19.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δεν γεμίζετε ταξί

Για να είμαστε δίκαιοι, ταξί γέμιζαν και έναν επαγγελματικό αγώνα μπάσκετ μπόρεσαν να δώσουν αλλά μέχρι εκεί. Πριν από 19 χρόνια καταγράφηκε μία ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό επαγγελματικό Πρωτάθλημα, με το Σπόρτιγκ να βγάζει έναν ολόκληρο αγώνα με μία πεντάδα!

 


Ήταν 16 Μαρτίου 2000 όταν για την 24η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 1999-2000, ο Σπόρτιγκ έχοντας πετάξει από καιρό “λευκή πετσέτα”, θεωρητικά θα διεκπεραίωνε μία αγγαρεία. Σε μία σεζόν γεμάτη από οικονομικά προβλήματα και αφού είχε κάνει δύο αλλαγές προπονητή (άρχισε με τον Κώστα Διαμαντόπουλο, συνέχισε με τον Κίμωνα Κοκορόγιαννη και τελείωσε με τον Μιχάλη Καλαβρό), η ομάδα των Πατησίων, μετρούσε αντίστροφα για τον υποβιβασμό της. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά της στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

 

"Μονομαχία" Γιώργου Μποσγανά και Χρήστου Μυριούνη στο παιχνίδι της 16ης Μαρτίου 2000

 


Με ρεκόρ 3-20 και καθηλωμένος στην τελευταία θέση, χωρίς ελπίδες παραμονής, ο Σπόρτιγκ υποδέχτηκε τον Άρη και το στοιχείο που έβαλε το συγκεκριμένο παιχνίδι στην ιστορία, ήταν το ότι έβγαλε ολόκληρο το 40λεπτο με πέντε παίκτες, τους Αργύρη Πιάρα, Δημήτρη Ποδαρά, Αλέξη Παπαδάτο, Γιώργο Μποσγανά και Χρήστο Χριστοδούλου. Χωρίς ξένους παίκτες πια -ο Νίκολα Ραντούλοβιτς είχε εγκαταλείψει την ομάδα- έδειχνε θεωρητικά εύκολη λεία στα χέρια του Άρη των Λιαδέλη, Σιγάλα, Αρλάουκας, Μυριούνη, Χρυσανθόπουλου, Φλώρου και Πέτροβιτς. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική.

 

Ο Χρήστος Χριστοδούλου δεν περιόρισε τον Τζόε Αρλάουκας (22π, 17ρ.) όμως στα 39 του χρόνια, άντεξε για 40' στο παρκέ

 


Οι πέντε του Σπόρτιγκ, αποφεύγοντας τη φθορά των φάουλ -από τέσσερα έκαναν Πιάρας και Παπαδάτος, τρία ο Χριστοδούλου και από δύο Ποδαράς και Μποσγανάς- πάλεψαν μέχρι το τέλος για να ηττηθούν με 73-76, έχοντας όλοι τους διψήφιο αριθμό πόντων: Ποδαράς 25, Πιάρας 13, Παπαδάτος 13, Μποσγανάς 12, Χριστοδούλου 10. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ωστόσο ο Σπόρτιγκ βρέθηκε στην ίδια θέση άλλη μία φορά στην ιστορία του! Ήταν το 1986 όταν σε αγώνα μπαράζ για το εθνικό Πρωτάθλημα στα Τρίκαλα, όταν νίκησε τον Πανελλήνιο εξασφαλίζοντας την παρουσία του στο 1ο Πρωτάθλημα της Α1.

 


Ως προς το επαγγελματικό Πρωτάθλημα, επίτευγμα ανάλογο του Σπόρτιγκ σημείωσε και ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα της σεζόν 2010-11 όταν λόγω της αποχής του ΠΣΑΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με τους πέντε μόνο ξένους του (Μάρσαλ, ΜακΓκράθ, Σιμς, Γκρέι, Γκετσέφσκι).

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ