19.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βασιλείς, δελφίνοι και επίδοξοι βαρόνοι… στη σκηνή των Χριστουγέννων! (vids)

Όπως συμβαίνει κάθε σεζόν, μία ξεχωριστή ημέρα στο ΝΒΑ είναι εκείνη των Χριστουγέννων. Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική, μαζί με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το μενού είναι πάντα «πλούσιο» και ελκυστικό για τους θεατές, εξίσου «χορταστικό» με το γεύμα που θα έχουν απολαύσει νωρίτερα με τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Στη σημερινή (25/12) έκδοσή του, το Christmas Night έχει να μας προσφέρει πέντε παιχνίδια, με την Ανατολή και τη Δύση να «κονταροχτυπιούνται» σε ένα εξ αυτών, ενώ μοιράζονται τα υπόλοιπα τέσσερα στο έδαφός τους. Το basketa.gr σας παρουσιάζει το τι θα παρακολουθήσουν οι φίλοι του μπάσκετ, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα.

Ντέρμπι αναμνήσεων και… φιλόδοξων σχεδίων (Νιου Γιορκ Νικς - Φιλαδέλφεια 76ερς, 19:00)

«Trust the process», δηλαδή «πιστέψτε στο πλάνο μας» σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση, λένε στους οπαδούς τους οι ιθύνοντες τόσο των Νιου Γιορκ Νικς όσο και των Φιλαδέλφεια 76ερς. Οι μεν, έχοντας ως «σημείο αναφοράς» τον Κρίσταπς Πορζίνγκις και διαθέτοντας στο πλευρό του επίσης ικανότατους παίκτες με εμπειρία (Μπίσλεϊ, Χάρνταγουεϊ, Καντέρ, Λι, Νοά), αλλά και λαμπρό μέλλον (Εντιλικινά), βρίσκονται στην όγδοη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 17-15, παλεύοντας προς το παρόν με Πέισερς (19-14), Πίστονς (18-14), Μπακς (17-14), Ουίζαρντς (18-15) και Χιτ (17-16), για τις ομάδες που θα συμπληρώσουν τον «χάρτη» των playoffs. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι έξι ομάδες διεκδικούν πέντε θέσεις, με τους Σέλτικς, τους Ράπτορς και τους Καβαλίερς να μοιάζουν να έχουν πάρει ισχυρό προβάδισμα μπροστά τους. Οι Νικς διεκδικούν την είσοδό τους στα playoffs για πρώτη φορά μετά το 2013, όταν και είχαν προκριθεί ως δεύτεροι, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ξανά έναν πανισχυρό «πόλο» στην Νέα Υόρκη, όπως ήταν περίπου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Απέναντί τους, βρίσκεται μία ομάδα που βιώνει περισσότερα χρόνια απογοητεύσεων, με την ιστορικότητά της βέβαια να μην μπαίνει σε αμφισβήτηση. Το 2012 ήταν η τελευταία φορά που οι Φιλαδέλφεια 76ερς μπήκαν στα playoffs και από τότε η… κατρακύλα δεν είχε τέλος. Στο σύλλογο ελπίζουν πως οι ταλαντούχοι που απέκτησαν κυρίως μέσα από τη διαδικασία των drafts, θα καταφέρουν επιτέλους να «χτίσουν» ένα σύνολο με λαμπρό μέλλον στην Ανατολή, με τελευταίο τον Μαρκέλ Φουλτζ. Ο Τζόελ Εμπίντ, ο Μπεν Σίμονς, ο Ντάριο Σάριτς και ο Ρόμπερτ Κόβινγκτον είναι ακόμη μερικοί εξαιρετικά ταλαντούχοι παίκτες, με την εμπειρία παικτών όπως ο Τζέι Τζέι Ρέντικ να συμπληρώνει το ρόστερ. Το ρεκόρ 14-18, πάντως, δε δικαιώνει προς το παρόν τους ανθρώπους της ομάδας, που βρίσκεται στη 10η θέση και πλέον δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως ψάχνει για μία υπέρβαση, αν σκεφτεί κανείς πως έχει ηττηθεί στα πέντε τελευταία της παιχνίδια.

Στον τελευταίο μεταξύ τους αγώνα, που ήταν στη regular season της περσινής χρονιάς, οι Νικς είχαν κερδίσει στο «νήμα» με 114-113, αν και ελέω Καρμέλο Άντονι, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Ένα ζευγάρι που έγινε παράδοση (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς - Κλίβελαντ Καβαλίερς, 22:00)

Εδώ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά πράγματα. Πρόκειται για ένα «γαλαξία αστέρων» που θα παρελάσει από την «Oracle Arena», στο τρίτο συνεχόμενο χριστουγεννιάτικο παιχνίδι των δύο ομάδων. Και δεν επιλέγεται άδικα το ματσάρισμα να γίνει τη συγκεκριμένη μέρα, αν σκεφτούμε επίσης ότι αποτέλεσαν το ζευγάρι των Τελικών τα τελευταία τρία χρόνια - και γιατί όχι και φέτος. Από τη μία πλευρά, έχουμε τους ανυπέρβλητους «Πολεμιστές» του Στιβ Κερ, οι οποίοι προς το παρόν υπολείπονται μίας νίκης των Χιούστον Ρόκετς (26-7 έναντι 25-6), αλλά είναι πάντα το φαβορί. Δεν μπορείς να χαρακτηριστείς αλλιώς, άλλωστε, όταν έχεις στο ρόστερ σου τον Στεφ Κάρι, τον Κλέι Τόμπσον, τον Κέβιντ Ντουράντ, τον Ντρέιμοντ Γκριν, τον Αντρέ Ιγκουοντάλα και άλλους. Ο πρώτος, βέβαια, πιθανότητα δε θα αγωνιστεί σήμερα, λόγω του τραυματισμού του στον αστράγαλο, με τον Κερ να μιλάει για «0.001 πιθανότητα να παίξει», καθώς δε θέλει να βιαστεί για την επιστροφή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μεγάλη απώλεια, αλλά οι πρωταθλητές Ουόριορς έχουν αποδείξει πως μπορούν να βρουν τις λύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τάιρον Λου έκανε ένα… περίεργο recruiting, ελπίζοντας σε «αναγέννηση» μερικών «αστέρων», όπως ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Ντέρικ Ρόουζ, ενώ πρόσθεσε παίκτες που δίνουν μία διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι των Καβαλίερς, όπως ο Τζέι Κράουντερ, ο Αϊζέια Τόμας ή ο Χοσέ Καλντερόν. Στην αρχή φαινόταν να έχει αρκετά προβλήματα, αλλά η ομάδα του «Βασιλιά» ΛεΜπρόν Τζέιμς βρήκε σιγά-σιγά τα πατήματά της και έχει ανακτήσει μερικό από το χαμένο έδαφος από την κορυφή, όπου βρίσκονται οι Σέλτικς. Είναι στην τρίτη θέση με ρεκόρ 24-9 και θέλουν να διεκδικήσουν ένα σπουδαίο «διπλό», σε ένα παιχνίδι που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τις δύο πλευρές.

Οι δύο ομάδες μετρούν σκορ... 1-1 σε χριστουγεννιάτικες αναμετρήσεις, ενώ στις τρεις σερί σειρές τελικών που έχουν παίξει, οι Ουόριορς κερδίζουν με 2-1.

Ο νόμος της έδρας (Μπόστον Σέλτικς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, 00:30 της 26ης Δεκεμβρίου)

Ποιος δε θυμάται τις επικές τους «μάχες» στους ημιτελικούς Ανατολής προ ολίγων μηνών; Μετά από απίθανες συγκινήσεις, οι «Κέλτες» του Μπραντ Στίβενς πέρασαν στους τελικούς με 4-3, σε μία σειρά όπου κανείς δεν κατάφερε να κάνει «μπρέικ». Στη λογική αυτήν, άλλωστε, το ΝΒΑ αποφάσισε να φέρει το ζευγάρι αυτό στο πρόγραμμα των Χριστουγέννων. Τον τελευταίο καιρό, μπορεί η Βοστόνη να μην είναι σταθερή στα αποτελέσματά της, αλλά παραμένει πρώτη με ρεκόρ 27-9, σε μία σεζόν όπου άλλαξε τα πάντα, χρίζοντας ως ηγέτη τον Κάιρι Ίρβινγκ αντί του Αϊζέια Τόμας (έκαναν αντίστροφα τη διαδρομή Κλίβελαντ-Βοστόνη) και ποντάροντας πολλά, τόσο στη σταθερή αξία του Αλ Χόρφορντ όσο και στο μέλλον των Τζέισον Τέιτουμ-Τζέιλεν Μπράουν, με τον Γκόρντον Χέϊγουορντ να είναι ο άτυχος της σεζόν, τραυματιζόμενος στην πρεμιέρα με τους «Ιππότες». Παρά το γεγονός αυτό, όμως, μοιάζουν πιο ικανοί από ποτέ να «χτυπήσουν» τον τίτλο στην Ανατολή.

Οι «Μάγοι», πάντως, δε μοιάζουν τόσο δυνατοί όσο πέρυσι. Μπορεί ο βασικός κορμός, με ηγέτες τους Τζον Ουόλ-Μπράντλεϊ Μπιλ να διατηρήθηκε, αλλά ρυθμό η ομάδα δεν έχει βρει ακόμη. Τη βρίσκουμε στην έβδομη θέση της Ανατολής με 18-15 και προς το παρόν πρέπει να παλέψει για να σιγουρέψει τα playoffs σε πρώτη φάση, αν και φυσικά η τέταρτη θέση (Πέισερς, 19-14), είναι σε απόσταση μόλις μίας νίκης. Στο ματσάρισμα με τους «τριφυλλοφόρους», που είναι πάντοτε ιδιαίτερο, οι πρωτεουσιάνοι ελπίζουν να κάνουν μία καινούργια αρχή, που θα τους ανεβάσει στη βαθμολογία.

MVP εναντίον… MVP (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - Χιούστον Ρόκετς, 03:00 της 26ης Δεκεμβρίου)

Ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε σε δύο παίκτες που πέρυσι έκαναν απίστευτα πράγματα στο παρκέ, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ νίκησε τον Τζέιμς Χάρντεν σε αυτή την άτυπη «μάχη», αν και στο ματσάρισμά τους στον πρώτο γύρο των playoffs, ο «Μούσιας» οδήγησε στην πρόκριση τους Ρόκετς. Με αφορμή το περσινό έπος, μάλλον, συναντάμε ανήμερα Χριστουγέννων αυτό το ζευγάρι, με τους γηπεδούχους Θάντερ να ελπίζουν σε μία καλύτερη τύχη από την περσινή. Όπου «καλύτερη», βάλτε απόκτηση πλεονεκτήματος έδρας, με τους «Κεραυνούς» να τοποθετούνται στην πέμπτη θέση της Δύσης με 18-15, δύο νίκες πίσω από τους Τίμπεργουλβς. Μία ομάδα που έχει Ράσελ Ουέστμπρουκ, Καρμέλο Άντονι και Πολ Τζορτζ, είναι λογικό να εγείρει απαιτήσεις, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως σε περίπτωση αποτυχίας, οι δύο τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να «κουνήσουν μαντήλι» το καλοκαίρι, μη ενεργοποιώντας την οψιόν ανανέωσης. Μία πραγματική «θηλειά» στο λαιμό του Μπίλι Ντόνοβαν, που είναι αναγκασμένος να επιδείξει κάτι καλό στη διοίκηση, σε μία πολύ ανταγωνιστική Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια αυτήν, παρεμπιπτόντως, οι «Ρουκέτες» πυροβολούν κατά ριπάς και είναι πρώτες. Ο Κρις Πολ ταίριαξε υπέροχα, τόσο με τον Τζέιμς Χάρντεν όσο και με την υπόλοιπη ομάδα, που διαθέτει κι άλλες εξαιρετικές ομάδες (Αρίζα, Καπέλα, Γκόρντον, Άντερσον, Νενέ), δηλώνοντας πως φέτος είναι έτοιμη για την υπέρβαση. Αυτή δεν είναι άλλη από το να διεκδικήσουν τον τίτλο της Δύσης από τους Ουόριορς και προς το παρόν μοιάζουν ικανοί, όντες όπως αναφέραμε στην κορυφή με 25-6. Όλοι ξέρουν, βέβαια, πως το θέμα είναι τόσο η διάρκεια όσο και η ετοιμότητα στα playoffs, στα οποία πέρυσι ο Χάρντεν δεν φάνηκε τόσο έτοιμος, απέναντι στους Σπερς (ημιτελικοί Δύσης).

Trust the process… έκδοση Δύσης (Λος Άντζελες Λέικερς - Μινεσότα Τίμπεργουλβς, 5:30 26ης Δεκεμβρίου)

Είναι μία παρόμοια περίπτωση με αυτήν που αναφέραμε για το Νικς-Σίξερς, αφού πρόκειται επίσης για δύο ομάδες με ένα φιλόδοξο πλάνο, με το «βλέμμα» στο μέλλον. Οι Λέικερς έφεραν στις τάξεις τους, μέσω του draft, τον πολλά υποσχόμενο Λόνζο Μπολ, με τη διαδικασία αυτή να έχει εξελιχθεί σε πάγια τακτική τους τα τελευταία χρόνια (Κούζμα, Ίνγκραμ, Κλάρκσον, Νανς, Ραντλ, Ζούμπατς) και ελπίζοντας πως ο Λουκ Ουόλτον, βάζοντας δίπλα τους παίκτες που έχουν φάει τα παρκέ του ΝΒΑ με το «κουτάλι» (Μπόγκουτ, Ντενγκ, Λόπες, Κάλντουελ-Πόουπ, Μπρούερ), θα τους προετοιμάσει για να γίνουν οι «Λιμναίοι» που κάποτε «έτρεμαν» άπαντες. Δεν κρύβεται, βέβαια, πως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποτελεί ευσεβή πόθο για το προσεχές καλοκαίρι, ώστε να «εκτοξευτεί» ο σύλλογος, καθώς φέτος βρίσκονται και πάλι χαμηλά, συγκεκριμένα στην 11η θέση με ρεκόρ 11-20. Οι φαν, πάντως, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το πλάνο της διοίκησης, υπό τον εμβληματικό Μάτζικ Τζόνσον, ελπίζοντας πως θα ξαναδούν την ομάδα τους πρωταθλήτρια, αφού έχουν συνηθίσει σε άλλα δεδομένα. Πρώτα, βέβαια, πρέπει να φτάσουν μέχρι τα playoffs, όπου η ομάδα των 16 τίτλων ΝΒΑ δεν έχει παραστεί από το 2013.

Οι Τίμπεργουλβς, από τη δική τους πλευρά, θα μπορούν σε λίγο καιρό να πουν πως… επιτέλους μπαίνουν στην οκτάδα. Από το 2004, όταν και είχαν ηττηθεί από τους Λέικερς στους τελικούς της Δύσης, δεν έχουν ξαναβρεθεί στα playoffs και φέτος έγινε η «ρελάνς». Αποκτήθηκε με εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία από τους Μπουλς ο Τζίμι Μπάτλερ, ενώ κάτοικοι Μινεσότα έγιναν και οι Τζέφ Τιγκ, Ταζ Γκίμπσον, Τζαμάλ Κρόφορντ, για να πλαισιώσουν τους Καρλ Άντονι Τάουνς, Άντριου Ουίγκινς, Νεμάνια Μπιέλιτσα και Γκόρτζι Ντιενγκ. Η προσπάθειά τους έχει φέρει «καρπούς», αφού είναι 4οι αυτή τη στιγμή στη Δύση με ρεκόρ 20-13 και ελπίζουν να πετύχουν την ανοδική πορεία που περίμεναν πολλά χρόνια και που φάνηκε να σχεδιάζουν πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις εξαιρετικές κινήσεις του καλοκαιριού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ