20 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαγγέλης Τσάπας: “Το λάθος μου στον Ιωνικό και ο αναγκαίος… δικτάτορας “

Αυτό κι αν ήταν που λένε ότι η πρώτη φορά μένει αξέχαστη. Ο Βαγγέλης Τσάπας πήρε το περασμένο καλοκαίρι την απόφαση να δοκιμάσει την Basket League με μία ομάδα που έφτασε μέχρι εκεί και στην πορεία τα έζησε όλα. Εντυπωσιακές μεταγραφές, μια εκπληκτική πορεία στον πρώτο γύρο με ομάδα... μοντέλο, μια απόφαση παραχώρησης του μάνατζμεντ στο δεύτερο μισό που έφερε αποδιοργάνωση, άγχος παραμονής και ένα τέλος καλό και... απότομο με την διακοπή λόγω πανδημίας και την παραμονή στην κατηγορία.
Το μέλλον του Ιωνικού είναι ένα ερωτηματικό, η επόμενη ημέρα του ΕΣΑΚΕ αλλά και συνολικά του ελληνικού μπάσκετ το ίδιο και ο Βαγγέλης Τσάπας που συνηθίζει να λέει όσα σκέφτεται χωρίς... διπλωματία, μίλησε στο Basketa.gr για όλα αυτά.


- Κατ' αρχάς, ενώ είχες φύγει από το προσκήνιο του Ιωνικού στα μισά της χρονιάς, σε βλέπουμε να τον εκπροσωπείς στον ΕΣΑΚΕ στις κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών. Τι ισχύει;


"Από τον Ιωνικό με την έννοια της καθημερινής ενασχόλησης ουσιαστικά έχω φύγει από τον Δεκέμβριο, μετά το ματς με τον Πανιώνιο. Οι άνθρωποι όμως που ανέλαβαν να συνεχίσουν άφησαν όλα τα πράγματα στη μέση και κάποιος έπρεπε να μπει μπροστά γα να γίνουν αυτά που είχα υποσχεθεί στον κόσμο. Να τελειώσει η χρονιά, να μείνει η ομάδα και να είναι συμμαζεμένα τα οικονομικά της. Οπότε αναγκάστηκα να εμφανιστώ στo προσκήνιο μόνο γι' αυτό. Μάζεψα τα παιδιά που είχαν συμφωνίες πληρωμής από τις χορηγίες και δεν τα πήραν επειδή κόπηκαν η ΕΡΤ και η ΕΚΟ με την διακοπή, τους κάλυψα, έβαλα εγγυήσεις και για κάποια άλλα πράγματα και έτσι τελειώνει η χρονιά".



- Για να το ξεκαθαρίσουμε, τι σχέση διατηρούσες με τον Ιωνικό και συνεχίζεις να τον εκπροσωπείς στον ΕΣΑΚΕ;


"Η συμφωνία που είχε γίνει ήταν ότι μέχρι 15 Απριλίου που κανονικά θα τελείωνε το πρωτάθλημα, αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν την διαχείριση και εγώ τον οικονομικό και μόνο έλεγχο και καμία ανάμιξη στο αγωνιστικό, το ρόστερ και όλα αυτά. Αν στις 15 Απριλίου όλα ήταν σωστά και ήθελαν, θα μπορούσαν να συνεχίσουν στην ομάδα".

 

Δεν τον έβλεπα ούτε στην τηλεόραση...



- Συζητήθηκε για διαφορετικούς λόγους ο Ιωνικός στο πρωτάθλημα, με θαυμασμό στην αρχή και όχι κολακευτικά στο δεύτερο μέρος, μετάνιωσες για κάποιες αποφάσεις;


"Παρότι μου καταλογίζουν πολλοί ότι δεν έπρεπε να ανεβάσω τόσο ψηλά τον πήχη δεν μετανιώνω, εγώ αυτό είμαι, δεν μπορώ να κάνω ομάδες και να είμαστε... στην ταλαιπωρία. Θα μου πεις κι αυτό που έκανες ήταν σωστό στο τέλος; Οχι, δεν θέλω, δεν μπορώ να πω ότι μετανιώνω, γιατί το πρώτο μισό της χρονιάς ήταν μαγικό. Η ομάδα έκανε διπλό στο Αλεξάνδρειο, στην Λήμνο, νίκησε το Περιστέρι, έχασε στη τελευταία επίθεση από τον Προμηθέα. Δεν μετανιώνω φυσικά ούτε για τους παίκτες που είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε, ούτε επειδή μέσα από τον Ιωνικό δώσαμε την ευκαιρία στον Χαραλαμπόπουλο να πάει στον Ολυμπιακό, όχι δεν μετανιώνω.
Το θέμα δεν ήταν ότι ανέβασα εγώ τον πήχη, το πρόβλημα ήταν ότι δεν αντεπεξήλθαν όλες οι άλλες δυνάμεις που ήταν μαζί μου σε αυτά που είχαν υποσχεθεί. Αρα, δεν μπορώ εγώ να μετανιώνω για πράξεις που δεν έκαναν άλλοι".

 

- Ο κόσμος του Ιωνικού αγωνιά από καιρό και αυτό δεν σταμάτησε μετά την παραμονή, αφού υπάρχει το ερωτηματικό για το μέλλον. Θα εμπλακείς σε αυτό;


"Εννοείται ότι με νοιάζει και πολύ. Μιλάω με έναν - δυο ανθρώπους που δείχνουν να ενδιαφέρονται σοβαρά να αποκτήσουν την ομάδα και μακάρι να γίνει κάτι οριστικό και να είμαι κι εγώ κοντά τους απλά να βοηθήσω οικονομικά. Καταλαβαίνω την αγωνία του κόσμου, αλλά αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται υπομονή.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα υπάρξει εξέλιξη με κάποιον άνθρωπο που θα πάρει το συνολικό πακέτο, πρέπει να εμφανιστούν οι άνθρωποι του Ιωνικού και να πουν τι μπορούν να συνεισφέρουν γιατί αν δεν μπορούν να πάρουν πάνω τους ένα σημαντικό κομμάτι, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Έχω πει κατά καιρούς, ότι δεν υπάρχει παραγοντικό... One man show στις μέρες μας.
Τώρα, για να επιστρέψουμε λίγο στο αν μετάνιωσα για κάτι. Ναι, έκανα λάθος επειδή δεν το είδα σωστά την εποχή που έδωσα την ομάδα. Ήταν λάθος ξεκάθαρο και η εικόνα του δεύτερου γύρου μου σπάραζε την καρδιά, δεν μπορούσα να την βλέπω ούτε στην τηλεόραση".

 

Αυτός που θα πάρει αποφάσεις και θα εμπνεύσει

 

- Στον ΕΣΑΚΕ λοιπόν που δείχνει ότι κάτι κινείται μετά από χρόνια με πρωτοβουλία των ομάδων, εκτιμάς ότι θα κρατήσουν μέχρι τέλους τα συμφωνηθέντα; Και αν ναι τι θα βγάλει στο επόμενο πρωτάθλημα;


"Θεωρώ οπωσδήποτε θετικό το γεγονός ότι κάποιες ομάδες που βάζουν χρήματα στο μπάσκετ και αγωνιούν για το μπάσκετ, βλέπουν ότι πρέπει επιτέλους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν προτάσεις, να την ψάξουν. Όλη αυτή η κινητικότητα είναι θετική, ποτέ δεν είναι αρνητικό το να θέλουν κάποιοι να κινήσουν εξελίξεις.
Εδώ όμως υπάρχουν τεράστια αγκάθια, τέλματα που προέρχονται από πάρα πολλά χρόνια πίσω, αντιλήψεις που δύσκολα αλλάζουν και θεωρώ ότι και οι ομάδες δεν θα είναι τόσο ενωμένες στην πορεία σε αυτό που θέλουν να κάνουν για έναν πολύ απλό λόγο. Την επόμενη μέρα θα είναι ανταγωνιστές και αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα".


- Αυτή είναι η επόμενη ερώτηση, πιστεύεις ότι μπορεί να τηρηθούν συμφωνίες κυρίων ή με την πάροδο του χρόνου θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα αλλάξουν νοοτροπίες ανάλογα με τα συμφέροντα που θα δημιουργούνται σε κάθε ομάδα;


"Οπως είπα και πριν, στο γήπεδο όλοι είμαστε αντίπαλοι. Και μέσα στην τρέλα να κερδίσουμε, θυσιάζονται πολλά πράγματα γι' αυτό εκτιμώ ότι δύσκολα θα μπορέσουν να τηρηθούν αυτές οι συμφωνίες. Το μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, χρειάζεται έναν δικτάτορα για να μπορέσει να συμμαζευτεί, με το... παράδοξο του να είναι δικτάτορας με αγαθές προθέσεις. Θέλω να πω να είναι ένας άνθρωπος που να μην διστάζει να πάρει το βάρος δύσκολων αποφάσεων, αλλά και να μπορεί να εμπνεύσει. Σίγουρα θα επωφεληθεί κι αυτός, αλλά αν έχει όραμα, καταφέρει να κάνει τους άλλους να τον ακολουθήσουν προς μια σωστή κατεύθυνση για το μπάσκετ, θα υπάρχει κέρδος".



- Υπήρξε μια παραφιλολογία με τον Ολυμπιακό στο επίκεντρο, εσύ και ο Κωστής Ζομπανάκης είπατε δημόσια και άλλοι μεταξύ σας ότι θα χρειαζόταν στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Basket League, τελικά το θέμα θεωρείται οριστικά λήξαν για φέτος;


"Με τις ανακοινώσεις και των ανόδων έχει τελειώσει, αλλά νομίζω ότι και όταν το ανοίξαμε αυτό το θέμα... κλεισμένο ήταν. Δεν είμασταν μόνο εμείς οι δύο, ήταν πολλοί που το ανέφεραν μέσα στο ΕΣΑΚΕ, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε ελπίδα να γίνει κάτι στην πραγματικότητα, αφού καμία πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της.
Ονόματα με το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αρη κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα αψηφά. Εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση, δεν μπορεί να μην θέλεις να συγκεντρώσεις όλες τις μεγάλες δυνάμεις σου. Αυτή ήταν η λογική, η κοινή λογική, αλλά στο ελληνικό μπάσκετ δυστυχώς όταν μιλάς με την κοινή λογική, γίνεσαι εχθρός, γίνεσαι γραφικός, κάτι άλλο έχεις στο μυαλό σου".

 

Στo.. Hall of fame ο Βασιλακόπουλος, εγγύηση ο Λιόλιος

 

- Κομβική χρονιά όμως ενδέχεται να είναι η φετινή και για την ΕΟΚ, αφού αν δεν αλλάξει κάτι στον ισχύοντα νόμο, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Πώς βλέπεις να διαμορφώνεται το τοπίο;


"Το μπάσκετ βρίσκεται σε ένα τέλμα και αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα όχι μόνο για τον χώρο αυτό, λόγω της κρίσης που υπάρχει γενικότερα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και από την ώρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε κάποιες αλλαγές, δεν γίνεται όσοι τόσα χρόνια λέγανε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο μπάσκετ, να μην στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αλλαγής.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα χρυσά χρόνια του μπάσκετ, των οποίων ένα τεράστιο μερίδιο ανήκει στον παράγοντα Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η θέση του είναι στο παγκόσμιο... hall of fame των παραγόντων, τα πράγματα που πέτυχε το άθλημα στα πιο δημιουργικά του χρόνια δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα ξαναδούμε, σίγουρα αυτή την εποχή δεν τα βλέπουμε.
Όπως στην ζωή όλα κάνουν έναν κύκλο, όπως αποσύρονται οι αθλητές, πιστεύω ότι και οι παράγοντες κουράζονται μετά από συνεχόμενα χρόνια καθημερινής προσπάθειας και μεγάλης προσφοράς. Ο κύριος Βασιλακόπουλος είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και θα είναι λάθος έστω και σκεφτεί κάποιος να προσπαθήσει να τον αποδομήσει. Το ελληνικό μπάσκετ πρέπει την επόμενη ημέρα να εκμεταλλευτεί τον Γιώργο Βασιλακόπουλο από κάποια θέση.
Για μένα το πιο σωστό θα είναι να υπάρξει πάντρεμα των υγιών δυνάμεων του παρελθόντος με τις φιλόδοξες και γεμάτες ενέργεια δυνάμεις της επόμενης ημέρας. Επιμένω, ότι όχι μόνο πρέπει να τιμηθεί το τεράστιο έργο του πρόεδρου, αλλά με κάποιο τρόπο να είναι κοντά στις εξελίξεις και την επόμενη ημέρα".



- Για αυτή την επόμενη μέρα έχεις διαμορφώσει άποψη ή περιμένεις να ξεκαθαρίσει το προεκλογικό τοπίο;


"Εχουμε δει πολλούς ανθρώπους να εκφράζουν την επιθυμία τους να αναλάβουν τις τύχες της ΕΟΚ, έχουμε πληροφορηθεί και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι θα έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι αφού υπάρχουν διάφορα κωλύματα που δεν τα ξέρει ο πολύς κόσμος. Μέχρι τώρα, θεωρώ τον κύριο Λιόλιο μια πολύ υγιή πρόταση. Είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος, τον οποίο γνωρίζω καλά, έχει διάθεση και όραμα και πιστεύω ότι αν τον στηρίξουν όλες οι δυνάμεις που θεωρητικά αγαπάνε το μπάσκετ, έχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει".

 

- Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πιστεύεις ότι θα "δείξει" κάποιον εκλεκτό της δικής του προτίμησης;


"Αν αυτό αναφέρεται ως ένας τρόπος για να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο, έχω να πω ότι σε μια τεράστια προσωπικότητα σαν αυτή δεν ταιριάζει το να επιχειρήσει με... ντρίπλες να είναι παρών. Πρέπει όπως είπα, ευθεία και ξεκάθαρα όλοι να τον έχουμε ψηλά και να έχει μια σαφή θέση στην επόμενη μέρα".


- Το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι για την συμμετοχή τους στα κοινά της ΕΟΚ δείχνει κατά την γνώμη σου ότι το μπάσκετ διατηρεί μεγάλη την δυναμική του;

"Υπάρχει ένα κλισέ το οποίο και ισχύει 100% και δεν αλλάζει, ότι το μπάσκετ είναι στο dna του Έλληνα. Το θέμα είναι οι προθέσεις αυτών που θέλουν να ασχοληθούν και ξαναλέω ότι ο επόμενος άνθρωπος που θα ηγηθεί θα πρέπει να έχει έντονες αρχηγικές τάσεις, συγκεκριμένο πλάνο και να βγει μπροστά να το κάνει, να αντέξει γιατί θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις και αν αρχίσει να κάνει χάρες, θα πάμε σε χειρότερο σημείο από το σημερινό. Οπότε χρειάζεται κάποιος με ξεκάθαροι πλάνο το οποίο να μπορέσει να το στηρίξει παρόλες τις πιέσεις που θα δεχτεί".



- Εσύ έχοντας ζήσει πια και την εμπειρία του επαγγελματικού μπάσκετ, άρα όλες τις βαθμίδες από μέσα τι θα επέλεγες για την συνέχεια; Τις πιο ρομαντικές καταστάσεις στα πιο χαμηλά ή την πιο μεγάλη προβολή και λάμψη της Basket League;

"Η Basket League όταν την έζησα εγώ δεν λες ότι είχε και ιδιαίτερη λάμψη, ίσως να είχε τα προηγούμενα χρόνια. Εμένα θα έλεγα ότι μου ταιριάζει πιο πολύ το άλλο σκηνικό, αν κι εκεί υπάρχει μεγάλη φθορά. Αυτό που έχω πει και στον ΕΣΑΚΕ έχοντας εμπειρία από όλες τις βαθμίδες, είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ να πορευτούν μαζί και όχι σαν κάτι να έχουν να χωρίσουν, να φτιάξουν ένα πλάνο από το τελευταίο τοπικό μέχρι την Α1 και να λειτουργούν αρμονικά.Θέλει σκληρή δουλειά και τουλάχιστον πέντε χρόνα υπομονή για να πετύχουμε αυτή την εναρμόνιση που θα είναι προς όφελος όλων".


- Σκέφτεσαι έχοντας δοκιμάσει πια κάθε χαρά και περιπέτεια στο μπάσκετ, να πάρεις μια ομάδα χαμηλά να κάνετε όλο τον δρόμο και να πορευτείτε μαζί στην Α1 ή ίσως σκέφτεσαι πια μόνο την εμπλοκή με ένα δυνατό όνομα της μεγάλης κατηγορίας;

"Αν κάτι μπορώ να αποκλείσω τελείως αυτή τη στιγμή είναι το να ασχοληθώ με μια ομάδα από την αρχή, στα χαμηλά και να επιχειρήσω να φτάσει ψηλά. Μπορεί λίγο αργότερα να με δελεάσει αυτό με την προϋπόθεση να αρχίσουμε με νέα παιδιά και μαζί να κάνουμε όλη την διαδρομή, όχι τώρα όμως. Τώρα νιώθω ότι δεν έχω την διάθεση για ενεργό εμπλοκή σε κάτι, δεν έχω την δύναμη, δεν αποκλείεται κάτι να γίνει με έμμεσο τρόπο, αλλά πραγματικά, δεν νιώθω ζεστός".

 

Απώλεια ο Ζομπανάκης, το μπάσκετ δεν κατανοεί την πραγματικότητα

- Η επικείμενη αποχώρηση του Κωστή Ζομπανάκη από το Ρέθυμνο εκτιμάς ότι είναι απόρροια της δύσκολης εποχής ή απόδειξη ότι το μπάσκετ διώχνει επενδυτές;

"Είναι ένας συνδυασμός όλων και κυρίως του ότι το μπάσκετ δεν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της εποχής και ουσιαστικά γίνεται εχθρός στον επενδυτή, αν και είναι λάθος η λέξη αφού στο μπάσκετ δεν επενδύεις, μόνο για να χάνεις χρήματα είσαι....
Με αυτό το δεδομένο συν ότι σε πολλές περιπτώσεις φτάνεις να λοιδωρείσαι κιόλας, το σκηνικό γίνεται πλήρως αποτρεπτικό για κάτι που ουσιαστικά το κάνεις από ευχαρίστηση, αλλά όπως είπα δυστυχώς το μπάσκετ δεν αντιλαμβάνεται στο μέλλον και ωθεί σε τέτοιες αποφάσεις, όπως θα ωθήσει και στο μέλλον.
Εγώ βάζω ένα στοίχημα, ότι από αυτούς που βάζουν χρήματα αυτή την εποχή, σε δυο χρόνια το 70% θα έχουν φύγει. Δεν λέω ότι δεν θα βρεθούν άλλοι, λέω ότι αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα έχουν φύγει δεν θα είναι οι ίδιοι.
Από 'κει και πέρα, είναι μια τεράστια απώλεια για το μπάσκετ να φεύγουν άνθρωποι σαν τον κύριο Ζομπανάκη. Εχει μια ιδιαίτερη σκέψη για το μπάσκετ, την τηρούσε πιστά, είναι τίμιος και μπορεί να συμφωνούσες ή να διαφωνούσες μαζί του, αλλά είναι ένας άνθρωπος του μπάσκετ.
Ξέρεις, πολλές αποχωρήσεις ανθρώπων με μεράκι, όραμα, που βάζουν χρήματα, υπάρχουν και στις πιο κάτω κατηγορίες, απλά δεν κάνουν τόσο ντόρο. Φεύγει συνέχεια κόσμος, γιατί το μπάσκετ αδυνατεί να κατανοήσει την σύγχρονη πραγματικότητα".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ