23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Βαγγέλης Τσάπας στο Basketa.gr: “Αυτός θα είναι ο Ιωνικός της Basket League”!

Μπασκετομάνα. Δεν τον δικαιούνται τον χαρακτηρισμό όλες οι περιοχές στις οποίες τον αποδίδουν. Σε ορισμένες υπάρχει υπερβολή. Στην Νίκαια όχι. Μεγάλη ιστορία. Και η περιοχή και ο Ιωνικός, το καμάρι της. Χρειάστηκαν 32 χρόνια για να πανηγυρίσει την επιστροφή του στα σαλόνια. Η πολυπόθητη άνοδος ήρθε, όλοι στη Νίκαια αδημονούν για την μεγάλη πρόκληση. Μαζί τους κι ένας άνθρωπος που δεν είναι Νικαιώτης. Τον... έκαναν όμως στην πορεία. Δυο χρόνια χρειάστηκε. Ο Βαγγέλη Τσάπας έβαλε το... μαγικό ραβδί που έχει και ανεβάζει ομάδες. Αυτοί έβαλαν την δική τους τρέλα και οι τρέλες του ταίριαξαν μια χαρά και γίναν ένα. Ο παράγοντας "μετρ των ανόδων" ανοίγει τα χαρτιά του και... την καρδιά του στο Basketa.gr για τον Ιωνικό της Basket League.

Ζοριστήκαμε, χρειάστηκαν δύσκολες αποφάσεις

 

- Κατ' αρχάς συγχαρητήρια, ήταν όσο εύκολο φάνηκε;

"Ευχαριστώ και σου απαντώ ότι εσωτερικά ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που έχω ζήσει, όσο κι αν από το αποτέλεσμα φάνηκε μια από τις πιο εύκολες. Για να έρθει όμως η ισορροπία και να φανούν μετά όλα εύκολα, έπρεπε να γίνουν δύσκολες κινήσεις εσωτερικά. Ηταν μια ψυχοφθόρα χρονιά, έπρεπε να αλλάξει ο προπονητής, να έρθει ο Λουκάς, να γίνουν τεράστιες υπερβάσεις, γιατί και ο Βετούλας υπέρβαση είναι για την Α2, καλά, για τον Λουκά δεν το συζητάω".

 

- Εχεις κάνει κατά καιρούς διάφορες υπερβάσεις, πιστεύεις ότι ο Μαυροκεφαλίδης ήταν το... γαλόνι της παραγοντικής σου ενασχόλησης;

"Ναι, νομίζω ότι ξεπερνάει και ανόδους ακόμα. Και ξέρεις κάτι; Δεν είναι αυτή καθεαυτή η μεταγραφή, είναι η παρουσία του μετά, ο τρόπος που αγωνίστηκε είναι το γαλόνι, που έδειξε ότι έπεισα έναν άριστο επαγγελματία και άνθρωπο με το όραμα που του εξέθεσα και ήρθε κι έκανε την δουλειά στο 100% δεν κοίταξε κανέναν αφ' υψηλού, δεν κορόιδεψε ούτε μια στιγμή".

 

- Υπήρξε στιγμή που είπες ότι "θα ζοριστούμε" μέσα στην χρονιά;

"Τι να το πω, αφού ζοριστήκαμε, αυτή είναι η αλήθεια. Τον Δεκέμβριο μετά την ήττα από τον Ηρακλή δεν είμασταν πρώτοι. Απλά εκεί ο Ηρακλής έκανε δυο γκέλες και ουσιαστικά μας έδωσε περιθώρια. Μόλις έγιναν αυτά τα αποτελέσματα και εφόσον είχαμε και τον δεύτερο γύρο μαζί τους στην Νίκαια, ηρέμησα, ήμουν πάρα πολύ ήρεμος, είπα μετά ότι ανεβήκαμε".

 

- Για τον Ηρακλή πάντως επιμένεις από καιρό ότι θα είναι ο δεύτερος που θα ανέβει.

"Ναι, νομίζω είναι φανερό και το αποδεικνύει συνέχεια μέσα στα γήπεδα και δικαιωματικά θα ανέβει αφού είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες ομάδες. Εντάξει, πάντα υπάρχουν οι εκπλήξεις, αλλά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι και δίκαια οι άνθρωποι μετά από τρία χρόνια επίπονης προσπάθειας θα πανηγυρίσουν την εκπλήρωση των στόχων τους".

 

- Εχοντας ζήσει πλέον την χρονιά και το αποτέλεσμα, αν γυρίζαμε στο περασμένο καλοκαίρι θα το έστηνες και πάλι έτσι το μαγαζί ή θα άλλαζε το πλάνο;

"Εκ του αποτελέσματος, πολλά μπορείς να κάνεις, αλλά επειδή ο χρόνος γυρίζει πίσω μόνο στις ταινίες, αφού πετύχαμε τον στόχο δεν θα άλλαζα τίποτα. Επιμένω ότι ήταν σωστές οι σκέψεις που έκαναν στην αρχή, επιμένω ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς να χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις και πιστεύω ότι ο λόγος που δεν λειτούργησαν δεν ήταν δική μου ευθύνη, αλλά ίσως κάποιοι δεν πίστευαν αυτά που ξεκάθαρα και ειλικρινά τους έλεγαν".

 

- Στην Νίκαια νιώθεις ένας φίλος, ένας δικός τους άνθρωπος ή αυτός που τον... κάνουν παρέα επειδή βάζει τα ωραία του λεφτά;

"Μετά από δύο χρόνια κοινής πορείας και επιτευγμάτων, δύο χρόνια που καταφέραμε και φέραμε πίσω τον κόσμο και γεμίσαμε το γήπεδο, αισθάνομαι και εγώ φίλο τους και αυτοί φίλοι μου. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δέσιμο που ήρθε γρήγορα και θεωρώ τον εαυτό μου μέλος αυτής της ιστορίας".

 

- Τον Φάρο τον έχεις βγάλει πια από την ζωή σου;

"Ο,τι κάνεις στην ζωή σου το θυμάσαι. Πες ότι έχεις κάνει δύο γάμους και από ένα παιδί στον καθένα, υπάρχει περίπτωση κάποιο να το αγαπάς λιγότερο; Ο σεβασμός παραμένει για όλα, ανθρώπους και καταστάσεις που μπορεί να κάνουν τον κύκλο τους, αλλά πάντα αγαπάς και σέβεσαι το ίδιο ακόμα κι αν έρθει κάτι καινούργιο στην ζωή σου".


Ο Ιωνικός είναι μια άλλη ιστορία...

 


- Θα παίξει ο Ιωνικός στην Basket League;

"Χίλια τα εκατό. Και με εμένα παρόντα"!

 

- Εντάξει, το έχεις ξαναπεί, αλλά δεν είναι και αυτονόητο λόγω του παρελθόντος με ομάδες σου που ανέβηκαν.

"Ναι, δεν διαφωνώ, είναι λογικό να ρωτάς. Στην ιστορία του Φάρου όμως είχα ξεκαθαρίσει τις δυσκολίες και δυστυχώς κανείς δεν ανταποκρίθηκε όταν είχα κάνει κάλεσμα. Η δε μετέπειτα πορεία της ομάδας, μετά την φυγή μου, με δικαίωσε απόλυτα. Βλέπω να δικαιώνομαι με τον χρόνο και για κάποια πράγματα που έλεγα για την λειτουργία της Α1 παλιότερα και με είχαν αντιμετωπίσει σαν γραφικό. Πρόσφατα είχα συναντήσει στο Κολωνάκι έναν πρόεδρο ομάδας της μεγάλης κατηγορίας και μου έλεγε ότι δεν είχε νόημα πια να είμαστε εκεί. Αλλά τέλος πάντων, αυτά είναι μεγάλες κουβέντες. Στο δια ταύτα, ο Φάρος δεν μπορούσε να παίξει και θεωρώ ότι έκανα σωστή κίνηση, όμως, ο Ιωνικός είναι μια τελείως άλλη ιστορία".

 

- Οι ιδέες που είχε εκφράσει παλιότερα όταν δεν ήσουν μέλος της Α1 θα ακουστούν και τώρα που θα μπεις στον ΕΣΑΚΕ; Βλέπουμε εκεί να φεύγουν οι χρονιές και να μην αλλάζει τίποτα, τέλμα υπάρχει.

"Εντάξει, πέντε προτάσεις πάντα μπορείς να τις κάνεις, το επιβάλλουν και οι συνθήκες της εποχής, υπάρχει αναβρασμός, το βλέπουμε όλοι. Αλλά να σου πω και κάτι; Αν νιώσεις ότι δεν ακούγεσαι, θα κοιτάξεις την ομάδας σου και θα αφήσεις τον συνδικαλισμό. Δεν με ενδιαφέρει εμένα έτσι κι αλλιώς ο συνδικαλισμός".


- Γνωρίζεις τους ανθρώπους με τους οποίους θα αρχίσεις να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι, πιστεύεις ότι υπάρχει κοινή σκέψη;

"Τους περισσότερους τους ξέρω, το θέμα βέβαια δεν είναι προσωπικό για το αν θα υπάρξει συνεργασία. Ολοι τους είναι σοβαροί άνθρωποι και πετυχημένοι στον χώρο τους, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει ένα σύστημα που δεν είναι δομημένο σωστά και κατ' επέκταση δεν λειτουργεί σωστά".

Στις 12 Μαϊου κλείνει ο κύκλος της παρέας

 

- Μια ομάδα που ανεβαίνει στην μεγάλη κατηγορία και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια, η λογική λέει ότι πάει μόνο για να μείνει σε πρώτη φάση. Εσένα πάντως, δύσκολο μοιάζει να σε... εκφράζει μια παραμονή.

"Μπορεί να μην με εκφράζει εμένα, αλλά εκφράζει την πραγματικότητα και αυτό φτάνει και περισσεύει. Ο μόνο στόχος που υπάρχει για τον Ιωνικό, ο ένας και μοναδικός θα είναι η παραμονή. Για τον Ιωνικό τελείωσαν τα εύκολα, αυτά τα δύο χρόνια μπορώ να πω ήταν σαν... μήνας του μέλιτος, ωραία περάσαμε, έχουμε λίγο ακόμα για το φινάλε, κάναμε τις γιορτές μας, τα πανηγύρια μας, αλλά μετά ξεκινάει... η συζυγική ζωή".

- Η οποία θα έχει... συζύγους; Μιλάω για αυτή την παρέα χρόνων που έχετε φτιάξει και μοιάζει ρεαλιστικό ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποχωρισμοί σε αυτή την πραγματικότητα που περιέγραψες, θα μπουν οι ξένοι, πώς θα το κουμαντάρεις το συναίσθημα;

"Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι λειτουργώ με το συναίσθημα, ήταν φανερό εξάλλου αυτό, πιστεύω ότι φτάσαμε μέχρι εδώ που φτάσαμε με το συναίσθημα και να ξέρεις ότι αυτό το συναίσθημα πολλές φορές γύρισε σε βάρος μου, σε σχέση με το γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε παίξει στην Α1. Θεωρώ όμως ότι ο κύκλος αυτής της παρέας κλείνει στις 12 Μαϊου, κλείνει σε ό,τι αφορά την συνολική της παρουσία αφού κάποιοι μπορεί να μείνουν, αυτό είναι θέμα του προπονητή και του νέου πλάνου που θα φτιάξουμε. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας όμως που υπήρχε γι' αυτή την παρεά, νομίζω ότι στις 12 Μαϊου, λαμβάνει τέλος".

 

- Εχεις βάλει τον εαυτό σου στην θέση να ανακοινώνεις σε κάποιο από αυτά τα παιδιά ότι η μπασκετική κοινή πορεία τελείωσε;

"Θα είναι δύσκολο, ναι, το έχω σκεφτεί, αλλά πρέπει να το κάνω. Εχω συνειδητοποιήσει ότι η Α1 δυστυχώς δεν σου επιτρέπει πολλούς συναισθηματισμούς, ειδικά όταν είσαι καινούργιος".


- Για τον προπονητή, η λογική συνέχεια είναι με τον Νίκο Βετούλα.

"Εννοείται ότι ο Βετούλας έχει τεράστιο προβάδισμα στον σχεδιασμό. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος έδωσε στην ομάδα, σε συνδυασμό και με την ηγετική μορφή του Μαυροκεφαλίδη, αυτό που χρειαζόταν για να γίνει ομάδα. Γιατί για να είμαστε ρεαλιστές, στην αρχή της χρονιάς δεν ήταν ομάδα, δεν ήταν εμφανίσεις ομάδας αυτές που είχαμε κάνει".

 

- Ο Μαυροκεφαλίδης θα είναι μαζί σας;

"Ο Λουκάς έχει συμβόλαιο και ξέρω ότι θέλει να μείνει. Εχει όμως και οψιόν ότι μπορεί να φύγει. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα, είναι δεδομένο όμως ότι είμαστε και οι δύο θετικοί σε αυτήν την σχέση. Τώρα, αν τυχόν του έρθει κάποια εξαιρετική πρόταση, εμείς δεν πρόκειται να του πούμε όχι, οπότε όλα είναι στο χέρι του, αυτός θα πάρει τις αποφάσεις".

 

Το... ιδανικό ρόστερ


Εχεις κάτι... ριζοσπαστικό στο μυαλό σου; Θα δοθεί προτεραιότητα σε καλές μεταγραφές Ελλήνων;

"Θα σου απαντήσω τι σκέφτομαι εγώ, σαν Βαγγέλης. Κάνω αυτή την διευκρίνιση, επειδή έχω στο πλάνο την διεύρυνση του διοικητικού σχήματος, οπότε δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δικές μου σκέψεις. Εγώ λοιπόν θα ήθελα 2-3 έμπειρους Ελληνες παίκτες με παραστάσεις, τον Λουκά και τρεις καλούς ξένους. Τρεις, όχι περισσότερους, αλλά... κανονικούς παίκτες, δυνατούς και αν είναι δυνατόν δοκιμασμένους και στην Ελλάδα. Και από 'κει και πέρα, Ελληνες πιτσιρικάδες. Αυτό είναι ένα σχήμα που θεωρώ ότι μπορεί να παλέψει για να μείνει στην κατηγορία, ένα σχήμα που μπορεί να... αναπνεύσει και φυσικά σε συνδυασμό με τον κόσμο.
Δεν το λέω για να το πω αυτό. Ποιός είναι ο λόγος να είναι ο Ιωνικός στην μεγάλη κατηγορία αν δεν κάνει 14 σολντ άουτ; Ετσι απλά, να είναι δηλαδή άλλη μια ομάδα εκεί; Είναι μεγάλο στοίχημα τα 14 σολντ άουτ και αμέσως σημαίνει ότι 5-6 νίκες θα τις πάρει η έδρα. Κι επειδή εδώ θα είναι σαν τον στρατό που σβήνεις μέρες, θα πρέπει να σβήνουμε νίκες μέχρι τον αριθμό που θα μας κρατήσει, ο κόσμος θα έχει ρόλο".

 

- Πιστεύεις ότι θα καταφέρεις να στήσετε μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει τους στόχους σας χωρίς να γίνουν υπερβολές στα οικονομικά;


"Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Κοίτα, στην Α2 υπάρχουν φορές που σου δημιουργείται η ανάγκη να κάνεις υπερβολή, θέλεις για παράδειγμα να πάρεις ένα πρωτάθλημα που είναι σημαντικός στόχος και μπορεί να ξεφύγεις. Στην Α1 εξ ορισμού έχεις ταβάνι, ειδικά μόλις ανέβεις οπότε ουσιαστικά πρέπει να μπεις σε μια τελείως διαφορετική λογική, να κάνεις οικονομοτεχνική διαχείριση.

 

- Εχεις το όνομα του καλοπληρωτή, σε... ποσότητα και σε φερεγγυότητα. Η ομάδα είναι νεοφώτιστη και συχνά απαιτούνται πληρωμές σε υπεραξίες. Αυτά τα δύο πιστεύεις ότι έχεις αποκτήσει την τεχνογνωσία να τα ισορροπήσεις και να μην κοστίσει πολύ η πρώτη χρονιά;

"Νομίζω ότι με την κατάσταση που επικρατεί στο επαγγελματικό μπάσκετ στην εποχή μας, μια ομάδα που έχει αποκτήσει τις εγγυήσεις που παρέχει ο Ιωνικός, δεν έχει ανάγκη να πληρώσει υπεραξίες. Το έκανα πράγματι στον Φάρο, γιατί εκεί δεν μας ήξερε κανείς. Το έκανα και μετά πολλές φορές από... συνήθεια. Εδώ όμως το στοίχημα είναι να κάνουμε κάτι διαφορετικό και ελπίζω να τα καταφέρουμε. Είναι και για μένα κάτι τελείως διαφορετικό στον στίβο της διοίκησης η Α1, έχω καταλάβει μιλώντας με προέδρους της κατηγορίας ότι υπάρχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη και δέχομαι την δική τους ως την σωστή".



- Αλήθεια, δίνεις κάποια εξήγηση για το ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι και επιτυχημένοι στις δουλειές τους, δεν μπορούν να τα βρουν όταν κάθονται στο τραπέζι για το μπάσκετ;

"Ναι, υπάρχει εξήγηση. Ο αθλητισμός και ειδικά ο πρωταθλητισμός έχουν μέσα τρομερό εγώ. Τόσοι πετυχημένοι άνθρωποι στις δουλειές και στην ζωή τους είναι φυσιολογικό να έχουν υπερβολικό εγωισμό και αυτός ενίοτε είναι κακός σύμβουλος. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στον αθλητισμό υπάρχει ανταγωνισμός, μαχόμαστε για το ίδιο αποτέλεσμα, δύσκολα κάνεις φιλίες ή και συνεννοήσεις όταν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα".

 

Θέλω έναν Ελληνα που να καθιερωθεί σε εμάς

 

- Εχεις σκεφτεί κάποια μεταγραφή που να ελπίζεις ότι θα την κάνεις και θα συζητηθεί στο επόμενο πρωτάθλημα;

"Ναι, έχω μια σκέψη πολύ έντονη στο μυαλό μου. Δεν είναι ότι θα κάνει... θόρυβο από την αρχή, όπως όταν συμφώνησα με τον Λουκά. Θέλω πολύ όμως έναν νεαρό Ελληνα παίκτη που να κάνει το άλμα του μέσα από τον Ιωνικό. Ξέρεις, η Α2 δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, πέφτει ξύλο εκεί και δεν είναι εύκολο για τα νέα παιδιά. Η Α1 έχει περισσότερο χώρο. Το βλέπω σαν στοίχημα λοιπόν να έρθει ένα παιδί και να κάνει ας πούμε ότι ο Παππάς στον Πανιώνιο, για να γίνει κατανοητό τι εννοώ. Οτι ο Κόνιαρης στον ΠΑΟΚ, κάτι τέτοιο. Ισως σαν τον Λούντζη και τον Χαραλαμπόπουλο στο Λαύριο. Να βγει, να κάνει σε εμάς την χρονιά που θα τον καθιερώσει».

 


- Και για ξένους; Είπες καλούς και κατά προτίμηση με εμπειρία από Ελλάδα. Εχεις... κεντράρει κάποιον;

"Οχι, δεν έχω κάποιον που να τον έχω καψούρα, να με τρελαίνει. Υπάρχουν παίκτες, θα δούμε. Πέρυσι είχα τέτοια ιστορία, με τον Μπαρτ, αλλά αφού δεν έκατσε... Ασε που τελικά δεν ήμουν εγώ ο χαμένος νομίζω".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ