18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γιάννης Τζήμας στο Basketa: «Ηθική μου υποχρέωση το όραμα της Καρδίτσας»

Η Καρδίτσα πήρε το μεγάλο «διπλό» στο Αιγάλεω με αντίπαλο τον Διαγόρα και ο Γιάννης Τζήμας μίλησε για τη μεγάλη ανατροπή, το λόγο της παρουσίας του στην Καρδίτσα και της ανανέωσης το καλοκαίρι, τα όνειρα του συλλόγου, το νέο Κλειστό και… τον Γιάννη Μπουρούση.

Ήταν 12 Φεβρουαρίου του έτους αυτού, όταν ο Γιάννης Τζήμας αναλάμβανε την Καρδίτσα σε μια συνθήκη εξαιρετικά δύσκολη. Η ομάδα είχε μόλις τέσσερις νίκες σε 16 αγώνες στην Α2 και θα μπορούσε τότε να πει κανείς πως… στην καλύτερη θα έβγαινε στα play out. Οι Θεσσαλοί, όμως, με ένα φοβερό «ντεμαράζ» 10 νικών σε 14 αγώνες, σώθηκαν χωρίς να χρειαστεί επιπλέον διαδικασία και τότε άρχισε να μπολιάζεται με την απαραίτητη «μαγιά», ώστε με τον καιρό να γίνει πρωταγωνίστρια.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει για την Καρδίτσα, η οποία πέρασε με 83-81 από το Αιγάλεω, κάνοντας το «μπαμ» κόντρα στον Διαγόρα Δρυοπιδέων και φτάνοντας στο ρεκόρ 3-1 για την φετινή Α2, με ανατροπή από το -14 του ημιχρόνου. «Παίξαμε με μία ομάδα, που διαθέτει τρομερό υλικό, ικανό για πρωταθλητισμό. Θεωρώ, ότι στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ κακοί στην άμυνα και, στην ανάπαυλα, εστιάσαμε στο πώς θα περιορίσουμε τα επιθετικά ατού του Διαγόρα. Έπρεπε να ανεβάσουμε την ένταση και την πίεση, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα χαμηλά με τον Μαχαίρα, και νομίζω πως από εκεί ξεκινήσαμε, για να αρχίσουμε να βρίσκουμε καλύτερες επιλογές στην επίθεσή μας. Νομίζω, ότι όσο περνούσε το ματς, φαινόταν ότι αργά ή γρήγορα θα μπαίναμε στη διεκδίκησή του και, πράγματι, το καταφέραμε με μια φοβερή τακτική που έφερε 30 πόντους για εμάς στο τελευταίο δεκάλεπτο. Πήραμε μια νίκη τεράστιας σημασίας, από τις μεγαλύτερες στην ιστορίας μας, αν συμπεριλάβω μαζί και την περσινή κόντρα στον Απόλλωνα στην Πάτρα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Basketa.gr ο κόουτς Τζήμας, θέλοντας να δώσει ένα σπουδαίο στίγμα στην επικράτησή αυτή, εξηγώντας παράλληλα το πώς ήρθε η ανατροπή.

Αυτή η τρίτη σε τέσσερις αγώνες, θα μπορούσε να πει κανείς πως βάζει την ομάδα στο μονοπάτι για κάτι σπουδαίο, αλλά ο Έλληνας τεχνικός δεν επιθυμεί… να βιαστεί για υψηλούς στόχους. Ο λόγος, είναι πως ο σύλλογος χρειάζεται ακόμη βελτιώσεις σε όλους τους τομείς, ώστε να υποστηρίξει μια μεγάλη πορεία σε «μαραθώνιο», σαν αυτόν της Α2. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, «νομίζω, ότι διοικητικά, τεχνικά και αγωνιστικά, είμαστε άριστοι γνώστες του τι ζητάμε. Είμαστε μία ομάδα, που θέλει να καθιερωθεί και να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο, αλλά πρέπει ακόμη να μάθει πράγματα, να οργανωθεί και, όταν έρθει η ώρα, να μπει στο νέο της γήπεδο του χρόνου, που θα της δώσει την ευκαιρία να γιγαντωθεί και να προχωρήσει στο «βήμα» παραπάνω. Η νίκη αυτή με τον Διαγόρα, για να έρθω στην ουσία του ερωτήματος, δε σημαίνει τίποτα για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτή η κατηγορία κρύβει πολλές εκπλήξεις. Αν χάναμε στην πρεμιέρα από τον Κόροιβο, για παράδειγμα, θα αναρωτιόμασταν για το πώς θα σωθούμε αυτή τη στιγμή. Είμαι, πάντως, περήφανος για τους παίκτες μου, γιατί με αυτό τον τρόπο δείξαμε πως θα έχουμε διάρκεια και… θα υπάρχουμε ως αντίπαλοι ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, και το ότι ήμασταν στην ισοπαλία με τον Ηρακλή μέχρι τα μέσα σχεδόν της τελευταίας περιόδου, ενώ είχαμε και 16 βολές χαμένες. Κοιτάζουμε, πια, το ματς με τον Αμύντα, ώστε το διπλό αυτό στο Αιγάλεω να έχει αντίκρυσμα», ενώ δε θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για την πορεία των εργασιών του νέου Κλειστού, μιας και αναφέρθηκε ο ίδιος σε αυτό το ζήτημα. «Το Κλειστό αυτό είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, είναι ήδη πανέμορφο και με τη μεγάλη του χωρητικότητα, θα αλλάξει τη μορφή του καρδιτσιώτικου μπάσκετ. Έχουμε το όραμα του να μπούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε αυτό το γήπεδο, αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι διαθέσιμο αυτή τη σεζόν. Ακόμη κι αν μπούμε σε αυτό, βέβαια, είναι μεγάλο το στοίχημα του να φέρουμε τον κόσμο και να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, για να βρισκόμαστε στην εντέλεια σε κάθε τομέα», είπε.

Το όραμα αυτό, λοιπόν, ήταν που τον έπεισε να μείνει στην Καρδίτσα; Ήταν, μήπως, η συνέχεια ενός επιτυχημένου έργου τριών μηνών; Ο Γιάννης Τζήμας αναπτύσσει μερικούς ακόμη, επισημαίνοντας πως «πέρυσι πήρα μια δύσκολη απόφαση, αναλαμβάνοντας μια ομάδα σε δύσκολη θέση και με τέσσερις νίκες σε 16 αγώνες. Λίγο καιρό μετά, με μια φοβερή πορεία 10 νικών στο υπολοιπόμενο του πρωταθλήματος, βγήκαμε ακόμη και εκτός play out. Ήταν ηθική μου υποχρέωση, λοιπόν, να δεχθώ να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια, παρότι ήταν γνωστό, ότι θα μπορούσα να βρω και μια ομάδα, που δεδομένα θα είχε στόχο τον πρωταθλητισμό. Έχω βρει, όμως, μια ομάδα με διοικητική ισορροπία, που κάνει μια εκλογικευμένη προσπάθεια να κρατήσει όρθιο το θεσσαλικό μπάσκετ. Δε σου κρύβω, ότι είμαι στενοχωρημένος για όσα δυσάρεστα έχουν συμβεί στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια, όπως και για την εξαφάνιση των Τρικάλων. Θέλω, κάπως έτσι, να στηρίξω από την καρδιά μου την προσπάθεια της Καρδίτσας».

Πάνω σε ποια λογική, λοιπόν, «έχτιζε» αυτή την ομάδα; «Αποφασίσαμε σε ένα μπάτζετ περιορισμένο μεν, ικανό δε να αποζημιώσει πλήρως όλες τις απαιτήσεις των αθλητών, να φέρουμε μερικά παιδιά που θα υπηρετούσαν αυτό το όραμα, παιδιά που θα είχαν λογικές απαιτήσεις για την αγωνιστική τους αξία, παιδιά με εμπειρία αλλά και μερικά εξ αυτών ελπιδοφόρα για το τοπικό μπάσκετ. Για τα τελευταία δεν είναι τυχαία η αναφορά. Θα θυμάστε, άλλωστε, ότι στην πρεμιέρα με τον Κόροιβο, πριν από τους μαζεμένους πόντους του Κακλαμάνου, κορυφαίος ήταν ο Καρράς, ένας ταλαντούχος ψηλός. Με το σκεπτικό του να ενώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, βγάζω το καπέλο στους παίκτες μου, για την καθημερινή προσπάθεια και την αγωνιστική προσαρμογή. Θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να σωθούμε και δεν πετάμε στον ουρανό, ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε. Η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη, οργανωμένη για να κρατήσει για χρόνια, είτε είναι προπονητής ο Τζήμας είτε οποιοσδήποτε άλλος», ανέφερε ο κόουτς Τζήμας, μιλώντας για τους περιορισμένους πόρους μεν, αλλά και για τις μεγάλες επιδιώξεις, που χρειάζονται τον χρόνο τους για να γίνουν πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, θα συμπλήρωνε πως «η ομάδα αυτή προχωρά βήμα-βήμα προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, για παράδειγμα, έχει σύγχρονα γραφεία, ενώ κάναμε φιλικά με την ομάδα του Μπουρούση, ή τον Προμηθέα και τον Κολοσσό, που έδειξαν πως ετοιμαζόμαστε για μεγάλα βήματα προόδου. Χαίρομαι για αυτό και η διοίκηση Δεληγιάννη είναι σοβαρή, μετρημένη, με πόρους περιορισμένους μεν, αλλά μεγάλη όρεξη για προσφορά και μεράκι, κάτι που μεταφράζεται και από εμάς στο γήπεδο».

Τέλος, δε θα μπορούσε να μην του ζητηθεί να κάνει λόγο για τον Γιάννη Μπουρούση, που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για όσα γίνονται στην πόλη και τον ίδιο το σύλλογο και καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί, ότι μια μέρα ο διεθνής σέντερ θα ήθελε να παίξει στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ο Γιάννης Τζήμας δε θα αρνείτο να πλέξει το εγκώμιο του, λέγοντας πως «ο Γιάννης είναι ίνδαλμα για το καρδιτσιώτικο μπάσκετ. Αγαπάει πολύ τον τόπο και την οικογένειά του, με μεγάλη διάθεση προσφοράς. Είναι ένα παιδί που τιμά τα ελληνικά χρώματα και την εθνική, θεωρώ πως έχει πολλά χρόνια μπροστά του στο μέλλον. Η διάθεσή του αυτή, πρέπει να σου πω, ότι είναι ερέθισμα για εμάς, έχοντας παράλληλα μια διοίκηση διακεκριμένων παιδιών της περιοχής».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ