσελκύουν μερικούς παλαίμαχους ΝΒΑερς ή πρώην της Ευρωλίγκας, με κορυφαίο παράδειγμα τον Μάικ Ζίρμπες ο οποίος φέτος συμφώνησε με την Σαμπάμπ Αλ Αχλί του Ντουμπάι!

Ο Αντώνης Δούκας είναι έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση. Σε μια χώρα «με τελείως διαφορετική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά που σε ό,τι αφορά το μπάσκετ θέλουν να υιοθετήσουν την ελληνική και για μένα αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ». Συν το γεγονός ότι το αθλητικό σωματείο της Bani Yas έχει ιδρυθεί με σαφή στόχο να προάγει τον πολιτισμό και να καλλιεργήσει το αθλητικό ιδεώδες στην νεολαία της περιοχής, άρα έχει βαρύνουσα σημασία για τον τόπο και η επιλογή των ανθρώπων που εργάζονται εκεί είναι πολύ προσεκτική.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ