25.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Δέδας στο basketa.gr: “Η ΑΕΚ έχει το μομέντουμ”

Ο τελευταίος χρονικά "σύνδεσμος" μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι οποίοι αναμετρώνται σήμερα στο κλειστό της Πυλαίας στο πιο μεγάλο παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League, είναι ο Γιώργος Δέδας. Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης το καλοκαίρι του 2016, αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ, τη φανέλα του οποίου φόρεσε επί πέντε συναπτά έτη, για να πάει στην ΑΕΚ και να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα ως βοηθός του Γιούρι Ζντοβτς. Από την ΑΕΚ έφυγε το περασμένο καλοκαίρι, αφού στο μεταξύ είχε φύγει ο Ζντοβτς, και τώρα βρίσκεται στα Τρίκαλα, στο πλευρό του Κώστα Μέξα. 

Λίγο πριν μπει στο λεωφορείο για να έρθει με την ομάδα του στην Αθήνα, όπου σήμερα δίνει ένα πολύ κρίσιμο αγώνα με τον Πανιώνιο, ο Γιώργος Δέδας δέχθηκε να μοιραστεί με τους επισκέπτες του basketa.gr την εκτίμησή του για τη σημερινή... αερομαχία των δύο τελευταίων σταθμών της επαγγελματικής του καριέρας:

"Η ΑΕΚ έχει ξεκάθαρα το μομέντουμ", λέει. "Πέτυχε δύο πολύ σπουδαίες νίκες επί του Ολυμπιακού και της Εστουντιάντες κι αυτό έχει τονώσει την αυτοπεποίθησή της σε συνδυασμό και με την αλλαγή προπονητή. Βέβαια, αυτή η αλλαγή δεν θα μπορούσε να γίνει εμφανής σε αυτά τα δύο παιχνίδια, διότι ήταν συνεχόμενα και ουσιαστικά δεν μεσολάβησε προπόνηση ανάμεσά τους, επομένως ο κ. Σάκοτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τίποτα, παρά μόνο την ψυχολογία των παικτών. Όμως μετά το παιχνίδι με την Εστουντιάντες και μέχρι αυτό με τον ΠΑΟΚ έγιναν τρεις προπονήσεις, στις οποίες είναι δυνατό να διορθωθούν κάποιες αδυναμίες που έχει εντοπίσει ο καινούριος προπονητής. Όταν μιλάμε για ομάδα με τόσους έμπειρους παίκτες, όπως η ΑΕΚ, τρεις μέρες είναι αρκετές για κάτι τέτοιο.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τόσο καλά αποτελέσματα την τελευταία εβδομάδα. Δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει τον Κόροιβο στην παράταση, ενώ έχασε από τη Λούντβιγκσμπουργκ με μεγάλη διαφορά. Μπορεί αυτή η ήττα να μην αποτελεί έκπληξη, διότι η γερμανική ομάδα είναι πολύ καλή, το είχαμε δει και στον πρώτο γύρο αυτό, κι αν σε βάλει στο ρυθμό της, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα βάλεις μαζί της, όμως δεν παύει να είναι ήττα. Από την άλλη πάντως, ο ΠΑΟΚ είναι βελτιωμένος το τελευταίο διάστημα. Παίζει καλύτερα σε αυτό το δεύτερο μήνα της σεζόν σε σχέση με τον πρώτο, οπότε ακόμα έψαχνε να βρει τη χημεία του. Έχει μπει ο Χαραλαμπόπουλος, που είναι ένα βασικό εξάρτημα της μηχανής του, οι παίκτες βρίσκονται μεταξύ τους και η εικόνα του είναι σαφώς καλύτερη".

Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά; "Η ΑΕΚ έχει το μομέντουμ, αλλά και ο ΠΑΟΚ είναι πολύ βελτιωμένος. Έχει ξεκάθαρους ρόλους πλέον, ενώ έχει και το πλεονέκτημα της έδρας. Αν αυτό το παιχνίδι γινόταν πριν από ένα μήνα και με ρωτούσες τότε, θα σου έλεγα ότι φαβορί είναι η ΑΕΚ. Τώρα όμως δεν βλέπω ποιος μπορεί να έχει προβάδισμα. Περιμένω να γίνει αμφίρροπο παιχνίδι ως το τέλος, δεν βλέπω καμία από τις δύο ομάδες να ξεφεύγει στο σκορ".

"Πίεση και από κάτω..."

Μια νέα συνθήκη που υπάρχει στο πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η παρουσία στα κορυφαία πατώματα της βαθμολογίας ομάδων υπεράνω πάσης υποψίας, όπως ο Προμηθέας και το Λαύριο. Αίφνης οι θέσεις της πρώτης τετράδας της τελικής κατάταξης δεν αποτελούν υπόθεση μόνο των παραδοσιακά μεγάλων δυνάμεων του ελληνικού μπάσκετ, αλλά έχουν αναδειχθεί κι άλλοι φιλόδοξοι διεκδικητές τους. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα δεν είναι και πολύ καλά, προσθέτει σημασία, κίνητρο, αλλά και πίεση στο σημερινό ντέρμπι. Ο Γιώργος Δέδας συμφωνεί:

"Είναι αλήθεια αυτό. Και επιπλέον, αυτές οι ομάδες που λες, έχουν κάνει ήδη τις ζημιές τους. Η ΑΕΚ, ας πούμε, έχει χάσει από το Λαύριο με μια διαφορά 8 πόντων, που δεν είναι και πολύ εύκολο να καλυφθεί στον δεύτερο γύρο. Ο ΠΑΟΚ δε, έχει χάσει από τον Προμηθέα εντός έδρας. Μέχρι σήμερα η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, αλλά και ο Άρης ένιωθαν την πίεση από πάνω. Ζητούμενο γι' αυτούς ήταν, δηλαδή, να μπορέσουν κάποια στιγμή να ανταγωνιστούν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, έχοντας σχεδόν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης. Φέτος, όμως, νιώθουν πίεση και από κάτω, από ομάδες που εμφανίζονται ικανές να μπουν μέσα στην τετράδα και απειλούν. Αυτό είναι ευχάριστο για τους φίλους του μπάσκετ, που βλέπουν να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα, δεν είναι όμως ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, οι οποίοι πλέον και ενόψει του σημερινού αγώνα τους, θα αισθάνονται επιπλέον πίεση. Γιατί ο ηττημένος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς και οι δύο έχουν ήδη κάνει τις γκέλες τους".

Τελικά ο σημερινός αγώνας θα κριθεί κατά βάση σε δύο σημεία: "Το ένα θα είναι η απόδοση των ξένων. Η ΑΕΚ έχει και περισσότερους και αποδεδειγμένα πιο ικανούς να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα και να παίρνουν την ευθύνη. Ο ΠΑΟΚ έχει πέντε ξένους, από τους οποίους παίζουν οι τέσσερις, αφού ο Τρις είναι ουσιαστικά εκτός πλάνων. Το άλλο είναι η σκληράδα και η αθλητικότητα. Και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ διαθέτουν κι από τα δύο, όμως το θέμα είναι πώς θα ματσάρουν αυτά και πού θα γείρει η πλάστιγγα".

Κλείνοντας ο Γιώργος Δέδας είχε μια κουβέντα να πει και για την τωρινή ομάδα του, τα Τρίκαλα: "Κάναμε δύο κακές ήττες στην έδρα μας το προηγούμενο διάστημα, από τον Προμηθέα και την Κύμη, που μας έφεραν πίσω. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στη Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος, βέβαια, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θα κάνει το παν για να ξεφύγει από αυτήν, όμως και για μας αυτό το παιχνίδι έχει πολύ μεγάλη σημασία".

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ