17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εκεί κρίθηκε η πρώτη μάχη των «δικέφαλων»

Δυο ελληνικές ομάδες αντίπαλες δυστυχώς στην πρώτη φάση των αγώνων play-off , είναι κάτι που δεν το θέλαμε καθώς το ιδανικό θα ήταν όλες οι ομάδες να προχωρήσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Είδαμε εχθές τον πρώτο αγώνα και πραγματικά είχε αρκετό ενδιαφέρον. Ας δούμε λίγο κάποια σημεία κλειδιά από την συγκριμένη σειρά.

ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Οι 2 ομάδες αν και τα ρόστερ τους έχουν υποστεί αλλοιώσεις από την αρχή της σεζόν , πρεσβεύουν χάρη στους πολύ καλούς προπονητές που έχουν , η καθεμία ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδού. Ξεκινώντας από το κομμάτι της ταχύτητας η ΑΕΚ είναι από τις πιο γρήγορες ομάδες στο να σκοράρουν με FAST BREAK και με πολύ ψηλό ποσοστό κλεψιμάτων ή όταν είναι στο μισό γήπεδο εκτελεί στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα των κατοχών , σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που έχει ελάχιστα FAST BREAK αλλά μεγάλο όγκο επιθέσεων σε ενδιάμεσες καταστάσεις.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που στηρίζεται πάρα πολύ στην πολύ καλή επιθετική λειτουργία και ιδιαίτερα στο τρίποντο ( καλύτερο ποσοστό σε όλο το CL ! , ψηλό δείκτη τρίποντο ανά κατοχή ) . Από την άλλη η ΑΕΚ έχει μια από τις καλύτερες άμυνες στο BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE και μια αρκετά χαμηλή παραγωγικότητα στην επίθεση με χαμηλή αποτελεσματικότητα από το τρίποντο.

Ο ΠΑΟΚ έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε σουτ από dribble με υψηλή παραγωγικότητα σε αντίθεση με την ΑΕΚ που έχει χαμηλούς και τους 2 δείκτες.

Η ΑΕΚ είναι πολύ ψηλά σε καλάθια που γίνονται με ASSIST ( 11 ) σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που είναι 28ος από τις 32 ομάδες.

Η ΑΕΚ είναι η πιο αποτελεσματική και με υψηλές κατοχές στις κατοχές Pick and Roll και PnPop με τους Hunter και Σάκοτα ( PnPop ) . O ΠΑΟΚ επίσης στηρίζει πολλά στο Pick and Roll κυρίως αλλά και σε καταστάσεις με Short roll , εκμεταλλευόμενος την ικανότητα του Μαργαρίτη να διαβάσει το παιχνίδι από το high post.

Κοιτώντας λοιπόν αυτά τα ελάχιστα στατιστικά περιμέναμε να δούμε έναν ΠΑΟΚ ο οποίος έχει εξάρτηση από την αποτελεσματικότητα των Pick and Roll καταστάσεων και στα σουτ από dribble , των Goss , Hatcher σε πρώτη φάση και στην ικανότητα που έχουν στο low post και στο 1 ενάντιων 1 κάποιοι από τους παίκτες του. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που μέσα από την επιθετικότητα στην άμυνα δημιουργεί καταστάσεις από κλεψίματα για εύκολα καλάθια ενώ στην συνέχεια στο 5 ενάντιων 5 έχει κάποια plays τα οποία οδηγούν σε ομαδικές συνεργασίες με ελάχιστο 1 ενάντιων 1.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ

Ο ΠΑΟΚ ξεκάθαρα μπήκε νωθρά μέσα και κυρίως αμυντικά. Βρέθηκε σε μια έκπληξη καθώς εκτός του ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στην ενέργεια και την ταχύτητα που έβγαζε η ΑΕΚ - η οποία ήταν ξεκάθαρη από τα επιθετικά rebounds- , δέχτηκε κάποια τρίποντα τα οποία ήταν έξω από το scouting όπως λέμε μερικές φορές , κυρίως από τον Sant-Roos. Κάθε καλάθι που δέχονταν στην αρχή ήταν πιο εύκολο από το προηγούμενο.

Η αλλαγή του Jefferson με τον Garrett βελτίωσε λίγο την κατάσταση πίσω αλλά μπροστά συνέχισε να υπάρχει δυσλειτουργία καθώς ο τρόπος που αμύνονταν η ΑΕΚ κυρίως στον Κόνιαρη που έτρεξε τα πρώτα Pick and Roll μπλόκαρε αρκετά την επιθετική λειτουργία. Στην συνέχεια η είσοδος του Μαργαρίτη ήταν αυτή που ξεμπλόκαρε οριστικά την επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ , καθώς ο συγκεκριμένος διαβάζει το παιχνίδι όσο λίγοι αυτόν τον καιρό.

Η αντεπίθεση του ΠΑΟΚ άρχισε με 2 off the dribble τρίποντα των Κόνιαρη

Η ΑΕΚ έδειξε ότι με την αποχώρηση του Theodore και την έλλειψη του Ξανθόπουλου , είχε τεράστιο πρόβλημα στο να κατεβάσει την μπάλα. Θα έλεγα ότι αυτό ήταν το σημείο κλειδί στο γύρισμα του αγώνα στο Β δεκάλεπτο , καθώς η ΑΕΚ προτίμησε να ρισκάρει να χάσει την διαφορά αλλά να τον έχει πιο φρέσκο στο τέλος του αγώνα με ρίσκο την ολική ανατροπή από το Β δεκάλεπτο του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ με κάποια κλεψίματα όταν έπαιζε ο Λαρεντζάκης point , κατάφερε και πλησίασε.

Στο Γ δεκάλεπτο ήταν σαν να είδαμε πάλι το Α. Με τον ΠΑΟΚ να αλλάζει τους ψηλούς που άρχισαν και τον Μαργαρίτη , Garrett να ξεκινάνε προσπάθησε να πάρει κάτι καλύτερο στην αρχή αλλά και πάλι η κάλυψη στα Pick and Roll κυρίως στον Κόνιαρη αλλά και η αποτελεσματική άμυνα στο POST από την ΑΕΚ δημιούργησε ξανά μια ψηλή διαφορά.

Στο Γ δεκάλεπτο έγινε η πρώτη προσπάθεια από τον ΠΑΟΚ να ανακατέψει την τράπουλα πηγαίνοντας για κάποιες λίγες κατοχές με τον Χρυσικόπουλο στο 5 και τον Tepic στο 5 , πηγαίνοντας ίσως να “ματσάρει”(;) το μέγεθος του Hunter ο οποίος έκανε πολύ δουλειά στο παιχνίδι.

Στο Δ δεκάλεπτο υπήρχε η δεύτερη αντίδραση του ΠΑΟΚ μετά το ανέβασμα της διαφοράς στους 20 53-73 , αρχή ένα τρίποντο με προσωπική ενέργεια του Κόνιαρη σε αλλαγή με τον Σάκοτα και ένα floater στην συνέχεια. Ήταν ένα δεύτερο σχήμα ανάγκης από τον coach του ΠΑΟΚ που προσπαθούσε βρει τρόπους να επαναφέρει την ομάδα , κάτι το οποίο κατάφερε με τους Κόνιαρη , Ζάρα , Tepic , Μαργαρίτη , Jefferson , ανακατεύοντας την τράπουλα , όπως λέμε συνήθως.

Χαρακτηριστικό του αγώνα είναι από τα 10 λάθη του ΠΑΟΚ τα 9 ήταν κλεψίματα , τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν από την ΑΕΚ εύκολα καλάθια. 19 πόντους είχε η ΑΕΚ στον αιφνιδιασμό , έναντι 5 μόνο του ΠΑΟΚ. Οι πόντοι επίσης από επιθετικά rebound , 20 για την ΑΕΚ και 12 για τον ΠΑΟΚ.

Ενδιαφέρον επίσης ότι ο ΠΑΟΚ είχε 3 παίκτες με πολύ ψηλό χρόνο συμμετοχής ( Κόνιαρης 32λ , Tepic 36λ , Μαργαρίτης 30λ ) , ενώ η ΑΕΚ έπαιξε με πιο πολλούς παίκτες έχοντας τον Sant-Roos μόνο με 36 λεπτά και πιο μοιρασμένους χρόνους.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ